Cum stăm la cardurile pentru sport. Primăria dă lecții clujenilor despre jocul de popice după ce un clujean n-a fost lăsat să joace popice cu un prieten pe aceeași pistă și s-a plâns de servicii (video)
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 09, 2017 0 667
Un incident petrecut în 7 ianurie și relatat de un clujean presei, inclusiv Actualdecluj.ro, privind modul în care personalul bazei sportive Gheorgheni se poartă cu cei care vor să joace în tandem popice a pus pe jar administrația locală. La început de săptămână instituția a ținut printr-un comunicat de presă să învețe clujenii cum se joacă popice, inclusiv a transmis un istoric al jocului de popice începând din anul 5200 î.Hr. Fără să facă vreo referire la incidentul semnalat.
Un clujean s-a plâns duminică că a fost bruscat de persoanalul bazei sportive din Gheorgheni și scos afară în 7 ianurie din spațiile unde se joacă tenis de masă și popice după ce a vrut să joace popice în tandem și nu a fost lăsat de unul dintre angajații complexului sportiv din subordinea primăriei. Conflictul a pornit după ce clujeanul a dorit să afle numele angajatului, el însuși prezentându-se. Omul a filmat o parte din incident.
Marian Grațian, clujeanul în cauză, a mai spus că, înainte să ajungă la sală, în momentul în care și-a făcut programară a primit două răspunsuri diferite: pe o pistă poate juca o singură persoană care o rezervă și pe o pistă pot juca maxim două persoane în același timp. Cu toate acestea, el spune că nu a fost lăsat de către angajații complexului să joace popice împreună cu un prieten pe aceeași pistă. Îm condițiile în care regulamentul bazei sportive nu prezintă interdicții privind jocul de popice.
După acest incident, primăria a ținut să remită un comunicat de presă prin care să anunțe clujenii cum se joacă popice și care este diferența între acest joc și cel de bawling. ” (…) sportul popice este reglementat la nivel european și internațional de către Federația de specialitate. Una dintre cele mai semnificative diferențe este faptul că jocul se realizează pe piste individuale – fiecare jucător concurează pe pista lui, la final realizându-se clasamentul între jucători. Ca o excepție, popicele permit eventual o variantă de tandem – de maxiumum doi jucători pe pistă de popice. În acest sens, administratorii bazei sportive explică fiecărui utilizator diferențele implicate de acest joc, mulți dintre cei care vin pentru prima dată așteptându-se să găsească o pistă de bowling”, a subliniat primăria. În plus, instituția a mai transmis și câteva pagini consistente privind istoria jocului de popice de dinainte de Hristos și până în zilele noastre, cu referire și la sportivii din Cluj care practică acest sport cu rezultate semnificiative.
Administrația a mai ținit să se laude cu acest prilej și cu cifrele bazei sportive, la o lună și ceva de la inaugurare. Chiar dacă este iarnă, administrația locală clujeană a informat că s-au eliberat peste 2600 de carduri pentru clujenii interesați să facă sport în cadrul acestui complex (accesul este liber și se face pe bază de card). Baza sportivă a fost accesată și de câteva sute de oameni care dețin carduri de bike sharing, carduri prin care, de asemenea, se pot accesa serviciile complexului din Gheorgheni. După o săptămână de funcționare a bazei sportive, primăria a raportat că circa 7000 de clujeni au trecut pragul acesteia. Accesul în baza sportiva este gratuit.
Cum arată cifrele bazei sportive din Gheorgheni după o săptămână de la deschidere
Complexul sportiv din Gheorgheni (investiție de peste 20 de milioane de lei) a fost inaugurat în 2 decembrie de oficialii PNL care conduc orașul dar și de vicepremierul Vasile Dâncu. Prezența acestuia s-a impus având în vedere că investiția pentru realizarea bazei sportiva a fost suportată în mare parte prin Compania Națională pentru Investiții.
FOTO/VIDEO Start la sportul de masă! Baza sportivă din Gheorgheni, cea mai cea din România, deschisă oficial de politicienii orașului
Cum se joacă popice
Sportul popicelor a cunoscut de-a lungul timpului o serie de modificări în regulamentul de desfășurare a competițiilor. În general principiul a rămas același, chiar dacă numărul de lansări s-a modificat de mai multe ori (100 de lansări, 200 de lansări și actual 120 de lansări).
Astfel, într-o echipă evoluează 6 jucători, fiecare dintre ei lansând consecutiv câte 120 de bile pe patru piste diferite, după cum urmează:
- pe fiecare pistă în parte, sportivul lansează 15 bile la procedeul plin (adică la toate cele 9 popice de fiecare dată)
- mai apoi se trece la izolat, tot 15 bile (se face prima lansare la cele 9 popice și mai apoi la cele rămase nedoborâte până când acestea sunt doborâte în totalitate, după care se reia procedeul) aceasta denumindu-se manșă.
La proba pe echipe se punctează fiecare pistă câștigată câte un punct/manșă, iar la finalul celor 120 de bile câte un punct/jucător pentru echipă. După însumarea celor 6 puncte/jucător puse în joc și după adunarea tuturor rezultatelor finale, echipa cu mai multe popice doborâte mai primește 2 puncte. Se procedează identic și la probele individuale și câștigă cel cu un număr de puncte/manșă mai mare, iar în caz de egalitate(2-2) criteriul de departajare este numărul mai mare de popice doborâte.
Important: ca în orice sport, evoluția unui sportiv este precedată de o încălzire (gimnastică și alergare) deoarece se pot intâlni accidentări, cele mai frecvente fiind întinderile și rupturile musculare.