Închide

Cum a răspuns Primăria ofertei de vânzare a unui teren verde din cartierul Gheorgheni cu peste 2 milioane de euro

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 21, 2021 0 1864

După ce un proprietar privat a scos la vânzare un teren de 1800 de metri pătrați în Gherogheni, pe Aleea Bizușa, la prețul pieței (peste 1200 de euro/metrul pătrat), Emil Boc a ținut să anunțe public că este exclus ca Primăria să cumpere vreodată acest teren, mai ales că el este încadrat în Planul Urbanistic General ca spațiu verde iar „regulile jocului” sunt la municipalitate care nu are nicio intenție să schimbe încadrarea ei, mai ales că face eforturi să crească suprafața de spațiu verde din Cluj prin exproprierea unor terenuri construibile. Primarul a spus că, indiferent de proprietar, zona va rămâne spațiu verde.

 

O proprietate situată între strada Unirii și Aleea Bizușa însumând două parcele cu suprafața totală de 1800 de metri pătrați, de la marginea trotuarului, de-a lungul aleii, până lângă parcarea blocurilor a fost scos la vânzare de un proprietar privat la prețul pieței (peste 2 milioane de euro dacă se ia în calcul o medie de 1200 de mp cât se percepe în zona Gheorgheni). Proprietara a spus pentru stiridecluj.ro că terenul i-a fost retrocedat prin instanță și că acolo a fost casa ei pe care comuniștii i-au confiscat-o și i-au demolat-o în anii 50-60. Vizavi de respectiva proprietate, tot pe o zonă verde, s-au construit blocuri, după cum a arătat proprietara pentru aceeași sursă, așa că ea a spus că nu vede nimic în neregulă să scoată la vânzare un spațiu verde. „Nu am întrebat ce se poate construi, dar cineva a vrut să cumpere să facă spital și Primăria i-a aprobat numai un imobil cu patru etaje și nu a vrut. Nu l-am mai dat de vânzare, dar acum am decis să îl vând și să împart eu banii copiilor”, a declarat proprietara pentru stiridecluj.ro.

Primarul Emil Boc a anunțat public la ședința Consiliul Local din 21 aprilie că este exclus ca Primăria să cumpere respectiva zonă din Gherogheni scoasă la vânzare sau să-l exproprieze. Boc a arătat că acest spațiu este încadrat ca zonă verde în PUG-ul orașului și că nu există nicio intenție ca să i se schimbe destinația în cazul actualizării actualului PUG. Primarul a mai spus că municipalitatea face eforturi să exproprieze terenuri construibile și să le transforme în zone verzi motiv pentru care nu poate lua un teren care deja este zonă verde (Va).

El a arătat și pe planșe care este situația terenului (marcat cu un chenar roșu) și anume că el e încadrat ca zonă verde în PUG.

„Acel teren este încadrat ca Va, adică spaţiu verde. Dragi clujeni, am expropriat proprietăţi private ca să facem spaţiu verde. Cât sunt eu primar şi aceşti consilieri locali, acolo va rămâne spaţiu verde oricine îl va cumpăra sau indiferent de cine este proprietar. Regulile jocului sunt la Primărie iar dimensiunea verde a oraşului este nenegociabilă. Noi investim și vrem să aducem în oraș mai multe spații verzi, cum să luăm ceva care deja este spațiu verde.  Pentru cei care locuiesc în Gheorgheni, să stea liniştiţi, acolo este verde şi va rămâne verde”, a spus primarul Emil Boc.

Zona străzii Unirii din cartierul Gherogheni este una oferită ca exemplu de planificare urbană reușită din perioada de dinainte de anii 1990, cu zone verzi generoase între blocurile de locuințe. Acest cartier este și cel mai verde din Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare