Închide

De ce la Cluj nașterea unui PUG durează 5 ani. Noile reguli de construire, "trimise" înspre toamnă.

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 24, 2014 0 634

Noul termen pentru intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General al municipiului, în anul-deadline, este toamna 2014. La cinci ani de la semnarea contractului cu proiectanții.

Principalii factori care au dus la tergiversarea de câțiva ani a implementării noului regulament de construire țin, explică reprezentanții echipei de proiect, de lipsa informațiilor actualizate și de termenele lungi de avizare în cazul unor instituții (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Ministerul Transporturilor, Autoritatea Aeronautică Civilă Română). „Orașe mari în care am lucrat, Oradea, Sibiu, Timișoara, au baze de date la zi și au implementate sisteme informatice de gestiune și analiză a datelor. La Cluj a fost vorba de un ritm scăzut în ceea ce privește gestionarea informațiilor, a sintetizat arhitectul Eugen Pănescu, unul dintre membrii echipei care a lucrat la actualizarea PUG Cluj-Napoca, dar și la o serie de alte proiecte de urbanism, în alte orașe din țară.

Acesta este convins că până în august-septembrie, documentața pentru noul PUG va fi totuși pregătită să intre în vigoare. Ultimul aviz, înainte de cel din partea Consiliului Județean și de discutarea proiectului în Consiliul Local, este așteptat de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) (pentru un studiu privind clasele de calitate a terenurilor, necesar după o modificare de legislație). 2014, trecut și pe planșele de expunere a propunerilor de regulament, este anul obligatoriu pentru noul PUG: Clujul a intrat în ultimul an în care se poate construi după actualul Plan Urbanistic General (PUG), deja expirat şi prelungit.

Studiul pedologic a fost finalizat, a ajuns la proiectanți și în această perioadă se mai așteaptă avizul de la Ministerul Agriculturii”, a informat arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică. „E ultimul aviz de care mai e nevoie, sperăm să iasă cât de repede”, a spus Subțirică. După acest pas, documentația ajunge la Consiliul Județean și ar urma ca apoi să intre, în sfârșit, în dezbaterea CL.

Clujul se construiește după un PUG expirat și prelungit

Conform prevederilor legii nr.190/2013, care modifică legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, termenul de valabilitate a unui PUG se prelungeşte o singură dată, pe bază de hotărâre a CL, până la intrarea în vigoare a celui nou, dar nu mai mult cinci ani de la data depăşirii termenului de valabilitate. Conform reglementării anterioare, valabilitatea unui PUG nu putea fi prelungită cu mai mult de trei ani. Cel mai recent PUG a intrat în vigoare în 1999 şi a expirat în 2009 (perioada de viaţă a unui PUG este de 10 ani), deci 2014 este ultimul an în care valabilitatea lui mai poate fi extinsă. Universitatea Tehnică e câştigătoare a licitaţiei organizate de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, societăţile DASAT Invest şi ISH România.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.