Închide

De ce dau rateuri stațiile cu recompensă pentru colectarea selectivă. Ce spun cei de la Green Group, partenerii Primăriei Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 12, 2018 0 714

Primăria Cluj a anunțat recent să s-au pus în funcțiune în oraș două stații de colectare selectivă a deșeurilor, cu recompensă.

Oficialii instituției au făcut chiar și o demonstrație: au dus materiale reciclabile și au primit cupoane de reducere la un magazin partener, ca recompensă. Apoi au postat fotografii demonstrative pe o rețea de socializare. După câteva zile de la apariția fotografiilor, clujenii au sesizat că, de fapt, stațiile nu merg. Zona unde au fost amplasate a devenit un depozit de deșeuri, oamenii au donat, chiar dacă mașinăriile n-au mers și nu le-au eliberat bonul – recompensă. Primăria a declarat că e la curent cu problemele și că a cerut partenerilor din proiect – Green Group – să corecteze neajunsurile.

Cei de la Green Group au transmis că, de fapt, stațiile nu sunt încă funcționale pe deplin și că sunt într-o perioadă de testare. ”Stațiile sunt într-o perioadă de testare pentru buna funcționare, până la deschiderea oficială planificată la finalul lunii iulie. Știm că este o nevoie foarte mare pentru colectare selectivă și depunem tot efortul să oferim cea mai bună și transparentă soluție, cu garanția că toate deșeurile colectate aici ajung direct în fabricile de reciclare. Fiind vorba de un soft extrem de sensibil și pe bază de senzori de identificare a deșeurilor, noi ne luăm întotdeauna această perioadă de probă până în deschiderea oficială, tocmai pentru a testa și remedia problemele care apar”, au ținut să se disculpe public cei de la Green Group.

Mihaela Sofronea din echipa de comunicare Green Group ține să menționeze că funcționarea aparatelor cu recompensă (stații Sigurec – Sigur Reciclat) ține de folosirea corectă a acestora. ”Utilizatorii nu trebuie să introducă mâna în aparat, nu trebuie să forțeze deșeurile în fanta de colectare sau să introducă alte tipuri de deșeuri care nu sunt menționate explicit, toate aceste situații ducând la blocarea aparatului. Din experiența altor stații, acomodarea utilizatorilor cu aparatul durează câteva luni. Pentru a facilita această tranziție, în primele două luni, am desemnat o persoană care va sta lângă aparate, pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă cum se folosesc corect și să semnaleze imediat atunci când apar probleme. Totodată, așa cum menționăm și pe grafica de pe stații, rugăm utilizatorii să nu abandoneze deșeurile lângă stație sub nicio formă și, în cazul în care aparatul afișează nereguli, să ne contacteze la numărul de telefon menționat. Este soluția cea mai rapidă pentru rezolvarea situației. Există și cazuri în care senzorii aparatului pot respinge anumite ambalaje, din motive precum nerecunoașterea formei deșeurilor sau dacă ambalajul mai are încă lichid în el sau este murdar. În aceste situații, recomandăm utilizatorilor să folosească fanta special prevăzută pentru ambalajele refuzate, fără a lăsa deșeurile lângă stație. În caz contrar, se va crea mizerie și disconfort pentru alți utilizatori”, a mai spus Sofronea.

Vezi și:

Cum se aruncă gunoiul selectiv la Cluj: în poze, totul e perfect…în realitate se dau mari rateuri

În Cluj-Napoca se reciclează doar 17% din cantitatea de gunoi produsă de clujeni. Mult sub pragurile impuse de Directivele Europene și asumate de România.

Primăria are interes să conștientizeze populația asupra importanței reciclării deșeurilor și să reducă cantitatea de deșeuri ajunsă în rampa temporară de gunoi (mai ales că nu este gata depozitul regional pentru gunoi). Green Group câștigă materie primă gratis pentru fabricile de reciclare ale grupului.

Primăria Cluj a anunțat că, împreună cu partenerii de la Green Group, va amplasa astfel de sisteme automatizate de colectare a deșeurilor și în alte cartiere ale orașului. De asemenea, clujenii vor avea acces în perioada următoare și la stații de colectare cu recompensă cu personal uman (Sigurec City). La aceste stații vor putea fi reciclate deșeuri precum ambalajele de plastic, sticlă, hârtie și carton, lemn, aluminiu și toate tipurile de echipamente electrice și electronice, becuri și baterii. În momentul reciclării, deșeurile vor fi cântărite de către personalul angajat și se va oferi recompensă în bani pentru cantitatea reciclată. Bateriile și acumulatorii se preiau, la fel ca în cazul stațiilor automate, cu titlu gratuit

Green Grup, un holding înființat în 2011 ca cel mai mare parc de reciclare din Europa de Est. Este vorba despre un holding din care fac parte 6 companii specializate în gestionarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor. Din grup fac parte companiile GreenTech, activă din 2002, GreenFiber International, al doilea mare producător de fibră sintetică din Europa, GreenGlass, GreenLamp Reciclare, GreenWEEE International și Total Waste Management. În afara României, grupul deține fabrici în Macedonia, Serbia și Lituania, după cum scrie profit.ro.

sursa foto: Ami Burulea

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.