Închide

O clujeancă în echipa MIT care descoperă mușchi artificiali pentru roboți. „E ca și cum am da superputeri roboților”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 29, 2017 0 351

O clujeancă este cea care conduce o echipă de cercetători care inventează „mușchi artificial” pentru roboți, la Massachusets Institute for Technology, în Statele Unite.
„E ca și cum am da superputeri roboților”, spune coordonatorul echipei de cercetare, Daniela Rus, pentru agenția France Presse. Rus e profesor de inginerie electrică și computer science la MIT iar mușchii dezvoltați de echipa sa, cunoscuți ca „actuatori”, sunt construiți pe un cadru de bobine metalice ori foi de plastic. Printre aplicațiile practice ale acestora sunt incluse, de exemplu, extinderea habitatului pe Marte sau construirea de aparate chirurgicale miniaturale.
Finanțarea a venit de la DARPA.

De ce e importantă această realizare: până acum flexibilitatea roboților venea cu un cost – reducerea considerabilă a puterii acestora, deoarece materialele moi sunt în general mai puțin rezistente decât cele inflexibile. Acum echipa de la CSAIL, inspirată din origami, a descoperit o modalitate prin care roboții flexibili pot ridica greutăți de până la de o mie de ori greutatea lor, folosind doar presiunea aerului și a apei. Studiul a fost publicat în această săptămână în Proceedings of the National Academy of Sciences. „Am fost foarte surprinși de cât de puternici erau actuatorii (mușchii arificiali-n.red.). Ne așteptam să aibă o greutate funcțională mai mare decât roboții obișnuiți dar nu ne așteptam la o creștere de o mie de ori. E ca și cum le-am da acestor roboți superputeri”, spune Daniela Rus.
„Când cineva construiește roboți, se întreabă – unde e inteligența sa? În corp sau în creier? Încorporând inteligența în corpul robotului prin anumite modalități de pliere are potențialul de a simplifica algoritmii necesari pentru a coordona rotobul să-și atingă scopul. Toți acești actuatori au același comutator simplu, on/off, pe care apoi corpul lor îl tranduce într-o arie largă de mișcări”

Daniela RusDaniela Rus (foto) e directorul CSAIL de la MIT din 2012.  S-a născut în 1963 în Cluj-Napoca; e robotician și conduce departamentul de inteligență artificială de la prestigioasa MIT. A absolvit liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca în 1981. A emigrat în SUA după câțiva ani, unde și-a luat doctoratul în 1993.

 

AICI RAPORTUL COMPLET

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare