Închide

Ce metode găsesc proiectanții pentru a le veni de hac vecinilor nemulțumiți la urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 12, 2020 1 1958

Că numărul contează o arată deja felul în care funcționează comisia de urbanism a Primăriei sub mâna primarului Emil Boc care, cu cât sunt mai multe plângeri de la vecini sau mai mulți nemulțumiți prezenți în fața oficialului, cu atât proiectul e mai amânat și are șanse să fie avizat într-un ritm de melc. O demonstrează proiectanții care inventează și ei metode a înclina balanța lui Boc.

În primele mandate ale edilului proiectanții se foloseau de filmulețe impresionante pentru a obține avizul pentru proiecte imobiliare importante. Acum, filmulețele nu mai valorează mare lucru în fața oficialilor Primăriei.

Mai mulți beneficiari ai unui proiect urbanistic din cartierul Someșeni, contestat de vecini la ședințe precedente, s-au prezentat la ultima ședință din luna februarie în număr mare la urbanism pentru a-și susține proiectantul să le obțină în sfârșit avizul pentru construirea de locuințe pe un teren de circa 2,3 hectare.

La discuțiile precedente au participat mulți contestatari, însă acum, la indemnul proiectantului, beneficiarii au venit și ei să întoarcă situația în favoare proiectului.

Ideea cu mulți beneficiari la masa de ședințe i-a aparținut arhitectului Sorin Scripcariu, „domnul președinte” (de la Comisia de Monumente), după cum e numit de Boc. El i-a chemat pe beneficiari la urbanism după ce la finalul anului trecut proiectul urbanistic privind amenajarea mai multor locuințe pe un teren de 2,3 hectare din cartierul Someșeni fusese întors deoarece mai mulți vecini care și-au construit case unifamiliale în zonă au venit să se plângă de proiect. Nemulțumirile vecinilor s-au legat de faptul că Planul Urbanistic Zonal aduce în zonă trei locuințe mult mai înalte decât casele la care ei locuiesc, stricându-le intimitatea. Unul dintre beneficiari justifica atunci că inițial au dorit blocuri, însă au revenit asupra propunerii și au făcut locuințe colective cuplate cu înălțime de 12 metri.

Având în vedere atât numărul vecinilor nemulțumiți, cât și intervențiile lor, arhitectul șef Daniel Pop îi recomandase lui Scripcariu să găsească o soluție de intimitate care să mulțumească vecinii.

La discuțiile precedente vecinii nemulțumiți au fost urecheați de arhitecți din comisie că nu înțeleg corect noțiunile de duplex și triplex. Potrivit vecinilor, locuințe proiectate ar fi fost triplex-uri.

Aici – discuție despre duplex, triplex și proiectul de pe Tractoriștilor: Lecția de la urbanism (cu foto)

La ultima ședință în care s-a rediscutat PUZ-ul au fost prezenți doar doi vecini dintre contestatari. Și 7-8 beneficiari.

Arhitectul Scripcariu i-a arătat primarului că s-a ținut cont de toate obiecțiile formulate, că s-a amplificat accesul spre spațiul verde propus (de peste 700 mp), că s-a propus un dublu sens de circulație pe strada Privighetorii și că în construcțiile cuplate s-au propus doar câte trei aparatamente pe fiecare parcelă.

A avansat chiar ideea ca beneficiarii să doneze spațiul verde Primăriei iar primarul i-a ținut isonul și i-a spus că municipalitatea își asumă întreținerea lui. Apoi Scripcariu i-a semnalat că unul dintre beneficiarii PUZ e o tânără avocată. Mai ales că la ședința la care s-a discutat proiectul, primarul Boc a intrat în polemică nejustificată timp de o oră cu un avocat remarcat ca domn profesor încă de când a intrat edilul în sala de ședință, Ovidiu Podaru. Detalii: Circ juridic în Comisia de Urbanism. Boc a arătat cine e „tata” urbanismului clujean

În final proiectul a fost acceptat.

Planul urbanistic Zonal Tractoristilor Est din Someșeni studiază un teren de 2,3 hectare și are ca scop reglementarea construirii a 28 de parcele în vederea construirii de locuințe și a unei clădiri cu servicii și dotări cu acces public.

Terenul este liber de construcții și are o formă poligonală învecinându-se la vest cu proprietăți private, la est cu proprietăți private, la sud cu strada Bazna și la nord cu strada Râului. Se propune o stradă nouă cu profil de 12 metri și se reglementează celelalte artere din zonă încă nerealizate la același profil. Din totalul de parcele, propunerea este ca 25 de parcele să primească locuințe familiale izolate sau cuplate cu regim redus de înălțime iar alte trei parcele să primească locuințe colective mici. Inițial acestea din urmă erau propuse cu 6 unități locative.

La ultima ședință de urbanism de la finalul lunii februarie, proiectantul, arhitectul Sorin Scripcariu a informat comisia că a redus numărul de vecini din locuințele colective mici și a prevăzut numai câte trei unități locative pe fiecare din cele trei parcele. Ca să îi mulțumească pe vecinii nemulțumiți de la casele individuale din zonă prezenți la o altă ședință de urbanism de la finalului lui 2019 la care s-a discutat proiectul.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.