Închide

După aproape un an de când a început dezastrul de la Pata Rât, începe procedura de epurare a levigatului

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 16, 2018 0 251

Cum Prefectura (prin Comitetul pentru Situații de Urgență) a refuzat inițial să declanșeze „situația de urgență”, Consiliul Județean a întârziat execesiv procedura de epurare a levigatului produs la depozitul de deșeuri de la Pata Rât. Reamintim că scurgerile de levigat în zonă adiacentă Centurii Vâlcele – Apahida au început încă din vara anului trecut, în momentul în care se lucra la închiderea și ecologizarea rampei de deșeuri. Administrația județeană i-a solicitat Prefecturii să declanșeze situația de urgență, pentru a avea posibilitatea să intervină în timp util, fără a mai fi condiționată de proceduri birocratice, însă a primit un răspuns negativ. Procedura privind angajarea unei stații de epurare a levigatului, de amplasare a stației și de colectare a levigatului s-a lungit aproape un an. Reprezentanții administrației județene au anunțat de abia astăzi că a început procesul de colectare și epurare a levigatului.

„Stația de osmoză inversă a început să funcționeze, pentru a elimina astfel consecințele negative ale scurgerii de levigat. Voi urmări îndeaproape ca toate operațiunile să fie efectuate în ritm susținut și cu respectarea legislației în domeniu, în așa fel încât lucrurile să reintre pe făgașul normal în ceea ce privește situația de la Pata Rât” a transmis președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tișe.

Procedura va asigura stoparea în totalitate a eliminării levigatului în Pârâul Zăpodie și în vecintățile Centurii. Urmează ca, din primul bazin, cu o capacitate de cca. 500 de mc, levigatul să fie deversat în cel de-al doilea bazin de cca. 600 mc, prin intermediul a trei conducte de legătură, de unde va fi preluat, prin pompare, în rezervorul tampon – au mai transmis reprezentanții Consiliului Județean. În urma procesului de tratare a levigatului prin osmoză inversă rezultă atât permeatul, substanță decontaminată și devenită total inofensivă pentru mediu, care este evacuat în Pârâul Zăpodie, cât și concentratul, care este stocat în rezervorul tampon din cadrul stației de tratare. În ultimă fază, din rezervorul tampon concentratul va fi colectat, transportat și eliminat de către o firmă specializată, în conformitate cu contractul de servicii încheiat în acest sens. În ceea ce privește activitatea stației de epurare cu o capacitate de 165 de mc/zi, aceasta va fi alimentată în primă fază cu ajutorul generatorului pe bază de motorină aflat în dotare, urmând ca, până la jumătatea lunii iunie, alimentarea stației să se realizeze cu energie din rețeaua electrică.

Un aspect relevant referitor la eliminarea concentratului rezultat în urma procesului de epurare prin osmoză inversă a levigatului îl reprezintă faptul că, soluția propusă inițial, cea referitoare la injectarea acestuia în corpul depozitului, a fost abandonată ca urmare a refuzului Agenției pentru Protecția Mediului Cluj de a elibera avizul necesar. În acest context, Consiliul Județean Cluj a fost nevoit să încheie la începutul lunii mai, în urma unei licitații, un contract cu un operator privat – SC Demeco SRL Bacău – în vederea prestării serviciilor de colectare, transport și eliminare a concentratului, cu respectarea tuturor legilor în vigoare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare