Închide

VIDEO Marea Neagră toxică de lângă Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 01, 2017 1 905

Lacul de levigat toxic de la Pata Rât aproape și-a dublat volumul în ultima lună, semnalează activiști din societatea civilă clujeană. Aceștia spun, după ce au inventariat din aer situația, că suprafața inundată cu levigat provenit de la groapa de gunoi de la Pata Rât a ajuns de la 3 la 8 hectare. Între timp, autoritățile din Cluj se arată depășite de situație și duc încă bătălii politice pe gunoiul Clujului.

 

„Suprafața inundată de levigat acum e mult mai mare decât Parcul Feroviarilor (5.3 hectare).
Și mai e o veste proastă, Muntele de gunoi alunecă spre centură. Lacul toxic are o adâncime de un metru jumate în câteva locuri, în general e pe la 40cm, și la margini merge către câțiva centimetri”, atrag atenția aceștia. 

 

Autoritățile din Cluj tot fac ședințe și întâlniri cu iz de răfuieli politice și avansează date care contrazic realitatea, după cum spun activiștii. În timp ce Consiliul Județean susține că trebuie neutralizată o cantitate de 600 mc de levigat, în teren situația este alta. „8 hectare înseamnă vreo 25.000 mc. Ce tot se bate câmpii cu 600mc. La o medie de 50 cm adâncime rezultă 40.000 mc. Fără cantitatea care s-a infiltrat deja s-a infiltrat in sol. Și la o adâncime medie de 25 cm, tot vorbim de 20.000 mc”, au atras atenția aceștia.

sursa foto: Szakáts István

Încă nu s-a făcut nimic. În plus, închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât – prin acoperirea cu pământ – aflată deja în lucru (CJ a contractat o firmă di grupul ACI Cluj) ar putea avea consecințe dezastruoase. Muntele de gonoi ar putea pica pe centura Vâlcele – Apahida care trece prin zonă, iar infiltrațiile de levigat ar putea genera destabilizarea drumului ocolitor (și așa foarte scump, poreclit centura de diamant a Clujului deoarece a avut la final costuri exorbitante, fiind afectat de alunecări de teren în foarte multe sectoare).

Deja din luna iulie, gunoiul din vechea rampă a Clujului a început să o ia la vale.

Ultimul comunicat de presă pe tema închiderii gropii de gunoi de la Pata Rât și neutralizării lacului de levigat emis de cel care gestionează închiderea gropii – Consiliul Județean Cluj – atară că săptămâna aceasta va fi gata experiza care să spună de ce alunecă groapa și ce măsuri se impun. De asemenea, instituția spune că a semnat deja un contract pentru închiriere unei stații de osmoză inversă care să neutrarlizeze lacu lde levigat. În plus, instituția mai cheamă toate celelelate instituții să se implice (de la Apele Române, la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului) pentru a gestiona situația invocând faptul că toate se fac responsabile pentru situația de la Pata Rât, nu doar Consiliul Județean. Cert este că acestea instituții sunt depășite de situație, cel puțin asta au arătat discuțiile, comunicatele și întâlnirile purtate în ultimele luni. 

Așa după cum se cunoaște, în cadrul procesului de închidere și ecologizare a rampei de la Pata Rât, în data de 22 iulie a.c., a avut loc o alunecare de teren, respectiv a corpului deșeurilor, și o poluare cu levigat a zonei adiacente. Inițial, prin hotărârea nr. 9 din 08.09.2017, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și toate celelalte instituții cu atribuții în domeniu au apreciat situația ca fiind una de urgență și că pentru remedierea acesteia se impun a fi luate de Consiliul Județean o serie de măsuri în regim de maximă urgență.

Ulterior, prin hotărârea nr. 15 din 19.10.2017, același Comitet pentru Situații de Urgență s-a răzgândit și a decis nu numai că nu se impune declararea stării de alertă ci, mai mult, că nici măcar nu s-a dovedit existența unei situații de urgență?!? Întrebarea ar fi: de ce oare s-a mai constituit CJSU, dacă nu era o situație de urgență, câtă vreme, potrivit legii, acesta se constituie doar în astfel de cazuri?! În plus, Consiliul Județean Cluj semnase deja în data de 16.10.2017 contractul de închiriere a unei stații de osmoză inversă menită să rezolve problema poluării.

  Până la sfârșitul acestei săptămâni va fi finalizată expertiza care va indica cu exactitate cauzele alunecării și va stabili măsurile care se impun.

            Având în vedere că instituțiile competente, membre ale CJSU, inclusiv Garda de Mediu, Agenția de Mediu, Apele Române ș.a.m.d. apreciază că nu s-a dovedit situația de urgență, Consiliul Județean va continua, conform contractului de finanțare cu fonduri europene, respectiv a contractului de lucrări încheiat cu antreprenorul, procesul de închidere și ecologizare a rampelor neconforme de deșeuri din județ, inclusiv a celei de la Pata Rât.

            În contextul în care Apele Române susțin că nu e vorba de o poluare accidentală ci de una continuă și istorică ce datează încă din anii 2000, se pune întrebarea de ce Apele Române nu au luat măsuri concrete în tot acest interval? În același timp, care sunt măsurile pe care le-au impus fostului administrator al rampei pentru a se stopa această poluare, respectiv pentru a se înlătura efectele ei? Asta, întrucât Consiliul Județean a preluat rampa de la Pata Rât, în vederea închiderii, la jumătatea anului 2015. Mai mult, în pozițiile publice exprimate, Apele Române afirmă că autorul poluării e Consiliul Județean deși nu există nicio expertiză care să stabilească poluatorul, cauzele și responsabilii.

Având în vedere situația existentă, Consiliul Județean va solicita implicarea tuturor autorităților centrale cu atribuții în domeniu, respectiv Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Administrația Națională Apele Române. ș.a.m.d„, arată Consiliul Județean.

Un comentariu

  1. Felicitari administratiei judetene pentru munca depusa in folosul comunitatii judetului Cluj … in special presedintelui Pise care, desi impovarat de atributii, reuseste sa mentina climatul de lene in institutia pe care o conduce.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.