Cum n-avem „stare de urgență”, era imposibil să nu apară un nou blocaj la groapa Pata Rât
ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 11, 2017 1 744
Adormitul prefect Aurel Cherecheș s-a încăpățânat să refuze solicitarea Consiliului Județean de a declanșa procedura de instituire a „stării de urgență” în privința poluării masive de la Pata Rât, iar consecințele nu întârzie să apară. Soluția tehnică recomandată de reprezentanții de mediu – privind închirierea unei stații de osmoză inversă care să trateze levigatul toxic de la baza rampei de gunoi – stă să cadă, din pricina procedurilor birocratice arhicunoscute. Administrația județeană nu își permite să semneze contractul cu firma care a câștigat procesul de negociere, respectiv Process Engineering SRL, pentru că firma care s-a clasat pe locul al doilea, Exxro SRL Genova, nu e mulțumită de rezultat. Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Consiliului Județean, firma Exxro a solicitat lămuriri în privința deciziei de atribure a contractului firmei Process Engineering, apreciind că aceasta n-ar avea competențe în materie de proiectare. Consiliul Județean are obligația, conform prevederilor legale, să-i ofere firmei Exxro un răgaz de cinci zile, în cazul în care se hotărăște să reclamă rezultatul negocierii la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). O acțiune la CNSC ar presupune compromitarea întregii proceduri de închiriere a stației de osmoză, având în vedere că solicitarea reprezentanților de la instituțiile de mediu și de sănătate era ca administrația județeană să intervină cât mai urgent cu acest sistem de preluare și tratare a levigatului de la Pata Rât.
Dacă se instituia starea de alertă, birocrația dispărea
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a subliniat în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență că declanșarea stării de alertă (care ar fi condus la instituire stării de urgență), ar fi fost utilă mai ales pentru evitarea unor astfel de blocaje. Starea de urgență este o procedură administrativă care mobilizează absolut toate instituțiile de stat abilitate să intervină pentru remedierea unei probleme precum situația alunecărilor de la Pata Rât. Administrația județeană nu ar mai fi fost constrânsă de procedurile standard privind semnarea unor contracte de achiziție, având posibilitatea să intervină în regim de urgență pentru achiziția stației de osmoză. Fără a oferi o explicație plauzibilă, prefectul – care este și președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – a refuzat să ofere sprijin Consiliului Județean Cluj. Așadar, situația de la Pata Rât nu este nici pe departe pe cale de a se fi soluționat.
Citește si:
Show maxim pe spezele clujenilor: “Dumneavoastră sunteți un pericol pentru Cluj!”. Decizia stării de alertă, amânată pentru comisii. “De ce să amânăm, să poluăm mediul încă o săptămână?!”
asta e psdu lu dragnea!
sabotam oamenii!