Închide

Cum s-a dat Boc peste cap să fie Cîțu impus la șefia PNL, iar acum i-au dispărut complet lozincile „europeniste” la adresa lui / De ce Boc și liberalii clujeni evită să-și asume o poziție în privința coaliției pentru formarea unui nou guvern

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 05, 2021 3 2163

După ce tot anul i-au căutat în coarne, contribuind din plin la impunerea lui Florin Cîțu în fruntea PNL, acum, liberalii clujeni de sub aripa lui Emil Boc sunt singurii din țară care și-au băgat capul la cutie, evitând să se pronunțe sau să justifice în vreun fel opțiunea pentru o alianță a PNL cu mult blamatul PSD, în vederea formării unui nou guvern și a unei majorități în Parlament.

Din mare maestru al strategiilor politice care se pretindea Boc, argumentând toată ziua pe la posturile centrale de televiziune cum PNL are nevoie să fie revigorat de un președinte „european” ca Florin Cîțu – care nici mai mult nici mai puțin „are capacitatea să-i aducă pe români acasă”, un Cîțu care e „racordat la timpul prezent al României și al Europei” – edilul Clujului pare acum un modest personaj provincial ale cărui priorități sunt doar plimbările inutile pe la conferințe și foruri din Bruxelles, abonamentele pentru vârstnici pe mijloace de transport în comun,  autorizații de taxi, intervenții pe la posturi locale de radio aservite și alte fleacuri care – trebuie noi să presupunem – l-ar ține cumva departe de problemele stringente centrale și de blocajul politic și guvernamental inițiat și intreținut tocmai de onor președintele PNL, Florin Cîțu.

Cu cine să revină PNL la Guvernare, cu USR sau cu mult hulitul PSD, formațiunea de care s-au dezis toți liberalii prin campanii electorale, răul permanent și cel mai nociv al României – așa cum le plăcea lui Cîțu și Iohannis să vocifereze? Iată, chestiunea capitală de care marele politician „cu expertiză” Emil Boc  se ferește, zilele acestea, pe care o tot evită mușinând precum șobolanul momeala într-o cluscă.

Emil Boc, aflat în conducerea centrală a PNL, primar al Clujului și fost premier al României, expert mereu în toate, pare azi lovit total de amnezie, sporovăind vrute și nevrute, detașat de crunta realitate politică, în speranța că astfel își poate acoperi ipocrizia și nesimțirea dovedite în campania internă pentru președinția PNL, în ipoteza că oamenii i-ar putea uita prestația jenantă în demersul său de a-l susține pe Cîțu, prin implicarea sa directă în alcătuirea listelor de delegați, prin periplurile din țară la braț cu Cîțu, prin faptul că i-a obligat pur și simplu pe primarii clujeni, pe consilieri locali și județeni să-l voteze în fruntea PNL pe ridicolul personaj asemuit cu „Smeagol”. Dar Boc ar trebui să priceapă că acestea sunt fapte care n-au cum să fie șterse, ori uitate, și că va rămâne mereu părtaș la cacealmaua care azi îngroapă PNL-ul.

În loc să-și asume președintele catastrofal pe care l-a promovat și susținut – pe cioclul Cîțu, care va rămâne în istorie cum a pus cruce PNL-ului – în loc să fie preocupat să emită soluții și să contribuie la refacerea guvernului într-o alianță salvatoare pentru partid, Boc își caută alte teme în această perioadă, vezi Doamne despre cum „guvernanții nu dau dovadă de responsabilitate pentru că întârzie să introducă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă”.

Da, aceasta e marea preocupare a lui Emil Boc, nicidecum faptul că de săptămâni bune, România nu are un guvern cu puteri depline și că nu se întrevăd soluții decente pentru repararea acestei situații, deși, reamintim, Boc este acel lider politic „important” care s-a bătut să rămână în conducerea centrală a PNL, promovându-l agresiv pe Cîțu pentru a se putea pune bine cu președintele Klaus Iohannis, în speranța că, în viitor, poate, cine știe…

Cât și ce anume a câștigat Boc din ultimele lui acțiuni la nivelul PNL, care se doreau a fi o „strategie”, avem răspunul din fofilarea pe care ne-o servește fără pic de jenă în aceste zile. În timp ce alți liberali care au contribuit și ei la propulsarea lui Cîțu, și care reușesc să dovedească mai multă asumare și implicare – precum Gheorghe Flutur sau Rareș Bogdan – primarul Clujului se sustrage cum știe el mai bine, indicându-le oamenilor săi de la Cluj aceeași tehnică de „silenzio stampa”.

Foarte multe organizații PNL din țară au adoptat o rezoluție prin care cer ca membrii conducerii centrale a PNL să refacă de urgență coaliția cu USR, însă singurii care tac pur și simplu, părând să n-aibă nicio perspectivă, vreo durere, ori vreo dorință sunt liberalii clujeni.

Întrebat de redactorul Actual de Cluj despre modul în care se poziționează PNL Cluj în ce privește orientarea partidului pentru formarea unui nou guvern, eurodeputatul Daniel Buda – președintele de formă al organizației clujene și omul de încredere al lui Emil Boc – a invocat „limitele statutare”. Mai precis, el a refuzat să emită un răspuns transparent și franc – care ar ține de normalitatea funcției sale de președinte, inclusiv de rolul pe care-l ocupă la nivelul central al partidului – justificându-se că poate să se pronunțe „doar în forurile statutare ale PNL”.

Singurul parlamentar liberal clujean care într-o intervenție în emisiune la Profit News a relatat despre situația în care se află partidul este Sabin Sărmaș. El a a admis că în acest moment la nivelul PNL sunt conturate două grupări, una care tinde spre o alianță cu PSD și cea de-a doua care tinde spre o alianță cu USR. Sărmaș s-a pronunțat penru refacerea alianței cu USR, fiind în asentimentul parlamentarilor care i-au rămas fideli fostului președinte PNL, Ludovic Orban (deși trebuie spus că Sărmaș n-a plecat și nici nu și-a manifestat intenția de a părăsi grupul politic liberal parlamentar, așa cum au făcut-o deja mulți dintre apropiații lui Orban). Niciun alt lider liberal de la Cluj nu a exprimat vreun alt argument cu privire la obiectivul pe care ar trebui să-l aibă și să și-l asume partidul, de parcă ei nici n-ar exista în sfera politică.

sursa foto: PNL Cluj/Facebook

Sursa Foto: Facebook

3 comentarii

  1. „Complexul de inferioritate Bolojan” a dat lumina „bandei de pucisti de la Cluj a lui Rares TRUMP-istul”, in aflarea procesului de desurubare euro-globala, aplicat de bidonisti. NE-inspirat si fara discernamant-orietare politrucica… chiar a crezut ca va face metrouSUBTERAN pe sub Centrul Istoric al Orasului Comoara bi-milenar impreuna cu… si pentru … Sopor. Cine-pe-cine a pacalit ?https://www.facebook.com/watch/?v=1157085731366552

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.