Închide

Cum merge plafonarea zborurilor deasupra orașului Cluj-Napoca. Ceața a crescut numărul avioanelor care au zburat peste cartierele de blocuri cu peste 160% la finalul anului trecut

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 11, 2022 0 269

Deși în 2021, reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj-Napoca și ROMATSA și-au asumat să facă eforturi pentru reducerea zborurilor peste Cluj-Napoca, la finalul anului, numărul de zboruri peste oraș a crescut considerabil. Grupul de inițiativă civică „Nu ne mai zburați somnul” care și-a asumat din 2020 să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor din cartierele Someșeni, Între Lacuri, Mărăști, Gheogheni, Andrei Mureșanu, Centru, Zorilor și Bună Ziua afectați de zgomotul si poluarea generate de aeroport a anunțat că, datorită ceții care se formează în zona aeroportului in acest anotimp rece și a procedurilor de zbor aprobate în acest moment, în condiții de vizibilitate redusă. decolarea trebuie să se facă cu precădere peste oraș.
„Din câte am înțeles LOCALIZATORUL – echipamentul care este utilizat pentru a ghida aeronavele de-a lungul axei pistei – la Cluj este instalat doar într-un capat al pistei. Prin urmare, pentru siguranță și conform procedurilor în vigoare, atunci cand se decolează cu lipsă de vizibilitate se folosește doar direcția peste Cluj-Napoca. Asta am întrebat și noi, dacă dotarea cu echipamente care sa acopera toata pista ar rezolva aceasta problema, dar răspunsul a fost destul de neclar și desincronizat între reprezentantii Aeroportului și ROMATSA. Urmează să revenim pe subiect”, a informat grupul de inițiativă civică  „Nu ne mai zburați somnul”, după o întâlnire care a avut loc la începutul acestui an cu reprezentanții Aeroportului și ROMATSA.
Aceștia au mai spus că, deși s-au asumat măsurile de plafonare a zborurilor peste oraș din ultimele 6 luni, a numărului de zboruri din lunile Noiembrie si Decembrie 2021 au crescut considerabil. „Reprezentanții ROMATSA au explicat că datorită ceții care se formează în zona aeroportului în acest anotimp rece și a procedurilor de zbor aprobate în acest moment, în condiții de vizibilitate redusă, decolarea se face cu precădere peste oraș. Astfel se explică creșterea de +64% zboruri peste Cluj-Napoca din decembrie față de noiembrie, respectiv +162% față de octombrie. Au fost prezentate și concluziile măsuratorilor de zgomot efectuate de Agenția de Protecție a Mediului în câteva puncte din cartierele Someșeni și Între Lacuri, reprezențanții Aeroportului insistând asupra faptului că mare parte din zgomotul ambiental este generat de autoturismele care rulează în zona în care s-au făcut măsurătorile. S-a contra argumentat că zgomotele de intensitate mare, care depălesc ca intensitate de până la 16-20 ori limitele admise de lege sunt totuși cele generate de avioane, la decolare si aterizare”, a mai arătat grupul de inițiativă civică amintit.
În aprilie, se vor evalua din nou eforturile de reducere a zborurilor peste Cluj-Napoca într-o nouă întrevedere cu autoritățile implicate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare