Cum se protejează casele monument într-un oraș de lângă Cluj, în trecutul comunist, urât și poluat
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 14, 2016 0 2469

„Era un oraș negru, foarte urât, poluat și îl uram. Am stat aici până la 17 ani. Pe măsură ce am îmbătrânit, am început să-mi schimb părerea”, începe arhitecta Adriana Matei o prezentare a proiectelor făcute, pe filiera Universității Tehnice, pentru a schimba fața orașului Turda. 35 de clădiri au fost clasate ca monumente în proiectul care a vizat pietonalul și centrul istorc al orașului. De asemenea, s-a propus un proiect ambițios pentru transformarea unei clădiri dărăpânate din centru, o casă cu specific rural, dar monument, într-un ansamblu care să adăpostească o funcțiune etnografică în cadrul muzeului de istorie a orașului.
„S-au făcut proiecte, pe linia Universității Tehnice din Cluj, la care am lucrat și care m-au făcut să îmi reconsider părerea despre Turda. Casele erau înainte mohorâte. Prin proiectul de reguli de conservare și protejare a centrului istoric s-a reușit însă să se schimbe felul în care acesta este perceput. S-au clasificat și 35 de clădiri ca monumente istorice. Intențiile sunt să se meargă la peste 100 de clădiri care urmează să fie clasate. S-a reușit și clasarea ca monument, clasa A, a sediul Judecătoriei, unde a funcționat prima primărie din oraș care ar putea și acesta să intre în renovare, a fostei case de serviciu a prefectului și a fostul casinou, acum teatrul municipal”, a subliniat Adriana Matei.
Un alt exemplu este un proiect de renovare a unei case rurale de pe pietonalul din Turda, deținută de muncipalitate, clădire monument tip B, prin transformarea acesteia într-o secție etnografică permanentă a Muzeului de Istorie Turda. „O clădire într-o stare deplorabilă, plină de locatari țigani, la stradă cofetărie ar putea să devină, prin utilizarea a trei elemente, lemn, piatră și sticlă, o atracție pentru publicul turdean. Am înțeles că primăria caută fonduri și e preocupată să realizeze aces proiect al nostru”, a menționat arhitecta Adriana Matei.
Propunerea implică transformarea construcției cu un etaj și pod de la pietonala Republicii, prin extindere cu un corp nou în spate, într-un spațiu expozițional și de evenimente, ca mini muzeul etnografic al orașului, care să funcționeze ca o secție a Muzeului de Istorie a Turzii. Casa existentă este una de tip rural și stă ca mărturie a dezvoltării urbane pe care a parcurs-o municipiul Turda, urmând ca aceasta să fie restaurată și reabilitată (de la cuptorul tradițional, la tâmplăria de lemn) și să găzduiască expoziții etnografice permanente (Muzeul de Istorie din Turda are o colecție de 700 de exponate etnografice, care stau în mare parte în depozit). În spatele casei urmează să se facă o construcție nouă care să servească pentru expoziții temporare, conferințe, deservită și de o scenă pentru evenimente. Tot în aceeași curte, se propune relocarea unei gospodării tradiționale de pe Valea Artieșului, cu șură, poartă tradițională, etc. Ansamblul urmează să fie alimentat energetic de un perete cu panouri fotovoltaice.
Cum arăta și arată casa rurală monument
Cum ar trebuie să arate în urma proiectului de restaurare
Primăria din Turda și-a anunțat intențiile de a accesa fonduri europene pentru a pune în operă proiectului mini-muzeului etnografic, prin transformarea casei rurale monument aflată în centrul orașului. Acesta este aveluat la peste 2 milioane de lei.
Adriana Matei a vorbit despre preocupările recente ale Turzii de a-și pune în valoare monumentele istorice cu ocazia Zilei Mondiale a Urbanismului, celebrată pe data de 8 noiembrie 2016, în cadrul unui eveniment organizat la Cluj-Napoca de Registrul Urbaniștilor din România Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România- Filiala Cluj.
În 2009, primăria Turda, condusă de democrat-liberali pe atunci, emisese chiar o hârtie prin care indica agenților economici care aveau imobile în centrul orașului să-și vopsească fațadele portocalii, creând dispute și controverse în spațiul public. Nici nu se punea problema pe atunci a unor clădiri monument sau a unor restaurări a la carte a centrului orașului.
Imagini din centrul istoric al Turzii