Închide

Din Clujul imobiliar: Cât se cere pe apartamentele din cea mai scumpă zonă a orașului și cum au evoluat cererea și oferta în acest an

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 05, 2021 0 973

Proprietarii cer pe apartamentele din zona centrală și ultracentrală a orașului sume de peste 2.300 euro/mp, arată cea mai recentă analiză trimestrială a portalului Imobiliare.ro. Aceasta mai relevă că în septembrie numărul de cumpărători era mai mic decât în 2019 și că oferta rezidențială a scăzut.

Proprietarii cer pe apartamentele scoase la vânzare în zona centrală și cea ultracentrală, în medie, 2.350 de euro pe metru pătrat util, un avans trimestrial de 4,2% și unul anual de 8,4%. În arealul semicentral, o locuință la bloc are o valoare medie de listare de 2.110 euro pe metru pătrat (+3,4% la trei luni și,
respectiv, +10,4% la 12 luni). În cartierele mărginașe ale orașului, pretențiile vânzătorilor se situează la 1.800 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 5,4% față de cele trei luni anterioare și, respectiv, cu 7,4% față de perioada similară din 2020.

Toamna imobiliară: Mai puțini cumpărători decât în 2019

Analiza mai arată că, în Cluj-Napoca, interesul pentru achiziția de locuințe era, la începutul lui 2021, mai scăzut decât în 2020, dar mai ridicat decât în perioada similară din 2019; Imobiliare.ro înregistra, astfel, puțin sub 7.000 de potențiali cumpărători, față de aproximativ 9.000 în urmă cu un an și, respectiv, mai puțin de 6.000 în urmă cu doi ani. La fel ca în București, însă, curba evoluției cererii a fost mult mai stabilă în primele trei trimestre ale anului în curs, astfel că în luna iunie acest indicator ajungea la circa 6.000 de utilizatori – nivel ceva mai scăzut decât cel consemnat în 2019, dar mai ridicat comparativ cu iunie 2020, când cererea începuse, totuși, să-și revină. În luna septembrie, numărul potențialilor cumpărători din orașul de pe Someș, ce depășea pragul de 6.000, era ușor mai ridicat decât în 2020, dar sensibil mai scăzut decât în 2019 (când se apropia de 7.700).

Pe parcursul ultimelor 12 luni, aproape toate marile orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidențiale de pe piață, însă în Cluj-Napoca s-a înregistrat un declin anual de 19%. Aici au fost scoase la vânzare 1970 proprietăți.

Prețurile cerute pe locuințele din Cluj-Napoca au ajuns în trimestrul III la o medie de 1.960 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 3,9% față de precedentele trei luni, arată o analiză a portalului Imobiliare.ro. Piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea trimestru din 2021, pe fondul relaxării restricțiilor, deși România e acum puternic lovită de noul val de pandemie.

Vezi și:

Prețurile cerute pe locuințele din Cluj-Napoca au ajuns în trimestrul III la 1.960 de euro pe metru pătrat util

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.