Închide

Plăcuțe obligatorii pe toate construcțiile din oraș cu numele arhitecților care le-au proiectat

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 21, 2021 0 1374

Un consilier a propus inițierea unui proiect la nivel local în Cluj-Napoca prin care toți beneficiarii să fie obligați să afișeze pe fiecare clădire construită în oraș câte o plăcuță cu numele arhitectului care a proiectat-o. Viceprimarul Dan Tarcea, cel care conduce comisia de urbanism a consilierilor locali, a arătat că abia așteaptă o astfel de inițiativă pentru a o promova și vota și pentru a se aplica în municipiu.

Un proiect de hotărâre prin aprobarea construirii unui imobil mixt cu parter, 2 etaje plus încă unul retras pe strada Bistriței nr.36 a fost prilej la ședința Consiliului Local din 21 aprilie pentru o propunere inedită din partea consilierului PSD Anca Ciubăncan de a rezolva problema construcțiilor mai puțin reușite propuse în Cluj-Napoca.

Anca Ciubăncan a propus inițierea unui proiect de hotărâre prin care toți beneficiarii de construcții din oraș să fie obligați să afișeze pe clădirile construite în Cluj-Napoca a unei plăcuțe cu numele arhitectului care a proiectat-o.

Ea a motivat propunerea ca o necesitate după ce comisia de urbanism a fost pusă în fața proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un imobil propus pe strada Bistriței nr.36 care ar fi fost extrem de chinuitor pentru membrii comisiei având în vedere propunerea făcută de proiectanți pentru viitoarea construcție cu trei etaje de pe parcelă de 399 de mp. „Arhitecții ar trebui obligați să se mândrească sau să se rușineze de construcțiile proiectate în oraș”, a motivat Ciubăncan.

Viceprimarul Dan Tarcea, cel care conduce comisia de urbanism a consilierilor locali, a arătat că abia așteaptă ca un astfel de proiect să fie inițiat și a spus că îl va susțime pentru a fi aprobat și pentru a se putea aplica în oraș. Primarul Emil Boc nu a participat la ședință la punctul respectiv, după cum a anunțat la începutul ședinței, fiind nevoit să plece pentru a participa la o dezbatere la nivel european.

În legătură cu proiectul propus pe strada Bistriței nr.36, o construcție cu parter și trei etaje din care ultimul retras, a intervenit și consilierul USR PLUS Adriana Cristian. Ea a arătat că locuiește în zonă și că i se pare normal să fie restructurată zona, însă anormal ca locuințele unifamiliale de pe această stradă să fie înlocuite cu blocuri în condițiile în care nu se face un Plan Urbanistic Zonal pe toată zona unde există probleme de trafic și de parcare care trebuie rezolvate. A mai spus că cei din USR vor vota împotriva proiectului, tocmai din acest considerent privind restructurarea care în prezent implică pe aceste străzi, înlocuirea caselor cu blocuri, pe parcele înguste.

În replică, Tarcea i-a invitat pe cei din USR să vină cu propuneri în momentul în care se va actualiza PUG-ul arătând că doar atunci se pot discuta aceste aspecte care și lui i s-ar părea în neregulă.  În prezent, a rătat oficialul, proprietarii de pe Bistriței sunt obligați să construiască clădiri înalte, aliniate la cornișă, de 12 metri și că, chiar dacă voiau să construiască mai puțin, nu puteau din pricina prevederilor PUG-ului.

Șefa serviciului de strategii urbane, arhitecta Andreea Mureșan, a arătat că parcela de pe strada Bistriței nr.36 este una dintre cele 5 rămase încă nestructurate și că ea îndeplinea toate criteriile de construibilitate din PUG, așa că nu era necesară întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal. „Are front la stradă de 12 metri, dimensiune de minim 350 de metri și o adâncime mai mare decât frontul la stradă. Dacă nu îndeplinea aceste condiții atunci era nevoie de PUZ și de reparcelare. În acest caz a fost nevoie de un PUD deoarece construcția trebuia retrasă față de blocul de locuințe din zonă iar prin PUG se cerea front continuu pentru toate construcțiile de pe stradă și a fost nevoie de modificarea acestei obligativități”, a arătat Mureșan.

Imobilul de pe strada Bistriței cu parterși 3 etaje e proiectat de Dor Consult și de arhitecta Csilla Vass la comanda beneficiarilor Daniel Gheorghe Huluban și Bianca Maria Huluban. Proiectul a fost discutat la ședința comisie de urbanism în luna noiembrie 2020.

Consilierii au aprobat proiectul de urbanism cu un amendament legat de necesitatea amenajării unui punct îngropat pentru gunoiul menajer. Proiectul a fost adoptat cu 5 voturi împotrivă și o abținere.

(sursă foto: primariaclujnapoca.ro)

sursă foto cover: simulare construcție de pe strada Bistriței nr. 36, Dor Consult, arg Csilla Vass)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu