Închide

Boc despre certificatul verde: „Când îi văd pe parlamentarii ăștia, îmi vine să intru prin televizor(…) E absolut sfidător să vezi că mai cer să mediteze la lucruri care s-au făcut și sunt validate”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2021 0 985

Primarul Emil Boc a condamnat situația politică de la nivel național și lipsa de responsabilitate a parlamentarilor care întârzie să introducă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă de la stat sau de la privat. Conducerea Camerei Deputaților a respins în 2 noiembrie proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în regim de urgență. Săptămâna trecută proiectul a fost respins și la Senat.

 

„Orice coaliție trebuie să înceapă cu certificatul verde, nu e posibil să nu fie aprobat de Parlament. Nu putem alege la infinit între ignoranță și rațiune. Orice alianță trebuie să introducă certificatul verde, ca să putem să avem un Crăciun liniștit. Dacă nu se implementează vom avea un Crăciun cu probleme, în loc să ne bucurăm, vom merge la cimitir (…) Când îi văd pe parlamentarii ăștia, îmi vine să intru prin televizor la ei și să îi întreb, oameni buni, nu vedeți care sunt interesele țării? Nu vă preocupă? Ce tot amânați și trimiteți în decor? Când am văzut că au nevoie de explicații și să mai analizeze. Măi fraților, n-ați văzut că o lume întreaga a analizat, a văzut și a aplicat, voi ce vreți, să reinventați apa caldă, gaura de la covrig?  E absolut sfidător să vezi lucruri care s-au făcut și sunt validate iar tu să îți mai pui întrebări și mai ceri să meditezi. Asta ar trebui să te preocupe când ești la decizia politică și administrativă, să vezi problemele care ard și să le rezolvi, să nu te joci cu viața omului”, a spus Boc la Napoca Live.

Primarul a estimat că județul Cluj va ajunge mult mai repede decât alte zone din țară la nivelul țărilor europene unde rata de vaccinare este de 80-90%.

”Nu va trece răul până când nu vom ajunge la o rată de vaccinare de 80 – 90%, pe țară. La Cluj, vom ajunge mai repede decât în alte părți ale țării. Se menține ritmul bun de vaccinare. Soluția o reprezintă creșterea ratei de vaccinare.  Mă uit la ce se întâmplă în lume. Țările cu rata de vaccinare de 80 – 90%, mai au infecții, dar spitalele sunt goale și numărul de decese este minim. Noi avem o rată mare de deces, pentru că avem o rată mică de vaccinare. Cu cât ai rata de vaccinare mai mare, cu atât spitalele sunt mai goale. Cu cât ai rata de vaccinare mai mică, cu atât spitalele sunt mai pline și numărul de morți este mai mare. Nu mai este o filosofie sau conspiraționism. E păcat că te uiți la Euronews și sunt câteva țări: Rusia, România și Turcia, care au scăpat pandemia de sub control. Te doare sufletul să vezi imagini cu oameni în mașini, în fața spitalelor, cu tuburi de oxigen pe geam, pentru că spitalele sunt pline. Aceste lucruri nu trebuie să mai apară. Mă uit la imaginea noastră ca țară în Europa și sper să ne trezim. Nu mai avem dreptul să ne jucăm cu viața Românilor și că fiecare trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o are, față de el, față de familie și de propria comunitate”, a mai spus primarul Boc la aceeași emisiune de radio.

Conducerea Camerei Deputaților a respins în 2 noiembrie cererea USR ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în regim de urgență, după cum a relatat g4media.ro. În aceeași zi a fost înregistrat recordul absolut al deceselor Covid, cu 591 de persoane moarte în ultimele 24 de ore. Dezbaterea proiectului de lege a fost întârziată semnificativ după ce conducerea Camerei Deputaților a decis să o trimită pentru raport la șase comisii. Săptămâna trecută, proiectul de lege fusese respins de Senat. Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Ce prevede proiectul

Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați. În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu