Închide

Cum a ajuns Cluj-Napoca cel mai scump oraș imobiliar din România: începuturile sunt de pe vremea Caritas, cu o garsonieră în Cluj cumpărai apartament cu 4 camere în zonă bună din Târgu Mureș, mai rămâneai și cu bani

Economie by Actual de Cluj - apr. 14, 2025 0 107

Cluj-Napoca nu e cel mai scump oraș din țară de ieri-de azi, ci de decenii întregi. Totuș a început cu jocul piramidal Caritas, al cărui sediu central se mutase la Cluj, oraș în care oamenii vrăjiți de câștigurile fără seamăn – la un leu depus scoteai 8 după câteva luni – investeau în special în imobiliare, fapt care a făcut ca prețurile să explodeze – și așa să rămână până în zilele noastre.

Fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar, era atunci proaspăt mutat în Cluj-Napoca și locuia într-o garsonieră, cu soția, cu gândul de a cumpăra un apartament. Nu a mai reușit căci prețurile au explodat, dar cu banii cu care a vândut garsoniera de 25 metri pătrați a cumpărat un apartament cu patru camere, 90 metri pătrați, în centrul orașului Târgu Mureș. ”Clujul devenise în acei ani un ”El Dorado” în care circulau, se câștigau și se pierdeau sume mari de bani, uneori chiar averi”, spune Morar în cartea sa de memorii, ”Putea să fie altcumva”.

”Pentru a avea o imagine a acelui flux monetar, mi se pare relevantă o experiență personală. Locuiam cu soția într-o garsonieră de 25 metri pătrați, la ultimul etaj al unui bloc, și intenționam să cumpăr un apartament, dar planurile mi au fost date peste cap de consecințele jocului Caritas. Sumele câștigate erau investite în principal în proprietăți imobiliare, astfel că prețurile explodaseră. Câștigurile din salarii, activități independente sau chiar dintr-o
afacere nu se puteau compara cu sumele obținute la Caritas, unde un deponent încasa de opt ori suma depusă după numai trei luni de așteptare. Piața imobiliară era într o efervescență teribilă, iar prețul apartamentelor era determinat de dinamica câștigurilor obținute la jocul piramidal. Realizând că nu aveam nici o șansă să cumpăr un apartament în oraș, am decis să mă întorc la Târgu Mureș și am pus garsoniera în vânzare, prin agenție imobiliară,
fixându-i prețul de vânzare la 12 milioane de lei vechi, cu gândul de a accepta și 11 milioane. în foarte scurt timp de la anunț, agentul imobiliar a venit la garsonieră cu o familie de tineri gată să cumpere garsoniera cu 19 milioane de lei! Negociase cu ei și crescuse prețul de vânzare, interesat de comisionul lui și convins că reușita lui n-o să mă deranjeze. Am fost uimit, pentru că prețul era aproape dublu față de cel cerut. Evident, banii cumpărătorilor veneau din câștigurile de la Caritas.Astfel, cu 15 milioane de lei, deci cu trei sferturi din prețul unei garsoniere din Cluj, am cumpărat un apartament cu patru camere, spre 90 metri pătrați, într-o zonă foarte bună din Târgu Mureș. Ambele erau orașe mari, universitare, și totuși diferența de valoare a proprietăților imobiliare era enormă!”, a relatat acesta.

Amintim, situație atipică, orașul Cluj-Napoca este cel mai scumpă oraș din țară din punct de vedere imobiliar până în ziua de azi, peste Capitală la prețul cerut pe metrul pătrat.

Jocurile piramidale au marcat profund viața românilor în anii ’90, oferindu-le iluzia îmbogățirii rapide și facile. Ieșiți din sărăcia regimului comunist, unde totul era planificat și previzibil, aceștia s-au trezit brusc într-o economie de piață în formare, unde părea că oportunitățile sunt nelimitate. Mulți și-au investit economiile în astfel de scheme, fără a înțelege cu adevărat riscurile implicate. În momentul în care și-au pierdut banii, au cerut ajutor poliției și procurorilor, acuzându-i pe aceștia că favorizează escrocii.

Caritas e doar cel mai cunoscut joc piramidal apărut în România după Revoluție, dar în perioada respectivă țara era, constata Morar, ”invadată” de zeci de jocuri piramidale. Iată lista: în Pitești erau Replay, Novo CARITAS ALD, Ferati, Show 2000, Compania Dumitru, Philadelphia și MegaCARITAS, în București exista Mondragon și Mondoprosper, care promitea dobânzi de 210% pe an, în Constanța erau Dupont CARITAS, Romcrescent, Lupușorul SA CARITAS, Procent CARITAS, în Vâlcea exista Trasor and American Trading, în Bacău era Playborg, în Galați funcționau Mimi, McGrim SRL, Medi și Devi, SuperCasa, Gabi, în Oradea era El Dorado Gold, în Focșani erau Gerald și Vitalis, în Baia Mare se extinsese HELP, în Brăila funcționa Adison, în Arad – Saba, în Buzău – Diomar, în Brașov -Alecs, în Vulcan era Prigon. În Cluj mai funcționau Flash, HELP, Rolex, Kokte.

Citește și:

Sorex, ”Caritasul VIP-urilor” de la Cluj, cu judecători și polițiști, autoarea a scăpat de urmărirea penală după ce faptele s-au prescris, procurorul de caz, ajuns șef la DNA, acuză protecția poliției și a procurorilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu