Închide

Cum e să ai hotel în şantier, în plină pandemie COVID-19? „Revenirea industriei la nivelul din 2019 va dura probabil 2 ani”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 14, 2020 0 940

Fără călătorii, fără turism, fără evenimente de afaceri, fără conferinţe şi fără nunţi. Cu restricţii de circulaţie şi anularea evenimentelor, cei cu activitate în domeniul hotelurilor şi restaurantelor au pus pauză în afaceri. Industria HoReCa este, cu siguranţă, una dintre cele mai lovite „aripi” din economie, în contextul actualei pandemii şi a restricţiilor impuse în încercarea de a ţine în frâu răspândirea infecţiei cu SARS-CoV-2. Cum merg, în acest context,  investiţiile celor care au pornit proiecte ante-pandemie?
Pentru început, să menţionăm că domeniul Ospitalitate şi Turism va fi cel mai afectat sector în contextul pandemiei COVID-19, potrivit previziunilor publicate în analiza cercetătorilor de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Cu scăderi de până la 80%:

Una dintre cele mai mari investiţii din domeniul hotelier demarată în regiune în perioada ante-pandemie viza transformarea hotelului Sport, cotat la 2* într-o unitate afiliată brandului Radisson Blu. Aşadar, hotelul din vechea gardă, dar cu o poziţionare extrem de favorabilă pe harta de evenimente a Clujului urmează să fie reconvertit pentru a primi sigla unuia dintre cele mai cunoscute branduri hote­liere din seg­men­tul de 5 stele din Euro­pa. Proiectul este dezvoltat de Winners Park Invest, companie controlată in­direct de Horia Ciorcilă, pre­şedintele Băncii Tran­sil­vania, potrivit ZF.ro. Winners Park Invest a cumpărat în toamna trecută, de la SIF Moldova, hotelul Sport din Cluj, într-o tranzacţie care s-a ridicat la 3,6 mil. euro, potrivit unui anunţ al societăţii de investiţii. Vechiul hotel, amplasat lângă Cluj Arena şi Parcul Central, trece prin lucrări de renovare, dar şi de extindere. Radisson Blu Hotel Cluj-Napoca va cuprinde 149 de camere, restaurant specializat, sală de fitness, săli de conferințăși o sală de recepție de 350 metri pătrați, care poate găzdui până la 300 de invitați.

 

Proiectul este în pregătire încă din 2018:

 

Proiect de renovare la hotel Sport. Noii proprietari vor să extindă capacitatea de cazare și conferințe și să clasifice hotelul la 4*

 

 

În ce stadiu se află acum lucrările? „În anul 2019 am lucrat intens la transformarea structurii hotelului vechi pentru a fi adus la nivelul standardelor solicitate de Radisson BLU. Astfel, s-au executat demolările interioare, iar în toamnă am început să executam lucrări la faţada corpului existent şi apoi săpătura pentru extindere. Momentan, continuăm aceste lucrări, într-un ritm adaptat situaţiei actuale, cu mai puţini oameni în şantier, cu fronturi de lucru împărţite, cu precauţie, dar totuşi avansăm”, detaliază Nina Moldovan, reprezentanta investitorilor. Industria hotelieră a fost lovită extrem de puternic, menţionează ea. „În funcţie de datele care sunt actualmente disponibile, estimăm că revenirea industriei la nivelul din 2019 va dura probabil 2 ani. Dar această revenire depinde de deciziile pe care le vor lua autorităţile, cu privire la diverse limitări de călătorie, distanţare socială, dar şi de impactul potenţial în ceea ce priveşte modificarea comportamentului de consum şi, mai mult, de efectele crizei economice care va afecta populaţia. De aceea o revenire a activităţilor conştientă, precaută, treptată, dar totuşi hotărâtă şi consecventă este extrem de importantă”, consideră Moldovan. Experienţa pandemiei va aduce schimări în industrie, spun chiar investitorii. „În acest context, suntem îngrijoraţi, dar totuşi optimişti şi de aceea continuăm dezvoltarea proiectului. În acelaşi timp, încercăm să învăţăm cât mai multe din această experienţă, să ne reproiectăm business-ul, să îl flexibilizăm, digitalizăm şi automatizăm atât cât poate fi posibil şi confortabil în domeniul hotelier”, menţionează Moldovan. Aceasta mai precizează că pentru operatorii HoReCa este „o perioadă neagră”. „Fără venituri, fără claritate în restricţiile de operare şi fără să poţi anticipa cum va decurge activitatea până la finalul anului. Sper să reuşească să treacă cu toţii cu bine peste aceasta perioadă, întrucât majoritatea operatorilor fiind IMM-uri nu au resurse suficiente să susţină singuri aceste pierderi, iar programele de susţinere ar trebui gândite consistent şi pe termen mediu”, consideră Nina Moldovan, care are ani de experienţă pe piaţa hotelieră. Dacă primele estimări arătau că hotelul de lângă stadion ar putea fi redeschis în noua formulă în primăvara anului viitor, termenul s-a decalat uşor – deschiderea Radisson BLU Cluj este estimată acum pentru vara 2021. „Asta depinde foarte mult de evolutia situatiei epidemiologice si economice”, menţionează Moldovan.

 

Proiecte şi şantiere în Cluj

Fără să aibă, poate, sigle atât de cunoscute, şi alte proiecte au fost prinse în vâltoarea crizei declanşate de noul coronavirus. Compania IBC Focus, care monitorizează şantiere din România, a identifcat în ultimele 3 luni 23 de investiţii de tip unităţi de cazare (hoteluri şi pensiuni) în judeţul Cluj. Dintre acestea, şapte şantiere sunt active, în construcţie, 15 sunt doar în stadii incipiente (intenţie, autorizare, licitaţie, proiectare, înainte de executie) şi unul e în curs de amenajare. 22 sunt construcţii noi şi 18 reprezintă investiţii private. „În ceea ce priveşte evoluţia numărului investiţiilor de tip HoReCa – în special în cazul unităţilor de cazare – se va resimţi cel mai probabil efectul pandemiei şi a restricţiilor din ultima perioadă. După cum au estimat  şi cei peste 400 de specialişti din industria construcţiilor chestionaţi în cadrul analizei noastre privind impactul epidemiei COVID-19, creşteri se vor înregistra în perioada următoare în domenii precum infrastructura (aici condiţionat însă şi de implicarea statului), rezidenţial (construcţiile private mici, care au trecut cu bine şi prin criza din 2008) si medical. Având în vedere situaţia de incertitudine din momentul actual, din studiul nostru reiese că investiţiile în construcţii de tip hoteluri şi pensiuni sunt pe locul 2 în categoria celor mai vulnerabile şantiere din această perioadă, locul 1 fiind ocupat de construcţiile sportive”, aminteşte Mihaela Ghiorghiu, PR la IBC Focus.
Peisaj din HoReCa, în era COVID: şomaj tehnic masiv şi noile reguli de igienă

Hotelurile, pensiunile, restaurantele, cafenele și firmele de catering au fost printre primele companii lovite de efectele COVID-19 în economie, subliniază consultanţii de la Veridio. Compania a lansat un „semafor economic”, adică o analiză prin care monitorizează economia în aceste luni, pe diverse segmente de piaţă.” În ciuda intrării masive în șomaj tehnic, angajații acestora sunt într-o situație dificilă pentru că multe locuri de muncă sunt sezoniere, iar veniturile sunt dependente de comisioane și plăți informale. Dat fiind că majoritatea companiilor sunt deținute de mici antreprenori, orice zi de întârziere a reintrării graduale în activitate poate însemna trecerea unui prag fără de întoarcere”, arată analiza Veridio. „Industria ar trebui deja să consulte specialiști în domeniul medical pentru a identifica și propune statului condițiile reluării activității în etape prin protocoale de reorganizare și dezinfectare a spațiilor, circuite de separare sau limitare a contactului între oameni și o atentă monitorizare a stării de sănătate a personalului și a clienților. Activitatea HoReCa va arăta foarte diferit în următorii ani. De exemplu, micul dejun sau cina se vor comanda prin room-service și se vor consuma în cameră. Bufetele all-inclusive probabil vor conține produse porționate și sigilate”, spun consultanţii. Viitorul HoReCa include, printre altele: mese luate în cameră, cu produse sigilate, necesitatea echipamentelor de protecție, dezinfectare permanentă şi igienizarea camerelor.  „Există și o perspectivă pozitivă – în următorii ani, pe fondul contextului medical, cel mai probabil consumul și turismul local vor câștiga teren. Va fi un moment bun pentru ca piața locală să își construiască fidelitatea în rândul clienților români, iar noi toți să redescoperim ce au de oferit orașul și țara în care locuim”, spun cei de la Veridio.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut câteva recomandări în ceea ce priveşte funcţionarea hotelurilor. Materialul integral poate fi citit AICI

Reprezentanţii autorităţilor amintesc faptul că, în contextul epidemiologic actual, serviciile hoteliere de cazare nu au fost suspendate în perioada stării de urgență, dar acestea nu au funcționat din cauza lipsei de clienți ca urmare a restricțiilor de circulație. În perioada următoare, hotelurile pot oferi aceste servicii de cazare, însă nu în scop turistic, ci pentru motive precum deplasări în interes profesional, mentenanță.

Există, printre altele, măsuri de restricționare temporară a unor tipuri de activități:a) Nu vor funcţiona într-o primă etapa restaurantele; barurile; cafenelele și cofetăriile din incinta hotelului. Servirea mesei se va face în regim room service. Este preferabil să se folosească tacâmuri şi veselă de unică folosinţă.
b) Locurile de joacă special destinate copiilor vor fi închise
c) Locurile special amenajate pentru fitness, saune; piscina interioara; etc, din incinta hotelurilor, în această primă etapă, rămân închise.
d) Spălarea şi dezinfecţia suprafetelor din camere şi spaţii comune se va face mai frecvent decât de obicei, cu soluţii speciale biocide, avizate de către MS în scopul acesta. În cazul în care, în cadrul hotelului, în rândul personalului sau oaspeţilor apare un caz confirmat de COVID-19, în urma anchetei epidemiologice desfăşurată de către DSP teritorial, activitatea hotelului va fi închisă până la asigurarea dezinfecţiei tuturor spaţiilor, sub recomandarea si supravegherea DSP teritoriale.
e) Folosirea lifturilor va fi făcută doar dacă este strict necesar și numai de către cel mult două persoane o dată, care vor purta măști de protecție în tot timpul folosirii liftului. Este recomandabil ca cele două persoane să fie din aceeași familie

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.