Închide

„Cumpărături la ușa ta”, campania umanitară inițiată de câțiva bucureșteni în vremuri de pandemie. „Mi-ar plăcea să fim 6 milioane de voluntari!” Se caută voluntari și la Cluj

SocialTop News by Catalin Suciu - mart. 12, 2020 0 496

„-Sărutmâna, doamna Nuți, sunt Marian de la 1”, îi spune un bărbat unei doamne în vârstă, după ce-i bate la ușă.

Femeia deschide și îl privește cu o oarecare neîncredere.

-Da, Marian, cu ce te pot ajuta?

-Vă ajut eu pe Dumneavoastră. Vă fac eu orice cumpărături aveți nevoie, ca să nu mai ieșiți din casă. Îmi scrieți o listă, mi-o dați, iar eu vă aduc cumpărăturile acasă. Sunteți în vârstă și ar trebui să vă protejați, să evitați magazinele aglomerate. Vă ajut eu.

Așa a început o campanie umanitară la București. Marian Rădună a inițiat-o de la începutul săptămânii. Pe scurt: el caută voluntari care să i se alăture, oameni care să-i ajute pe ceilalți oameni. Tineri care să facă cumpărături pentru cei în vârstă, pentru a-i proteja în contextul îmbolnăvirilor cu Covid-19.

„Cei în vârstă sunt foarte vulnerabili, după cum se știe. Sistemul lor imunitar nu rezistă virusului. M-am gândit să -i ajutăm și cum o putem face? Să le facem noi cumpărăturile, de exemplu. Am început cu vecinii mei. Toată lumea ar trebui să înceapă cu vecinii. Sunt oameni în vârstă, reticenți, obișnuiți cu un tipar, oameni care nu au neapărat internet sau acces la informație. Haideți să-i ajutăm”, spune Marian pentru actualdecluj.ro.

Bărbatul a strâns în jurul său o mică comunitate. Fiecare ajută în măsura în care poate. Sunt câteva zeci de voluntari în București, încă 40 la Sibiu,  iar la Cluj s-au anunțat, de asemenea, mai mulți voluntari. Oricine se poate înscrie și este binevenit să ajute. Voluntarii își completează datele, numele și un număr de telefon pe un afiș standard, iar afișul se va lipi pe scara unui bloc, de exemplu, undeva la vedere, pentru ca persoanele în vârstă să îl citească. În felul acesta, oricine va putea apela la un voluntar care să-i aducă cumpărăturile.

Afiș

Serviciul este gratuit!

 

„Lumea se mobilizează. Îmi pare rău că n-am făcut asta mai devreme. Noi așteptăm cât mai multă lume alături de noi. Ne mișcăm, iar următorul pas este să înființăm în aceste zile un call-center, până în weekendul ăsta. Oamenii preferă să sune la un număr special. Un coleg voluntar va prelua apelurile, iar noi având baza de date cu voluntarii, vom prelua comanda și o vom distribui voluntarilor din zona respectivă printr-un grup de WhatsApp. Începutul este cu vecinii noștri. Ajutându-i și protejându-i pe ei vă protejați și pe voi și pe familiile voastre. Mie mi-ar plăcea să fim 6 milioane de voluntari. Sper să fim cât mai mulți în toată țara. „, a mai spus inițiatorul campaniei.

Vă puteți înscrie AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.