Închide

Cum au motivat anchetatorii renunțarea la urmărirea penală în cazul scriitoarei din Cluj hărțuită cu zeci de SMS-uri de un profesor universitar

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 18, 2020 0 1405

actualdecluj.ro a obținut motivarea procurorului care a decis să nu continue urmărirea penală într-un dosar de hărțuire în care o cunoscută scriitoare clujeană a fost urmărită cu zeci de mesaje pe telefon, pe care le-a perceput ca amenințătoare, de pe un număr pe care nu-l recunoștea și care s-a dovedit a aparține unui reputat teatrolog și profesor universitar. După ce scriitoarea și-a făcut publică povestea, mai multe persoane publice au ieșit în față și au spus că au fost hărțuite în același mod.

La un an după depunerea plângerii, procurorul de caz a tras concluzia că, deși fapta există și e una de ordin penal, nu se justifică urmărirea penală, între altele pentru că autorul a recunoscut faptele, a spus că nu a avut niciun motiv special pentru care a hărțuit-o pe scriitoarea din Cluj, și e profesor universitar. Motivarea procurorului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca are cinci pagini.

Urmărirea penală cu privire la infracțiunea de hărțuire a început în 27 aprilie 2018 – deci în urmă cu doi ani. S-a aflat autorul acestor mesaje de hărțuire doar în noiembrie 2018, când procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Mircea Emil Morariu. Procurorii au stabilit consultând operatorul de telefonie mobilă că de pe numărul lui Morariu au fost trimise un număr de 55 de SMS-uri către numărul de telefon al scriitoarei clujene Marta Petreu. în prima jumătate a anului 2018. ”Fiind audiat, suspectul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, menționând că nu a existat vreun motiv concret pentru care a transmis respectivele mesaje către persoana vătămată”, a arătat procurorul.

Acesta a încadrat faptele la infracțiune, cea de hărțuire, ”însă apreciez că nu există interes public în continuarea urmăririi penale, trimiterea în judecată fiind o soluție nejustificată în acest caz”, a apreciat procurorul. Între motive – Procurorul a considerat că o dată aflată identitatea hărțuitorului, victima nu a mai fost la fel de temătoare. ”Prin identificarea autorului starea de temere pe cara resimțit-o persoana vătămată nu mai este exacerbată, stabilindu-se astfel cine este la originea mesajelor și cu ce scop a acționat în acest mod. În acest ultim sens, trebuie precizat că scopul transmiterii acestor comunicații a fost mai degrabă de șicanare a victimei și nu au constituit acte prealabile comiterii unor infracțiuni mai grave”, a arătat procurorul. ”Suplimentar, autorul este la rândul său profesor universitar și nu are antecedente penale, ceea ce arată că este o persoană integrată în societate, iar riscul ca infracțiunile suspectului să degenereze sunt scăzute. Astfel, apreciez că prezentele demersri juridice sunt de natură a-i atrage atenția suspectului asupra consecințelor acțiunilor sale și constituie un avertisment pentru conduita sa viitoare”.
În consecință acesta a renunțat la urmărirea penală.

Să menționăm, hărțuirea este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare între 3 și 6 luni, sau amendă.

Decizia finală aparține însă judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Cluj-Napoca. Dosarul cu obiectul renunțării la urmărirea penală a fost depus pe rolul instanței, și i-a fost acordat primul termen, în 10 noiembrie.

actualdecluj.ro a sunat pe numărul de pe care au fost trimise mesajele ca să obțină un punct de vedere de la Mircea Morariu, dar numărul nu mai este funcțional. Acesta nu a răspuns nici la mesajul reporterului trimis pe rețeaua de socializare Facebook în care i s-a oferit ocazia să-și exprime punctul de vedere.

Mai menționăm, după apariția în spațiul public a situației scriitoarei clujene Marta Petreu, mai multe personalități au spus că au fost hărțuite în același mod. Aici detalii:

Scriitoarea clujeană Marta Petreu, hărțuită cu sute de SMS-uri: ”mi s-a părut născut din ură şi m-a înspăimântat”. A făcut plângere penală

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare