Închide

Da, s-a turnat asfalt! Dar m-a jignit

Opinie by Luminiţa Silea - aug. 21, 2014 1 274

M-am tot întrebat cine și-a dorit ca Piața Unirii să miroase a asfalt prospăt. Adică de ce să dai bani de la bugetul local ca să asfaltezi două trei laturi ale unei piețe pentru care s-a început amenajarea cu piatră cubică, după un proiect dorit de administrație și obținut în urma unuia dintre puținele concursuri de soluții derulate la Cluj în…2004.

La început de august s-a ras asfaltul și s-a turnat tot asfalt. Ca să se parcheze mai bine în buza cafenelelor, lângă gardul bisericii sau la limita pietrei cubice. S-o fi plâns cineva, mi-am zis. Vreun proprietar de mașină lucioasă amator să și-o contemple când bea o cafea la terasă în centru.

Apoi m-am răzgândit și mi-am amintit că veneau niște evenimente de vară: Colours of Cluj, Seri de Vară sau Zilele Maghiare. Dar tot n-are nicio logică. De ce să torni asfalt pentru unii care au adus o grădină în piață, pentru alții care aduc pietonii în centru sau chiar pentru un oarecare cu o mașină luxoasă care probabil nu plătește nici măcar prin SMS parcarea la intrarea pe terasele din Unirii.

E absurd. Am încercat să aflu varianta Primăriei. Oficial a fost: lucrări în cadrul progamului anul de întreținere. L-am căutat și pe vicele Șurubaru, dar știam de la primar că lucrează mult. Așa ca am sunat doar de două ori și apoi am renunțat să mai întreb cum arată viziunea sa asupra centrului. E foarte clar, cine muncește n-are timp de povești. Celălalt vice știam că e prins cu Zilele Maghiare și, la fel, n-am insistat.

Am mai întrebat în stînga și-n dreapta primarului și am aflat. Piața Unirii arăta nasol, asfaltul era degradat și trebuia înlocuit stratul de uzură. E mai ieftin ca piatra cubică sau ca proiectul de amenajare. Acum probabil, dacă tot s-a cheltuit puțin, au mai rămas bani și urmează să se refacă și marcajele pentru locurile de parcare vecine cu terasele.

Au trecut zece ani de când primăria a lansat concursul de soluții pentru amenajarea Eroilor-Unirii. Acum nici măcar nu cred că mai există voință sau nimeni din primărie nu și-a mai pus problema că trebuie să facă o piață după proiectul Planwerk, una închisă mașinilor. Măcar celor parcate.

Aici trebuie să introduc o notă (am mașină, aș vrea să parchez decent în centrul orașului, să am alternative, să nu înjur așa mult în fiecare zi).

Am scris de multe ori pe tema închiderii pieței Unirii circulației auto și tot cred că nu e imposibil. Eu n-aș mai aduce mașina până la buza teresei dacă măcar s-ar pune niște cubică pe latura de vest a pieței Unirii. Cea cu cafenelele.

Pe Eugen Pănescu de la Planwerk l-am întrebat de închiderea circulației din Unirii. A abordat subiectul prin prisma utilizării spațiului public pentru evenimente. Cred că nici măcar el nu mai speră la completa transformare a pieței din centrul orașului.

Pe mine, posesoare de mașină și amatoare de confort, m-a jignit asfaltul turnat în Piața Unirii. Chiar dacă e un strat de uzură, ieftin, tot mi-a confirmat că oamenii aștia care conduc primăria au purtat ochelari de soare fumurii când au ieșit din țară și ochelari de cal când au trecut prin centrul orașului. Pentru că pur și simplu nici măcar nu își doresc să ofere mai mult celor care le-au creat viață și evenimente în orașul unde în centru zac în agonie multe clădiri istorice și unde, magazinele de second hand sau kitsch-urile tronează în fața unor branduri ca Louis Vuitton, Chanel sau Hugo Boss.

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare