Închide

Cunoscuta cercetătoare clujeancă de la MIT a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Educaţie by Actual de Cluj - oct. 18, 2022 0 217

Cunoscuta cercetătoare clujeancă de la MIT a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

E vorba de profesorul universitar Daniela Rus, de la prestigioasa Massachusetts Institute of Technology din SUA, care a primit titlul în cadrul unei ceremonii organizate azi.
Director al Laboratorului de Științe Informatice și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT, Daniela Rus este profesor de inginerie electrică și informatică și decan asociat de cercetare pentru Colegiul de Calcul Schwarzman din cadrul MIT. Cercetătoarea urmărește dezvoltarea științei și ingineriei sistemelor autonome, mai ales în condițiile în care grupuri de astfel de sisteme robotizate interacționează între ele și cu oamenii, în vederea atingerii obiectivului ca sistemele autonome integrate să sprijine oamenii cu sarcini cognitive și fizice.

Cercetările Danielei Rus au peste 57.500 de citări în Google Scholar. Lucrările sale au fost publicate în cele mai importante conferințe și reviste de robotică, învățare automată și inteligență artificială și în reviste de mare impact, inclusiv Science și Nature.

Daniela Rus s-a născut în 1963 în Cluj-Napoca; e robotician și conduce departamentul de inteligență artificială de la prestigioasa MIT. A absolvit liceul ”Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca în 1981. A emigrat în SUA după câțiva ani, unde și-a luat doctoratul în 1993.

Este prima femeie la conducerea laboratorului MIT de informatică și inteligență artificială, fiind numită în funcția de director în anul 2012. Acesta este cel mai mare laborator interdepartamental al MIT, cu un personal de 900 de cercetători distribuiți în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligență artificială, sisteme și teorie.

Aici laudatio din partea UTCN Cluj-Napoca

Citește și:

O clujeancă în echipa MIT care descoperă mușchi artificiali pentru roboți. „E ca și cum am da superputeri roboților”

O clujeancă ajunge la Casa Albă, îi dă sfaturi lui Trump despre Inteligența Artificială

Nici un comentariu

Scrie un comentariu