Închide

Cum vrea primăria din Cluj să redeseneze ultimul cartier comunist al Clujului

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 01, 2018 0 3952

Ultimul cartier comunist al Clujului va fi redesenat la 30 de ani de la darea în folosință – cel puțin aceasta speră Primăria Cluj-Napoca pentru o porțiune a cartierului Zorilor, în zona străzii Gheorghe Dima.
Primăria din Cluj a comisionat un studio de proiectare să deseneze zona din zorilor delimitată de străzile Pajiștei și Gheorghe Dima, de cimitirul Mănășturș i de parcul „David Prodan” ca să vadă în ce măsură poate „regenera urban” această zonă, depășită, spune municipalitatea, de nevoile actuale ale locuitorilor. „Necesitatea demarării unui program de regenerare urbană pentru cartierele de locuințe realizate înainte de 1990 intervine pe fondul găsirii de altenrative la nevoile actuale ale locuitorilor, astfel încât spațiul rezidențial în care locuiesc să devină o parte integrantă a orașului cu care să se poată identifica și care să conducă la o creștere a calității vieții”, arată referatul privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal de regenerare urbană a acestei zone. „Din studiile realizate la nivelul cartierelor realizate anterior 1990, problema rezolvării parcajelor apare ca o prioritate la nivelul acestora. Astfel, într-o primă fază a procesului de regenerare urbană se dorește reglementarea subzonei destinată construcțiilor pentru parcaje colective și de cartier, în scopul construirii de parking-uri de cartier”.

Parking-urile de cartier ce ar urma să se construiască în această parte a cartierului vor avea regimul maxim de înălțime de două etaje cu parcare pe terasă – plus un parter și două etaje subterane. Cât privește parcările ce vor fi desenate la sol, acestea ar urma să fie amplasate, conform documentației, la cel puțin cinci metri de cea mai apropiată fereastră a unui spațiu de locuit.

gheorghedima zorilor hcl by actualdecluj on Scribd

Cartierul Zorilor e cel mai nou cartier comunist al Clujului, ridicat în ultimii ani ai regimului, înainte de Revoluție, și poartă numele unei străzi ce exista deja în zonă. A fost singurul cartier clujean proiectat și executat nu doar cu un loc de parcare pentru fiecare apartament, ci cu 10% în plus, pentru musafiri. Cartierul a fost ridicat la sfârșitul unei perioade în care se livrau în fiecare an nu mai puțin de 7.000 de apartamente pe an doar în Cluj-Napoca – de trei ori mai multe decât acum.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare