Închide

Cultura din turnul de fildeș: timpul trece, leafa merge

Opinie by Mihai Prodan - sept. 04, 2014 0 1720

Semi-pietonala Eroilor, chiar și pe fundalul zgomotos asigurat de șuvoiul de mașini care o tranzitează, răsună de zgomot de tobe. Doi tineri s-au așezat la intersecția cu strada Bolyai și pornesc un concert ad-hoc în spatele unui coșuleț deschis pentru trecători – dacă le apreciază prestația pot dona cât doresc.

Cum credeți că au reacționat trecătorii? Haideți să urmărim un scurt videoclip:

În 30 de secunde, trei persoane își arată aprecierea față de prestația lor și le donează sume de bani.

Nu e doar azi și nu doar aici: găsim artiști stradali – deocamdată e o tendință absolut modestă față de alte orașe europene – și în piața Muzeului, de exemplu. Unii cântă la chitară, alții la clarinet – în fine, care la ce se pricepe. Dar reacția trecătorilor merită notată și apreciată, la fel ca inițiativa artiștilor stradali care fac ca orașul să fie într-adevăr unul european.

De cealaltă parte, găsim instituțiile de cultură, cu praful de două degete pe instrumente sau pe scenă: n-ar ieși în spațiul public, nu s-ar deschide către ignoranții care, aman, n-au cumpărat un bilet la teatru în viața lor, pentru că sunt ocupați cu naveta spre platforma industrială, de unde și proverbialul studiu IRES privind cultura la clujeni. De ce s-o facă, doar? Timpul trece, leafa merge!

Anomaliile – pentru că până când acestea nu devin tendințe așa vor și fi catalogate – în care instituțiile de cultură întind mâna publicului sunt foarte bine primite de clujeni: amintiți-vă doar excelenta desfășurare de forțe din piața Unirii, în iulie, când Opera Națională a pus în scenă Aida: abia găseai un loc liber între sutele de scaune desfășurate în piață (aici găsiți imagini cu atmosfera din piață în timpul concertului).

Săptămâna trecută, două spectacole în parcul central au atras, de asemenea, sute de clujeni. Iată un videoclip:

Sunt sute de clujeni în asistență, care au gustat spectacolul, măcar că nu a fost decât un simplu act din seria Serilor de Vară Clujene.

E limpede ca lumina zilei, dar poate nu și pentru cei care ar putea scoate Filarmonica, de exemplu, în piața publică. Sau Teatrul. Sau Opera (notăm aici și concertele din curtea palatului Banffy în timpul verii, lăudabilă inițiativă alături de Aida). Teatrul de Păpuși a încercat timid niște reprezentații în urmă cu câțiva ani în parc, dar le-au abandonat repede, cine știe din ce motive.

Și-ar mai fi și alții.

Ăsta e baiul: se bat pe umăr unii pe alții – instituțiile de cultură ale Clujului sunt apreciate în cercul elitist al consumatorilor de cultură, câștigă premii și fac turnee – dar nu se uită la clujeanul care n-a văzut „un teatru” neam de neamul său (parol!), să-i întindă o mână, să-i mai deschidă orizonul.

Timpul trece leafa merge? Spuneți-le-o luna viitoare poștașului, când vă aduce pensia, dragi manageri de cultură de secol 19.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.