Închide

De ce Primăria sare peste păstrarea farmecului unor străzi vechi din centrul istoric al orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 02, 2018 0 1570

Trei străzi din centrul istoric al orașului, situate lângă Parcul Central, au intrat recent în șantier de modernizare. Una dintre ele este ultima stradă cu piatră cubică din Cluj, artera Arany Janos. Chiar și așa Primăria a ales să nu păstreze farmecul acestei zone. Arhitecți clujeni s-au arătat îngrijorați cu privire la modul în care municipalitatea alege să refacă astfel de zone. În plus, alți cetățeni sunt și mai critici și spun că administrația s-a apucat să taie copacii de pe aceste artere.

”O stradă pietruită, liniștită, cu trafic foarte lent, lângă parcul central. Ultima. Acum e în șantier. În acest caz asfaltul înseamnă viteză mai mare si marchează o pierdere a atmosferei si materialului istoric. Pietrele se puteau reașeza”, a atras atenția la finalul lunii mai arhitectul Eugen Pănescu de la Planwerk, birou care s-a ocupat de proiecte de transformare a unor spații publice din Cluj.

El a revenit și a completat lista inițială cu îngrijorări privind proiectul de modernizare a zonei Nuferilor, Cișmigiu și Arany Janos, situată lângă Parcul Central din Cluj, în centrul istoric al orașului. ”ACTUALIZARE: 1. vor fi pietre și nu asfalt. 2. va fi altă piatră (în curs de confirmare) 3. până ieri seeară copacii care au plecat sunt doar pe strada Cișmigiu, unde se așează cablaje noi”, a completat arhitectul.

Toró Tibor, lector la Universitatea Sapientia a semnalat și el faptul că este convins că se va pune piatră cubică nouă, dar de o calitate mai proastă. ”Piatra veche din granit a fost transportată deja. Problema mai mare este că au început să taie copacii, aparent fără autorizație”, a subliniat el. Toró Tibor a spus că a sesizat instituțiile abilitate asupra situației. 

Lucrările de modernizare a arterelor din jurul Parcului Central – Arany Janos, Cișmigiu și Nuferilor au început la finalul lunii mai. Despre modernizare, oficialii Primăriei au spus că va presupune pavarea lor cu granit, piatră cubică pentru zona de parcări care vor fi mutate de pe o latură pe alta, pe același model patentat în centrul orașului pe artere ca Brătianu, Horea, Moților sau Memorandumului (străzi pe care primăria le-a modernizat cu bani europeni și unde consultanți de proiect au fost cei de la Planwerk). Pentru arterele care au stat ca model pentru zona adiacentă Parcului Central, proiectanții au propus corecții de vegetație – s-au mai tăiat din copacii existenți, dar în final s-au replantat copaci maturi cu balot, în așa fel încât zonele să arate unitar, ca B-dul Eroilor din Cluj (populat cu tei).

Despre lucrările de pe Arany Janos, Cișmigiu și Nuferilor, municipalitatea a mai informat că presupun 3,5 milioane lei și două luni și jumătate pentru execuție, timp în care parcarea în zonă va fi restricționată.

Fostul arhitect-șef al orașului, acum arhitect expert la Primăriei, Ligia Subțirică, a declarat că despre modernizarea zonei adiacente Parcului Central s-a discutat foarte mult la Comisia Zona de Monument până să se ”cadă la pace”. Adică, a explicat Subțirică, pacea înseamnă obținearea avizului pentru proiectul care acum se pune în operă.

”N-aș putea spune exect de ce nu s-a păstrat actuala piatră cubică de pe Arany Janos. Nu cred că se putea având în vedere termenul pentru lucrări, să fie cât mai repede gata, având în vedere festivalurile care urmează în parc. Este această condiționare privind termenul, dar și problema asigurării unei cantități necesare de piatră cubică pentru toată zona. S-a discutat foarte mult la monumente până să se dea avizul. Asfalt va fi doar pe partea carosabilă. Vor fi niște zone și cu piatră cubică”, a explicat arhitecta.

În schimb, viceprimarul Dan Tarcea a apreciat, legat de îngrijorări, că ”după război, mulți viteji se arată”. ”N-au colaborat cu arhitecți pe acest proiect pentru că arhitecții nu prea au treabă cu lucrările la drumuri. Sunt puțini care fac astfel de proiecte. Regia noastră s-a ocupat și, cred, a făcut licitație pentru proiectul acesta de drumuri. Totul este autorizat și avizat. Vom avea și granit și piatră cubică nouă, așa cum există în centrul orașului. Cu vegetația vom proceda la fel cum s-a făcut și în centru. Piatra cubică care exista pe Arany Janos se va recupera și o vom refolosi pentru alte lucrări, când se va impune”, a explicat Tarcea.

Viceprimarul a mai spus că, oricum, piatra cubică ridică probleme serioase doamnelor din oraș care nu ezită nicio zi să se plângă că nu pot circula în Piața Muzeului din pricina acestui aspect.

Vezi și: Se alungă mașinile de lângă parc cu 3,5 milioane lei

Primarul Boc l-a abordat pe arhitectul Virgil Pop, secretar al Comisiei de Monumente din Cluj, încă de când cei doi s-au întâlnit la dezbaterea publică privind Regulamentul nou de publicitate, la începutul lunii martie 2018. Boc i-a explicat arhitectului că municipalitatea dorește să modernizeze cât mai reprede zona adiacentă Parcului Central.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare