Închide

Circ juridic în Comisia de Urbanism. Boc a arătat cine e „tata” urbanismului clujean

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 01, 2020 0 4343

Un proiect cu 24 de case cuplate dorite în cartierul Bună Ziua, pe strada Mihai Românul, între două străzi dintre care una este creată de beneficiari, l-a supărat așa de tare pe primarul Emil Boc încât a transformat preț de o oră sala Comisiei de Urbanism într-o instanță de judecată.

Boc s-a erijat în judecător aspru având în vedere că avocatul Ovidiu Podaru (numit domn profesor) venise să conteste proiectul în numele unor vecini și a făcut spectacol în favoarea calității vieții, chiar dacă proiectanții puseseră în aplicare toate recomandările făcute de Comisia de Urbanism la ședințele precedente. Niciunul din arhitecții din comisie, nici arhitectul șef n-au mișcat în fața lui Boc. Zona Mihai Românul este una cu mize imobiliare foarte mari. Spre exemplu, o parcelă cu PUZ de peste 1300 de mp pentru amenajarea unei locuințe sau a unui duplex (locuină cu două etaje) se vinde cu 225.000 de euro.

O oră din cele trei, atât cât a durat ședința Comisiei de Urbanism din 27 februarie, a fost dedicată sprectacolului-monolog ținut de primarul Emil Boc. Totul a pornit de la un proiect de urbanizare unde o serie de vecini au venit la urbanism cu un avocat celebru ca să arate că sunt nemulțumiți de proiect și de circulațiile propuse.

Pe un teren de 1,5 hectare situat la mijlocul stărzii Mihai Românul, mai mult beneficiari privați (Sălăjan și Damșa) au propus construcția de locuițe cuplate cu două etaje printr-un Plan Urbanistic Zonal de urbanizare semnat de arhitectul Șerban Țigănaș (acum secretar al Uniunii Internaționale a Arhitecților). Proiectul a ajuns la urbanism, la ședința comisiei Primăriei din 27 februarie. Documentația a fost discutată cu celeritate, mai ales că în sală era prezent avocatul Ovidiu Podaru, în calitate de reprezentant al vecinilor nemulțumiți de proiect, după cum acesta a anunțat. Remarcându-l de când a intrat în sală, Boc l-a invitat pe avocat la masa de ședințe pentru discutarea proiectului.

Documentația de urbanizare de pe Mihai Românul a fost prezentată de o arhitectă de la biroul Dico și Țigănaș care a enunțat că s-a cedat teren pentru lărgirea străzii Mihai Românul, o fâșie pentru lărgirea străzii private Tudor Mușatescu, s-au prevăzut spații verzi și zonă de servicii în limitele a 10% din suprafața terenului (spațiu verde de 527 de mp și o clădire de 4 etaje pe o parcelă distinctă la strada Mihai Românul), s-a propus o arteră nouă și s-a mai făcut o alee de legătură între noua arteră propusă pe terenul beneficiarilor și strada deja amenajată de vecini, Tudor Mușatescu.

Cum proiectanta vorbea încet și umil, Boc s-a făcut că nu înțelege și i-a spus că „nu suntem la biserică, aici suntem să luăm decizii operative și rapide” și i-a invitat pe cei nemulțumiți să se pronunțe.

Avocatul Ovidiu Podaru a spus că reprezintă 24 de cetățeni de pe strada Tudor Mușatescu despre care spune că și-au făcut o stradă de 8 m pe terenurile lor deoarece cei cu PUZ-ul nu au dorit să împartă jumate/jumate lucrarea iar acum vin să beneficieze de arteră, ba în plus pun și locuri de parcare aici. „T. Mușatescu e un drum privat. Raportat la jurisprudența Curții de Apel, nu poți institui un drum pe proprietatea lor fără acord”, a spus avocatul.

După intervenție, Boc s-a transformat subit și în avocat și a început să tune împotriva beneficarilor „răi” care au făcut PUZ-ul și care doresc să transforme zona în ghetou.

Boc a certat și comisia spunându-le tuturor clar ca n-au nicio valoare având în vedere că semnătura finală tot lui îi aparține și că, fără semnătura lui, nimic nu merge mai departe. A mai deplâns rolul său prin care trebuie să se asigure că nimeni nu trebuie să fie avantajat în detrimentul altor proprietari, că interesul public trebuie să primeze și că trebuie echitate.

„Toată lumea trebuie să beneficieze de aceleași drepturi în limitele legii”, a mai spus Boc. „Acolo există o circulație, nu veți putea merge cu elicopterul. Dacă nu există drumul de 15 metri din PUG circulațiile trebuie să meargă circular. Pentru că eu trebuie să merg în fața Consiliului Local să le explic”, a mai spus Boc.

„Nu voi aproba proiecte care să distrugă calitatea vieții clujenilor indiferent dacă mă veți da în judecată.  N-am ajuns primar ca să mă amenințe oricine în orașul acesta. Să se facă evaluarea la comisia de circulație dacă strada dumneavoastră răspunde exigențelor de trafic”, a completat Boc.

 

Cetățenii au încercat să intervină să explice de ce și ei au ajuns să mai propună un drum în zonă, o stradă nouă pe proprietatea lor, strada Hortensiei (denumire prosusă de proiectanți) la profil de 9 metri pentru a se asigura circulația în zonă.

Primarul Boc a fost tranșant, a tunat și a fulgerat și a continuat să certe beneficiarii dar și pe arhitecții din comisie. Niciun  arhitect n-a luat cuvântul și n-a avut nimeni curajul să îi spună primarului că vorbește în afara subiectului.

Proiectanta n-a întrerupt nici ea judecata lui Boc.

În schimb, beneficiarii au cerut cuvântul să arate situația și istoricul proiectului. Unul dintre beneficiari, Liviu Sălăjan, care a spus că locuiește în Canada, a argumentat că a lucrat chiar cu arhitectul Șerban Țigănaș (cel care a adus în spațiul public sintagma de negocieri urbanistice) cu care timp de doi ani ar fi negociat cu vecinii de pe strada Mușatescu ca să le permită ca circulația să se deruleze pe acolo, concomitent cu lățirea arterei la 12 metri, însă aceste negocieri nu au reușit. Astfel, Comisia de Urbanism i-a cerut să asigure el circulațiile pe parcelă și să conecteze artera propusă cu strada Mușatescu, dar să o și lărgescă pe aceasta la profilul de 9 metri. „Circulația e și pentru ei. Noi nu circulăm pe drumul lor. Nici ei nu au unde întoarce. Noi avem. Nu e nimic neechitabil”, a semnalat acesta.

Experții din Primărie ar fi fost cei care au cerut rezolvarea situției circulațiilor de maniera propusă, la o ședință precendentă.

„Nu există comunicare între beneficiari. Este inadmisibil. Dumneavoastră băgați banii în buzunar și plecați în Canada. Nu vreau să îmi creati ghetou și ambuteiaje”, n-a cedat Boc. El le-a mai spus celor de la Direcția de Urbanism că pot să își găsească alt serviciu dacă nu se asigură că se respectă standardele de calitate a vieții. „Eu nu pot de unul singur, dacă nu mă ajutați și voi. Să se respecte standardele ca în Canada. Nu ne opunem dezvoltării dar trebuie să meargă în standard de calitate a vieții”, a mai tranșat Boc.

Chiar avocatul Podar a dat înapoi și a spus că a formulat un punct de vedere de 7 pagini și că, dacă se va răpunde rezonabil, este în regulă.

Boc tot nu s-a lăsat, având în vedere că beneficiarii au continuat să îi spună că nu are dreptate.

„Mergeți peste comisia Primăriei emițând astfel de opinii. Legea e unitatea de măsură care ne unește pe toți de la această masă. Cazul merge la comisia de circulatie să spună ea dacă străzile actuale permit încărcarea cu mașini propusă de dumneavoastră”, a intervenit primarul.

Șefa de la Strategii Urbane, arhitecta Andreea Mureșan, i-a arătat că locurile de parcare sunt propuse la subsolul caselor și că era mult mai bine dacă vecinii acceptau și se realiza un singur drum pentru circulația din zonă.

Până la urmă, rămas fără argumente legale, primarul tot a apreciat că s-a făcut o „cacofonie de drum acolo, în loc să faceți un drum frumos”.

Văzând că primarul e tot înfierat, Sălăjan i-a amintit că se cunosc demult, că era membru PD și el a venit cu arhitectul Mitrea să se facă lucruri fumoase în Cluj. Boc i-a replicat că nu îl cunoaște.

Și s-a interesat de spațiul verde propus în zonă. „Râmâne proprietatea lor, cu acces public nelimitat”, l-a informat comisia. Dar edilul n-a fost mulțumit din nou. „Cred că trebuie să ne preocupe. Proprietarul pleacă în Canada. Cine îl va întreține?”, a mai spus primarul. Boc a încurajat donarea spțiului la primărie.

Viceprimarul Dan Tarcea a replicat că viitorii locuitori vor avea cotă parte și că îl vor întreține. El a mai spus că nu susține donarea acestor spații și că împărtășește altă viziune decât Boc. Tarcea le-a mai arătat vecinilor nemulțumiți că și ei și-au asumat probabil un drum cu acces public nelimitat, Tudor Mușatescu, chiar dacă este vorba de o arteră privată.

Până la urmă, vâzând că Boc nu poate fi convins să accepte proiectul, beneficiarii au spus că dau și spațiul verde de 527 de mp propus în spatele parcelei pentru proiect, Primăriei. Iar Boc a închis ceea ce a numit o negociere în favoarea interesului public și a acceptat proiectul. „Vedeți că se poate?!”, a închis discuția edilul șef.

Câștigul orașului? Din banii tuturor contribuabililor se va plăti întreținerea unui spațiu verde de peste 500 de metri pătrați într-o zonă unde terenurile se vând și cumpără cu 200/mp. Însă toți locuitorii din Bună Ziua dar și ceilalți clujeni pot să își ducă acolo copiii, fiind printre puținele locuri de joacă din acest cel mai haotic nou cartier al Cluului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare