Închide

De ce l-au eliberat judecătorii din închisoare mai repede pe Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj ajuns după gratii pentru corupție

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 12, 2020 0 173

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu a fost eliberat condiționat din penitenciar, săptămâna trecută, cu doi ani și jumătate înainte de termen. Judecătorii care au luat această decizie au motivat-o și în documentul remis la solicitarea actualdecluj.ro arată care au fost argumentele.

Avocatul lui Uioreanu a arătat în fața instanței că deținutul a susținut conferințe, prelegeri, a redactat reviste, a întreținut spațiile verzi și a măturat aleile și curtea. ”Petentul desfăşoară activităţi lucrative zilnice constând în responsabilităţi de natură religioasă la capela penitenciarului. Este lucrător şi organizator în cadrul cultelor neoprotestante din incinta penitenciarului, prestând activitate de opt ore în zilele de sâmbătă şi duminică. De asemenea, lucrează şi întreţine spatiile verzi, mătură aleile şi curtea şi efectuează munci de salubrizare în incinta penitenciarului. Totodată, petentul a susţinut conferinţe, prelegeri, a redactat reviste, a participat la activităţi de grup, concursuri tematice, spectacole şi a condus cercuri de lectura. A participat la programe de informare, deţinând funcţii de responsabilitate în cadrul activităţii şi programelor de educaţie precum şi la activităţi artistice. Pe parcursul desfăşurării programelor educative, a avut un comportament corespunzător şi a dat dovadă de interes faţă de tematicile abordate şi a obţinut calificative „foarte bine”. A manifestat interes şi implicare în activităţile desfăşurate în penitenciar cu ocazia diferitelor evenimente”, a arătat avocatul.

Să precizăm, comisia care a analizat comportamentul lui Uioreanu în penitenciar pentru a aproba cererea sa de eliberare condiționată a considerat că acesta e un comportament comun și a amânat o pronunțare pentru 17 martie. Între timp însă Uioreanu a mers în instanță iar avocatul l-a convins pe judecător că fostul președinte al Consiliului Județean merită eliberat condiționat.

În motivarea deciziei instanța a arătat că în procesul-verbal al comisiei pentru individualizarea regimulu ide executare a pedepselor privative de libertate rezultă că, pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, Uioreanu ar fi trebuit să execute o fracţiune de două treimi din pedeapsă, respectiv 1.419 zile, iar la data analizării, în 18 februarie, acesta avea un total de 1.419 zile executate.  ”Din caracterizarea 23064/18.02.2020, rezultă faptul că, pe parcursul executării pedepsei, condamnatul a fost recompensat de 16 ori şi nu a fost sancţionat disciplinar. De asemenea, petentul a participat la activităţi şi programe educative, sociale şi psihologice, iar urmare a activităţilor lucrative prestate a câştigat 198 de zile, din care 6 în perioada dedusă”, arată instanța.  ”De asemenea, instanţa constată că petentul a fost activ în ceea ce priveşte mediul penitenciar, participând la diverse activităţi organizate  – activităţi şi programe educative, la patru programe sociale şi la un program psihologic”.

Uioreanu a fost condamnat la închisoare până în 14 august 2022 iar până atunci va trebui să fie supravegheat regulat. Mai exact Uioreanu trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta,  să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa,  să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă, și respectiv să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Amintim, Horea Uioreanu a fost condamnat definitiv la șase ani și patru luni de închisoare cu executare de către instanța Curții de Apel Cluj, care a redus cu două luni decizia Tribunalului Cluj.  Uioreanu a fost condamnat definitiv în ianuarie 2018 pentru mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și tentativă de spălare de bani.

Citește și:

Fostul președinte al CJ Cluj Horea Uioreanu, condamnat pentru corupție, eliberat condiționat din închisoare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags

    Articole similare