Închide

Cum se tratează cataracta? Procedura și beneficiile operației de cataractă

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - feb. 22, 2024 0 314

La nivel mondial, cataracta este una dintre cele mai răspândite afecțiuni oculare. Potrivit specialiștilor, mai mult de jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de cataractă. Vederea neclară, fotofobia și perceperea culorilor gălbui sunt doar câteva dintre simptomele frecvente ale acestei afecțiuni, denumite și “albeață”. Află în continuare ce este cataracta și cum se tratează cataracta.

Ce este cataracta?

Cataracta este o afecțiune a ochiului ce reduce vederea ca urmare a pierderii transparenței cristalinului. Cristalinul este lentila din interiorul ochiul, care, din anumite cauze, devine încețoșată. Aceasta opacifiere împiedică trecerea luminii prin ochii, deformând imaginile pe retină. Atunci când cristalinul devine complet opac, forma este una deja avansată, fiind necesară o operație cataracta pentru restabilirea vederii. Problema poate apărea la unul sau ambii ochii. Cele mai frecvente simptome sunt: vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, dificultăți de vedere nocturnă, halouri în jurul surselor de lumină, diplopie (vedere dublă) sau percepția culorilor gălbui sau estompate.

De ce apare cataracta?

Printre factorii de risc care pot contribui la apariția cataractei, se numără:

  • – boli genetice, cum ar fi anomalii cromozomiale sau galactozemia.
  • – infecții intrauterine cu diverse virusuri precum rubeola, citomegalovirus, herpes simplex sau varicelo-zosterian.
  • – traumatisme oculare, inclusiv lovituri la ochi sau în proximitatea acestora..
  • – afecțiuni oculare preexistente, cum ar fi uveita, glaucomul sau miopia.
  • – operații oculare anterioare pentru alte afecțiuni oftalmologice.
  • – diabetul, miastenia gravis sau afecțiuni dermatologice.
  • – utilizarea îndelungată a anumitor medicamente, cum ar fi cortizonul.
  • – expunerea la radiații ultraviolete.
  • – factorul ereditar sau înaintarea în vârstă.

Cum se tratează cataracta în mod eficient?

Atunci când vederea este afectată în mod semnificativ și interferează cu activitățile zilnice, specialiștii recomandă intervenția chirurgicală. Această tehnică presupune eliminarea cristalinului opacifiat și înlocuirea cu unul artificial. În funcție de afecțiunile preexistente și de stilul de viață al pacientului, medicul alege un anumit tip de cristalin artificial. Cristalinele monofocale oferă o vedere clară la o distanță specifică (de obicei, la distanță). După operație, pacienții vor avea nevoie în continuare de ochelari pentru citit. Cristalinele multifocale sunt printre cele mai performante. Acestea reduc sau elimină complet nevoia de ochelari, oferind o vedere clară, atât la distanță, cât și de aproape. Intervenția se realizează sub anestezie locală, durează aproximativ 5-10 de minute și se face în regim ambulatoriu.

În prezent, operația pentru cataractă rămâne singura opțiune eficientă pentru îmbunătățirea vederii și calității vieții. Astfel, pacienții care se confruntă cu o astfel de problemă, pot să-și redobândească vederea clară, cu un disconfort minim și recuperare rapidă.

Acest text are caracter PUBLICITAR

Nici un comentariu

Scrie un comentariu