Închide

DOCUMENT De ce a fost eliberată Ridzi din închisoare, la Cluj: a scris cărți și a învățat să muncească în agroturism

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 01, 2017 0 1235

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a fost eliberat anticipat din închisoare pentru că a muncit mult și a fost un deținut exemplar, reține instanța Judecătoriei Gherla care a dispus aprobarea eliberării sale anticipate.

”Instanţa reţine că din procesul verbal întocmit de comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Gherla, reiese că Monica Iacob Ridzi execută o pedeapsă de 5 ani (adică 1.826 de zile). A executat până în 24 octombrie 2017 un număr de 1.367 zile închisoare. Pentru a putea beneficia de liberare condiţionată, ea trebuie să execute 2/ 3 din pedeapsă, adică 1.217 zile închisoare. Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar, a muncit şi s-a achitat de sarcinile primite, astfel că a câştigat 237 de zile prin muncă, a avut o comportare regulamentară şi a dat dovezi de îndreptare. A elaborat lucrarea <Securitate şi sănătate în muncă. O perspectivă legislativă evolutivă>, care are caracter ştiinţific, iar în timpul detenţiei a absolvit un curs de calificare pentru ocupaţia de <lucrător în gospodărie agroturistică> cu media 10. Pentru rezultate bune a fost recompensată de 25 de ori”, se arată în motivarea instanței.

Avocatul Monicăi Iacob Ridzi, cunoscutul Tiberiu Ban, a precizat în fața instanței că aceasta a urmat mai multe cursuri de formare profesională și a participat la 13 programe educaționale, a elaborat o lucrare științifică ce are girul și aprecierea unei autorități didactice de renume și, în plus starea de sănătate a deținutei e una precară. „Petiționara suferă de afecțiuni care necesită tratament adecvat și care s-a agravat în condițiile de menținere în regim de detenție”, a mai arătat acesta.
De cealaltă parte procuroarea DNA a cerut respingerea cererii ca nefondată și fidxarea unui termen pentru reînnoirea cererii. „Îndeplinirea formală a condițiilor de eliberare condiționată de către condamnată nu creează pentru aceasta un drept, ci doar o vocație, adică o posibilitate lăsată la aprecierea instanței de judecată care trebuie să-și formeze convingerea că reeducarea condamnatei se realizează și fără executarea restuliu de pedeapsă”.

Actualdecluj.ro a cerut Judecătoriei Gherla motivarea instanței și vom face un update acestei știri cu documentul integral. UPDATE – mai jos motivarea integrală

Audierile pentru eliberarea sa anticipată au avut loc în 27 octombrie.

„…se întâmplă un caz unic în România. Sunt executată atât de ANAF cât și de executorul judecătoresc pentru aceeași sumă, prejudiciu. Practic sunt executată de două ori…Am participat la peste o sută de programe în penitenciar, mi-am dus crucea cu decență în ultimii trei ani. Am fost declarată inițial „inapt pentru munca” pentru că aveam șapte afecțiuni medicale. Acum am 15 afecțiuni, 14 dintre ele constatate la Spitalul Penitenciar Jilava, unde am fost internată. Am insistat să lucrez, am făcut nenumărate cereri până mi-au fost aprobate…Totul pentru a câștiga zile de libertate, să pot fi alături de cei doi copii ai mei…Am lucrat cinci luni la curățenie, de un an lucrez la servirea mesei, lucrez 10 ore pe zi, muncă fizică, numai Dumnezeu știe ce este în sufletul meu…Îmi e greu să va descriu în cuvinte ce simt cei doi copii. Mă roagă în fiecare zi să merg acasă. Refuză să meargă la grădiniță în lipsa mea. Băiețelul a început clasa 1, are dificultăți mari de adaptare în lipsa mea…Lăsarea mea în detenție și fiecare zi departe de copii, nu face decât să ne afecteze și mai mult situația medicală, atât a mea cât și a copiilor. Conform noii legi, eu am primit 150 de zile de libertate și eu am obținut altele prin muncă. Practic, patru ani din cinci sunt considerați executați. Vă rog respectuos să îmi permiteți să ajung acasă lângă cei doi copii, pentru că această cruce mă apasă tot mai greu. Sunt momente în care simt că mă prăbușesc psihic”, i-a declarat printre lacrimi Monica Iacob Ridzi judecătorului.

DNA a atacat decizia cu recurs.

Ridzi a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind fapte ce au avut loc în 2009, e vorba de manifestările organizate de Ziua Tineretului în mai 2009. Fosta sa consilieră, Ioana Vârsta, a fost condamnată și ea la cinci ani de închisoare.

 

Motivare Eliberare Monica Iacob Ridzi by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu