Închide

Percheziții la Cluj în dosar de trafic de droguri la Sibiu

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 12, 2018 0 117

Percheziții la Cluj ieri, într-o acțiune a procuroror antidrog de a destructura ogurpare care făcea trafic de drguri.

Descinderi ieri în zeci de locuințe din Sibiu și Cluj-Napoca, organizate de DIICOT Sibiu și Alba Iulia: 20 de domicilii au fost călcate la Sibiu și alte patru la Cluj-Napoca în cadrul unei acţiuni ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2016, la nivelul judeţului Sibiu s-a constituit o grupare infracţională ce a avut ca iniţiator o persoană cunoscută şi anterior cu preocupări pe linia traficului de substanţe cu efect psihoactiv, grupare ce avea ca scop traficul de substanţe stupefiante şi acapararea „pieţei” de „etnobotanice” din municipiul Sibiu”, explică procurorii DIICOT. „Din cercetările efectuate a rezultat că, persoanele cercetate se aprovizionau cu substanţe stupefiante din afara ţării, pe care le comandau cel mai probabil pe internet („dark net”) şi care le erau livrate în România prin intermediul serviciilor poştale şi al firmelor de curierat (în acest sens fiind şi interceptat un colet cu cannabis. De regulă substanţele stupefiante erau procurate de către iniţiatorul grupării infracţionale şi apoi vândute prin intermediul celorlalţi membrii ai grupării sau direct către consumatori, ori chiar alţi dealeri, nu numai din judeţul Sibiu, dar şi din judeţele învecinate”. Membrii grupării aveau ca loc de întâlnire şi planificare a activităţilor infracţionale două baruri din Sibiu. „În rândul consumatorilor de droguri a devenit de notorietate faptul că barurile respective, unde se strângeau membrii grupării, erau folosite şi pentru tranzacţionarea drogurilor, distribuţia făcându-se inclusiv prin intermediul barmanilor de serviciu”, arată procurorii. Aceștia adaugă că liderii grupării erau cunoscuţi ca având accese de violenţă fizică deosebită, folosind în special cuțite. De altfel în prezent unul dintre lideri este suspectat inclusiv de comiterea unei tentative de omor, iar un altul, pe parcursul cercetărilor, a fost arestat preventiv într-o altă cauză, pentru comiterea unei infracţiuni de omor, fără legătură cu traficul de droguri.

Liderii grupării infracţionale exercitau presiuni atât asupra consumatorilor cât şi asupra altor dealeri cu scopul de a obţine sume de bani datorate sau impuse. „Astfel au fost reţinute cazuri când le era impus consumatorilor să cumpere cantităţi mai mari de substanţe cu efect psihoactiv decât cele pe care aceştia le solicitau sau chiar nesolicitate, fiindu-le cerute apoi sume mai mari de bani decât cele convenite, forţându-i să le plătească cât mai repede, altfel stabilindu-le penalităţi. În cazul în care aceştia nu reuşeau să plătească la timp, recurgeau la ameninţări şi chiar la violenţe fizice, fiind date că iniţiatorul grupării, pe acest fond, la începutul anului 2018 a fost implicat într-un incident petrecut în zona Pieţei Cibin din municipiul Sibiu când acesta a înjunghiat o persoană încă neidentificată cu exactitate până în prezent, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă, dar după acordarea acestora a părăsit unitatea medicală înainte de sosirea organelor de poliţie”, arată procurorii.

Până în acest moment au fost identificaţi un număr de 15 suspecţi care fac parte din gruparea infracţională sau cu legături strânse cu aceasta şi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale. Astăzi la Sibiu urmează să fie aduse la audieri peste 60 de persoane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu