Închide

Cum arăta acum 34 de ani cel mai mare complex comercial din cel mai mare cartier din Cluj, care ar fi trebuit să fie un parking

IstorieTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2017 0 9568

Cel mai mare complex comercial din cel mai mare cartier din Cluj-Napoca, și unul dintre cele mai mari din țară, a fost unul dintre pilonii construirii cartierului cât un oraș.
Fotografiile păstrate în Arhiva Minerva, datate 1984, arată cum se prezenta acest complex în urmă cu 33 de ani. Inițial pe amplasamentul unde funcționează acum complexul comercial ar fi trebuit să fie o parcare – cel puțin așa arătau planșele originale ale cartierului, desenate în 1972 de arhitectul Emanoil Tudose.  “Amplasamentul a rămas mulți ani liber, demolat, curățat frumos pentru un garaj. Dar pe urmă a apărut moda Big-urilor și șefii au zis “perfect, numai bine încape aici un Big”, rememora recent Tudose pentru actualdecluj.ro. “Mănășturul fusese conceput pe ideea de a avea o stradă comercială de sus până jos, o stradă pietonală și asta îmi pare tare rău că nu s-a făcut. Pe vremea aceea toată circulația pietonală, foșgăiala din comerț, creșe, școli trebuia să se facă interior, fără să fie intersectată de mașini”.

Arhitectul Emanoil Tudose, acum pensionar, este cel care a proiectat mare parte dintre cartierele comuniste ale Clujului – trei sferturi din Mănăștur, mare parte din Mărăști și așa mai departe.

Acum centrul comercial se numește Winmarkt și face parte dintr-o rețea de 15 astfel de centre din 13 orașe. Are patru nivele iar în acesta găsești două săli de sport, un supermarket, o drogherie, un magazin second-hand, magazine de haine, papetărie, telefoane, cofetărie și altele. Rețeaua a fost cumpărată în 2008 de o companie italiană, Gruppo Immobiliare Grande Distribuzione. Are 11.000 de metri pătrați, un trafic lunar – conform rețelei – de 272.000 persoane, iar chiriașii-ancoră sunt supermarket-ul Carrefour Market, drogheria Deutsche Markt, Pepco, farmacia Sensiblu și sala de sport Big Fitness.


Să amintim că Mănășturul e ridicat pe locul satului cu același nume, care până în anii ’60 avea doar două străzi principale, Câmpului și Lingurarilor, actuala Primăverii, cu case de o parte și de cealaltă a acestor două străzi și, în rest, doar câmpuri cu culturi agricole. În Mănăştur, înainte de industrializare un fel de sat-suburbie a Clujului, primele blocuri au răsărit în zona delimitată acum de străzile Primăverii – Grigore Alexandrescu – Bucium – Calea Floreşti. Această zonă de blocuri înalte cu 10 etaje înconjurate de terenuri agricole şi cocioabe se numea “Călăţele”, după numele unei uliţe din zonă. Doar câteva luni a rezistat această denumire până ca zona să fie redenumită Mănăştur. În vecinătatea acestor prime blocuri urma să fie construit un centru de cartier, cu centru comercial, parc şi altele. A rezistat, de la planşă până la implementare, parcul, e cel de pe Primăverii, în vreme ce restul terenului a fost valorificat imobiliar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu