Închide

Nici judecata nu-l dă dus pe Petran, dar Nicoară vine cu strategia lui

PoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 24, 2014 0 305

Când unii colegi de partid i-au sugerat lui Ioan Petran că ar fi mai bine să-și dea demisia din fruntea PNL Cluj Napoca, având în vedere acuzațiile de luare de mită care îi sunt imputate de către procurorii DNA,  el s-a făcut că nu aude. Petran a susținut constant că nu se simte cu nimic vinovat, iar singura lui grijă a fost, în aceste ultime săptămâni, să „plângă” de mila colegului său mai greu încercat, Horea Uioreanu, aflat în arest pentru luare de mită. Înregistrările și stenorgramele din care reiese clar cum Ioan Petran cerea bani de la reprezentantul UTI, pentru a interveni în favoarea acestei societăți care are contracte cu Aeroportul Cluj Napoca, nu l-au făcut pe Petran sub nici o formă să se retragă din funcția de partid, dimpotrivă, el a declarat cu nonșalanță că între el și reprezentantul UTI ar exista un altfel de relație și că, de fapt, procurorii n-au înțeles că el se căciulea pentru un împrumut și nicidecum pentru mită.

Nici reacția colegilor din Consiliul Județean, care i-au cerut ferm lui Petran să renunțe la mandatul său, nu l-a impresionat în vreun fel pe acesta. „Îmi este rușine că mă aflu la aceeași masă cu dumneavoastră, d-le Petran. Vă rog să vă retrageți, să vă dați imediat demisia”, i-a cerut social-democratul Dan Canta, după ce înregistrările în care îi solicita bani reprezentantului UTI au fost date publicității. Petran n-a clipit, nu s-a înroșit și nici nu și-a pierdut glasul. „Eu nu am fost acuzat de nimic, să vă fie dumneavoastră rușine. Eu n-am de ce să-mi dau demisia, încă nu am fost acuzat de nimic”, a răspuns sigur de el, în ciuda faptului că se afla la numai o zi distanță de la momentul în care fusese ridicat de procurorii DNA pentru a fi dus la interogatoriu. În ziua respectivă lui Petran i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pe care o avea în dosarul corupției de la Aeroport. Și atunci și chiar și acum după ce a fost trimis în judecată pentru luare de mită, el susține că nu înțelege. Fie e mult prea familiarizat cu „împrumutul” de pe la firme, fie nu pricepe gravitatea acuzațiilor care i se aduc, un lucru e cert, Petran nu e dispus să renunțe la statut.  Nu se dă dus de la șefia PNL Cluj Napoca și nici n-are de gând să renunțe la mandatul de consilier. „Rămâne în cărți”, cum îi plăcea lui să spună de fiecare dată când se pregătea să candideze, ori pentru șefia partidului, ori pentru un mandat de deputat, sau, de ce nu, chiar pentru un mandat de primar mai nou.

Numai că ceilalți liderii PNL – chiar dacă mai întârziați, sunt pregătiți să scape definitiv de Petran, de Uioreanu și de oamenii lor, arată sursele actualdecluj.ro. Senatorul Marius Nicoară a fost deja numit președinte interimar al PNL Cluj, în locul lui Uioreanu. El s-a codit să-i ceară  în mod direct lui Petran să demisioneze din fruntea organizației municipale, dar mizează că-l va putea îndepărta pe acesta prin oamenii săi de încredere pe care și i-a numit deja în Biroul Județean. Lista cu noii membri ai Biroului Județean urmează să fie validată chiar astăzi, la București. După ce se va încheia și Congresul de la nivel național, la Cluj va avea loc Delegația Permanentă Teritorială în care se va propune demiterea actualului birou municipal și, sigur, instalarea unui nou președinte. Surse din cadrul PNL spun că locul lui Petran ar urma să fie luat de Dan Tarcea, consilier local și om de afaceri. Pe de altă parte, șefia municipiului este dorită și de deputatul PNL Steluța Cătăniciu.

Marius Nicoară despre partid: „Este o perioadă foarte dificilă şi neplăcută pentru PNL, la Cluj. Trag nădejde că voi reuşi, până la alegerile prezidenţile, să regrupez partidul şi să îl realiniez. Ceea ce se întâmplă nu este PNL! Oamenii trebuie să înţeleagă că este doar o conjunctură. Există mulţi oameni de valoare în partid, care au stat departe de probleme. Oameni noi, pe care îi voi promova, şi oameni vechi, pe care îi voi reactiva”.

  • author photo two

    Cosmina Fernoaga

    Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu