Închide

Cum au ieșit mănășturenii să protesteze împotriva lui Ceaușescu, la Revoluție. ”Cei din jur ziceau că a fost împușcată în inimă. Și că o să moară”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 20, 2019 0 3898

Unul dintre cele mai sângeroase puncte ale Revoluției din 1989 de la Cluj, de când se împlinesc în aceste zile trei decenii, a fost consemnat la fosta fabrică de bere Ursus, unde numărul morților a ajuns la nouă persoane. Unul dintre martorii acestor evenimente a relatat ce s-a întâmplat.

Alexandru Laszlo e unul dintre cele câteva sute de participanți la marșul protestatarilor anticomuniști din tulburele zile ale Revoluției din 1989 din cel mai mare cartier al orașului, Mănăștur, spre centrul acestuia –  și unul dintre organizatorii acestui marș.

Acesta relatează în volumul ”Povești despre Cluj”, editat de asociația Vechiul Cluj, ce urmează să fie lansat în a doua jumătate a lunii ianuarie: totul a pornit de la o coadă, la portocale. ”Erau câteva zeci de oameni la coadă, la portocale. Ceea ce era o raritate. Banane nu se găseau, dar portocale, în situații de criză, se mai ”băgau”, să țină lumea ocupată. Și atunci efectiv am mers la coada aia imensă la portocale, de la Minerva, și am început să-i apotrofăm pe oameni. ”Ce faceți? Alții mor și voi mâncați portocale” Haideți cu noi! Nu se poate una ca asta”. Firile s-au aprins, din una-n alta. Ne-am adunat zece-douăzeci de oameni. Pe urmă am fost cincizeci. Pe urmă am fost o sută. Ne-am apucat să strigăm ”Jos Ceaușescu!”, ”Jos comunismul!”, ”Jos dictatura!”. Am început să ne agităm (…)Ne-a venit ideea, pentru a mai aduna oameni, fiindcă eram puțini, să facem o tură prin Mănăștur. Să fim mai mulți, să avem forță de exprimare”. Turul a pornit din fața complexului Minerva, prin fața complexului Union, apoi Big, după care coloana a urcat pe strada Mehedinți, ”practic am parcurs strigând tot traseul până sus, lângă pădure, printre blocurile turn, cu foarte mulți locuitori. De-acolo a început într-adevăr să vină lumea”.

În drum spre centrul orașului manifestanții au confiscat mai multe camioane pe care le-au așezat în fața mulțimii ce număra deja către o mie de persoane. ”Ce voiam să facem? Stabilisem limpede că vom avansa cu camioanele la pas și, dacă se trage spre noi, dacă se ajunge la o opoziție atât de înverșunată din partea adversarilor, atunci șoferii să oprească imediat, cu faza mare în ochii soldaților, pentru a-i încomoda, să se dea jos din cabină și să fugă, să lase motoarele în relanti și faza mare aprinsă, ca să protejeze în întuneric mulțimea din spate. Dar nu intenționam nici o secundă să forțăm lanțul de trăgători (…) . Am trecut de colțul de mai jos de USAMV, spre stânga. Acolo era lanțul de trăgători. Vedeam niște siluete, răsfirate de-a curmezișul drumului. Nu știam ce-s ăia, militari, sau securiști, sau milițieni. N-am auzit nicio somație. E adevărat că eu, fiind imediat în spatele camionului din dreapta, aveam motorul chiar acolo. Dacă a fost sau n-a fost somație, nu știu. Dar au pornit niște focuri de armă. N-a căzut nimeni. Stăteam, ne uitam la noi. Unii au început să strige: ”Nu vă speriați, sunt gloanțe oarbe, vor să ne sperie, pe ei!”. Deduc că probabil primele focuri au fost în aer. Pentru că n-am văzut pe nimeni căzut. Pe urmă însă au pornit … Deci prima salvă a fost clar organizată și strânsă. Apoi au pornit focurile așa, la nimereală. Și atunci au început să cadă oamenii. Eu, din reflex, m-am trântit pe burtă. Făcusem armata cu vreo cinci ani înainte. Aveam niște reflexe de soldat, atâtea câte puteau exista. Erau inclusiv gloanțe trasoare. Am văzut un glonț din ăsta trasor, cum stăteam pe burtă, în spatele camionului, la mai puțin de jumătate de metru în fața mea, cum a mușcat din asfalt și a sărit peste mine. În sinea mea știu că mi-am zis: ”astea nu sunt gloanțe oarbe, cum strigau alții”. Apoi s-a oprit focul. Ne-am ridicat să vedem despre ce este vorba. Și atunci a fost un strigăt: ”e o fată împușcată, în stânga!”. Nu mi-a venit să cred. Noi luam încă totul așa, a la legere, văzusem glonțul dar parcă tot nu puteam să cred. Mi-am zis ”hai să văd ce-i acolo”. Sunt un tip curios din fire. Am fugit în stânga, unde-i farmacia acuma. Și atunci era tot farmacie. Și era într-adevăr, am văzut-o cu ochii mei. Era o fată de 23 de ani, cu părul lung, care horcăia pe jos. Cei din jur ziceau că a fost împușcată în inimă. Și că o să moară”.

