Închide

Proiect de renovare la hotel Sport. Noii proprietari vor să extindă capacitatea de cazare și conferințe și să clasifice hotelul la 4*

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 16, 2018 1 4937

Se pregăteşte renovarea unuia dintre vechile hoteluri ale Clujului, situat într-o zonă acum extrem de populară şi populată, atractoare de mari evenimente, cu câteva obiective de anvergură: Cluj Arena, Sala Polivalentă, Parcul Central. Hotelul cumpărat de SIF Moldova şi închis de mai bine de un an ar urma să primească „faţă” nouă şi să se extindă. Planul Urbanistic Zonal pentru extinderea și reabilitarea hotelului a fost prezentat în şedinţa de marţi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei Cluj-Napoca. Investitorii intenționează ca, după renovare, hotelul să poată să fie clasificat la nivel de 4*.

În 2015, SIF Moldova (SIF2) a achiziţionat hotelul de două stele Sport situat în apropiere de centrul oraşului Cluj-Napoca, cu 4,8 mil. euro (21 mil. lei) de la omul de afaceri Josef Goschy, proprietarul unuia dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din ţară – Unita, confruntat cu probleme financiare. Între timp, hotelul a fost închis, iar noii proprietari au început să pregătească planuri pentru a relansa proiectul pe piață, dar într-o altă formulă.

„Ultimele lucrări de intervenție au avut loc acum 20 ani, activitatea hotelului a încetat de un an. Noul proprietar dorește lucrări de reabilitare, cu anumite modificări pe partea de funcţionare, astfel încât unitatea să corespundă normelor HoReCa și să crească standardul și pe partea de evenimente”, a specificat arhitectul Cristian Bănuț, de la Arhimar, biroul responsabil de renovare.  Proiectul nu a înaintat, până acum, fără probleme – una dintre ele ține de faptul că parcela deţinută de societatea Hotel Sport e mai mare decât Unitatea Teritorială de Referință în care se află clădirea; pe această temă a fost depusă o plângere prealabilă pentru rectificarea situației – acceptată, dar apoi contestată la nivel de procedură de către prefectură, a relatat reprezentantul echipei de proiectare. De menționat mai e și faptul că limita de proprietate a hotelului se suprapune cu aleea, această porțiune urmând însă a fi donată municipalității de către proprietar. O dată cu renovarea, elementele „parazitare” dispersate pe parcelă urmează să fie demolate, iar parcarea dinspre Chios va fi mutată pe latura opusă. În acest moment, parcările improvizate ocupă și spații verzi, așa că și acest aspect trebuie rezolvat. Proprietarul vrea să renoveze clădirea existentă, dar și să extindă construcția. Astfel, ar urma să apară două niveluri de parking subteran și o nouă aripă de cazare. Numărul de camere ar urma să crească de la 136 la 150, conform propunerii. Construcția nouă nu va afecta zonă încadrată ca spațiu verde, a precizat arhitectul. Acesta a menționat și că proiectul are un aviz preliminar de la Comisia de Monumente, având în vedere că hotelul se află în zonă protejată. Urmează, însă, o nouă prezență la Comisia de Monumente, pentru partea de fațade, iar membrii CTATU au cerut și un aviz de la comisia de Estetică, care ar trebui obținut înainte de autorizația de construire.

Conform strategiei privind activele din portofoliul SIF Moldova, prezentată Bursei de Valori București, Hotelul Sport din Cluj are nevoie de un buget de investiții de 4,2 milioane de euro, pentru „creșterea performanței”. Investitorii vor să crească nivelul de clasificare de la 2* la 4 * și să crească capacitatea de cazare; mai mult, hotelul ar beneficia de minim 20 de servicii, inclusiv facilități de evenimente si conferințe, prin extinderea capacității cu mai mult de 400 de locuri, „ceea ce reprezintă mai mult decât media de pe plan local”. De asemenea, noii proprietari vor să afilieze hotelul la un lanț internațional. În raportul Consiliului de Administrație al SIF 2 pentru primul trimestru al anului în curs se face referire și la problemele întâmpinate. „În derularea proiectului se înregistrează întârzieri mari datorită proceselor dintre Primăria Cluj Napoca și Prefectura Cluj privind procedura de modificare a PUG referitor la reîncadrarea unor loturi de teren”, se menționează în raport.

Datele din piața locală arată că investițiile în turism sunt justificate, mai ales că orașul e, tot mai mult, gazdă de evenimente, nu doar de turism de afaceri. Cifrele Institutului Național de Statistică relevă că numărul de turiști străini e în creștere la început de an în Cluj. Piața hotelieră locală crește anual cu câteva procente, spun cei din piață, iar potrivit unui raport IBC Focus, Clujul a atras într-un an investiții mai mari în domeniul HoReCa decât una dintre cele mai celebre destinații turistice din țară – Constanța.

Citește și:

Clujul a atras într-un an investiții în hoteluri, restaurante și spații de agrement mai mari decât Constanța

 

Cum arată acum împrejurimile hotelului:

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare