Cum se pun hopuri ofertanților la licitațiile primăriei
AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 04, 2014 0 388

Ofertanții la licitațiile primăriei acuză că administrația locală tărăgănează achizițiile și cere clarificări la clarificările cerute și lămurite în etapa de lansare a caietului de sarcini pentru a favoriza sau a defavoriza participanții la proceduri. De exemplu, în cazul licitației electronice pentru administrarea rețelei de bike-sharing, Regiei Autornome a Domeniului Public i s-au cerut astfel de clarificări, după ce, spune surse actualdecluj, s-a observat că are cel mai mic preț după parcurgerea propunerii tehnice. De cealaltă parte, reprezentanți ai primăriei spun că lămurile se solicită mai ales în ceea ce privește propunerile tehnice pentru ca toți membrii comisie să fie lămuriți și decizia comisiei să fie una care să nu poată fi întoarsă de eventualele contestații.
„Dacă o achiziție directă pentru vopsirea unor stâlpișori nu s-a adjudecat și a trecut o lună de la depunerea ofertelor, ce să mai spune de licitațiile mari. Se cer clarificări la clarificări. Adică firmele cer anumite clarificări după etapa de lansare a licitației și a caietului de sarcini, primăria răspunde acestora, iar apoi în momentul în care deschide propunerea tehnică, mai întreabă o dată ceea ce a clarificat tot ea prin răspunsuri. Clarificări de la ofertanți, după ce instituția a clarificat modul de prezentare a ofertei. În aceste condiții nu rămâne decât să ne întrebăm care este scopul acestor tergiversări. RADP a primit la licitația pentru administrarea rețelei de biciclete, în luna iunie, trei adrese de la primărie prin care i se cereau clarificări. În 3, 20, respectiv 26 iunie. Oferta a fost făcută ținând cont de răspunsurile primăriei în etapa de clarificări, din 27 martie, respectiv 11 aprilie. Cu toate acestea, comisia de licitație a mai pus la îndoială, spre exemplu modul în care operatorul îndeplineșre cerința prin care obiectul contractului trebuie să se regăsească în obiectul de activitate al ofertantului. Chiar dacă printr-o clarificare din martie, administrația a răspuns că este în regulă dacă în CAEN sunt trecute servicii similare cum ar fi reparare, întreținere mijloace de transport – mașini, motociclate, biciclete”, au semnat surse din administrație pentru actualdecluj.ro. „Dacă nu răspunzi la clarificări până la data stabilită de comisie, ți se explică clar în adresă că ești descalificat”, spun sursele actualdecluj.ro.
Aceleași surse au adăugat că în condițiile de față apar semne de întrebare cu privire la corectitudinea licitațiilor. „La licitația pentru întreținerea bicicletelor au fost trei ofertanți. Dacă așa se procedează este clar că se dorește favorizare unuia sau altuia. Mai ales că una dintre firmele participante a lucrat deja la softul rețelei de biciclete”, au spus aceleași surse.
Licitația electronică lansată de primărie pentru a găsis un administrator al rețelei de închiriere biciclete a avut ca termen de deschidere a ofertelor data de 21 mai. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut. În cursa pentru contractul pe patru ani estimat la peste 7,2 milioane de lei s-au înscris: Regia Autonomă a Domeniul Public, Sport Arena și Wind Technologies. Potrivit datelor din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), procedura este în faza de evaluare financiară. Evaluarea tehnică s-a făcut în 3 iulie, iar data limită pentru evaluarea ofertelor este 20 august, portivit datelor din SEAP.
În cazul lucrărilor de vopsitorie a mobilierului urban existent pe raza municipiului, achiziția directă a fost lansată în 26 mai, iar data de depunere a ofertelor a fost în 5 iunie. De contractul estimat la 435.000 de lei au fost interesați nouă ofertanți, printre care și regia primăriei, RADP. Pe site-ul primăriei nu apare câștigătorul licitației.
Reprezentanții primăriei spun că suspiciunile sunt neîntemeiate și că, de obicei, se solicită clarificări de către comisia de licitație, mai ales că se obișnuiește contestarea licitațiilor, pentru a ca decizia de adjudecare să stea în picioare în astfel de cazuri. „Est mai bine ca membrii comisiei să fie lămuriți cu privire la toate aspectele. Eu am fost în mai multe comisii de licitație și de fiecare dată când avea nelămuriri cu privire la propunerile din oferte, ceream clarificări. Sunt sute de pagini de parcurs și analizat, de aceea durează mai mult licitațiile. Cine nu a lucrat la adjudecare nu are de unde să știe cum este. Nu este vorba despre favorizarea nimănui, sau despre devaforizarea ofertanților. Pur și simplu, membrii comisiei trebuie să fie lămuriți. Așa este și în cazul administrării rețelei de biciclete. Clarificări se cer tuturor ofertanților, chiar dacă sunt clarificări la clarificări. Nici poveste că se pot vedea ofertele financiare, în faza evaluării tehnice. Oricum licitația este în faza de evaluare, așa că comentariile se pot face după adjudecarea contractului”, ne-a declarat un membru în comisiile de licitație a primăriei, sub protecția anonimatului.