Acesta a mai relatat că a aflat, tot atunci, că a mai fost împușcat grav un bărbat, un tipograf. Manifestanții s-au refugiat în gangurile caselor din vecinătate. ”Atunci am descoperit că nu erau foarte multe lcouri de refugiu. Nici pe stânga, nici pe dreapta. Și apoi, să treci de pe carosabil ca să intri sub o poartă putea fi mult mai periculos decât să rămâi culcat acolo, în noroi, protejat cât de cât”.  Laszlo relatează dispozitivul de militari care i-a întâmpinat, în lumina farurilor camioanelor, care ”luminau perfect”: ”Era un individ în fața trupei, care se plimba stânga-dreapta, foarte furios, absolut dezlănțuit. Agita pistolul. Noi, din curți, de după porți, de prin ganguri le strigam: ”Criminalilor! Ați omorât oameni! O să vă judecăm! Ne-ați împușcat! Nemernicilor!”. Tâmpitul ăsta, chiar dacă nu vedea nimic, fiindcă avea farurile camioanelor în ochi, îndrepta pistolul spre noi și unde auzea un strigăt: ”poc!”, ”poc!”. Ca-n filmele cu cowboy. Ăsta se credea John Wayne, sau ceva de genul. Dar una e să fii în filme, și alta e să vezi situația în realitate. Să vezi o fată ucisă, acolo, lângă tine”.

Tipograful ucis se numea Ioan Chira, iar fata – Lumința Mișan. ”Asta am aflat-o după câteva zile, când a apărut câte o cruce, cu numele lor”.

Conform portalulrevolutiei.ro, la fabrica de bere din Mănăștur au murit atunci:

Ballai Csaba Zoltan ( 27 )
Profesie: Student
Data nasteri: 18.05.1971
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Fabricii de Bere, Calea Motilor
Cauza: Impuscat in torace
Bors Grigore ( 51 )
Profesie: Sculer Matriter la IMSAT Bucuresti, Brigada Ardea
Data nasteri: 20.05.1961
Locul nasterii: Sarmas, Mures
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, Calea Motilor, langa Fabrica de Bere
Cauza: Impuscat in cap, cu afectarea masei cerebrale 
Chira Ioan ( 91 )
Profesie: Tipograf
Data nasteri: 12.08.1953
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, Spitalul Municipal, Clinica de Chirur
Cauza: Impuscat in abdomen, pe 21 decembrie 1989, in zona Fabricii de Bere, Calea Motilor
Vinovati:
Observatii: Curtea Suprema de Justitie le-a acordat urmasilor 5 milioane de lei despagubiri
Misan Luminita Corina ( 291 )
Profesie: Muncitoare la Arta Jucariilor
Data nasteri: 15.05.1968
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Fabrica de Bere, Calea Motilor
Cauza: Impuscata in torace; hemoragie interna consecutiva
Nasc Gheorghe Adrian ( 310 )
Profesie: Muncitor la Fabrica de Bere
Data nasteri: 11.01.1957
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Fabrica de Bere, Calea Motilor
Cauza: Impuscat in torace, cu leziuni ale organelor interne
Pop Alexandru ( 370 )
Profesie: Muncitor
Data nasteri: 03.07.1949
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Fabrica de Bere, Calea Motilor
Cauza: Impuscat in torace; hemoragie interna consecutiva
Smical Dinu Adrian ( 423 )
Profesie: Muncitor
Data nasteri: 10.06.1961
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, Fabrica de Bere, Calea Motilor
Cauza: Impuscat in ochiul drept, cu afectarea masei cerebrale
Szabo Stefan ( 450 )
Profesie: Strungar la Metalul Rosu
Data nasteri: 28.09.1949
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, Calea Motilor, Fabrica de Bere
Cauza: Impuscat in hemitorace; hemoragie interna severa
Valeanu Ioan ( 469 )
Profesie: Maistru
Data nasteri: 01.03.1952
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Fabrica de Bere, Calea Motilor
Cauza: Impuscat in ca

Citește și:

REPORTAJ „Am vrut să-i tai capul copilului său nevinovat, să i-l dau în brațe și să simtă și el ce-am simțit eu!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare