Închide

Asociația Pro Infrastructura despre tronsonul din Autostrada Transilvania Topa Mică – Românași: 2 condiții ca să fie gata în 2025

EconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 15, 2025 0 1169

E posibil ca tronsonul Topa Mică – Poartaa Sălajului din Autostrada Transilvania să fie deschis la sfârșitul acestui an, arată asociația care monitorizează proiectele de infrastructură mare din țară, Pro Infrastructura, după o vizită pe șantier în urmă cu câteva zile.

Sunt două condiții de îndeplinit: constructorul UMB Spedition să aloce suficiente forțe și autoritățile să rezolve birocrația necesară pentru nodul Poarta Sălajului în Românași și conexiunea provizorie A3-DN1F la sud de Topa Mică, lângă Cluj-Napoca.

tronsonul are o lungime de 27 de kilometri. ”Am vizitat din nou șantierele și putem spune că finalul anului 2025 este încă în cărți. Dar pentru asta cei de la UMB trebuie să aducă de urgență suficienți muncitori între Topa Mică și Zimbor unde sunt în urmă pe mai multe structuri. Momentan sunt doar câteva echipe răzlețe”, arată asociația. Pe sectorul Zimbor-Poarta Sălajului antreprenorul este, arată asociația, ”bine mobilizat și pare-se că vrea să scape de această bucată în 2025”. Mai este însă de lucru și trebuie să termine cât mai rapid proiectarea ca să se emită autorizația de construire în nodul Românași de la Poarta Sălajului.
”Singura noutate majoră din ultima lună este avansul pe unele zone unde se anunță startul campaniei de asfaltări, după pauza de Paște. Din păcate, cele mai multe astfel de segmente sunt între Nădășelu și Topa Mică. Tronson care, chiar dacă ar fi gata de inaugurare în 2025, va fi muzeu (inutilizabil) în lipsa viaductelor executate de Ozaltin pe traseul deviat care nu au fost începute încă”, mai arată reprezentanții asociației, care adaugă că, în opinia lor, constructorul dar și CNAIR ”ar trebui să depună toate eforturile tehnice și birocratice pe Topa Mică-Zimbor-Poarta Sălajului ca să deschidă cei 27 de kilometri la final de 2025”. ”Mai ales că vorbim de întârzieri foarte mari, o pată pe blazonul celor de la UMB: contracte semnate în iulie, respectiv decembrie 2020, cu lucrări demarate în trombă în 2021, iar acum am ajuns să ne rugăm să fie date în trafic (parțial!) la sfârșit de 2025”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu