Închide

Cui să-i bateți obrazul dacă nu vă plac luminițele de sărbători. Lista scurtă cu foto.

Opinie by Luminiţa Silea - nov. 24, 2014 0 705

Dacă nu vă vor plăcea luminițele de sărbători de anul acesta și vreți să condamnați pe cineva sau să arătați cu degetul, ei bine, există o listă scurtă (cu foto). Nu pentru anul acesta, că vin sărbătorile și trebuie să fim mai toleranți. Pentru altă dată, dar e bine de știut.

Primarul Emil Boc aprinde luminile festive de obicei în 1 Decembrie și primește foaia cu banii cheltuiți și kilometrii de ghirlande montați. E comutatorul și oricum e primar și vinovat generic pentru pentru toate relele din oraș. De data asta trebuie sărit de pe lista scurtă.

O să-i batem noi obrazul pentru că nu își responsabilizează oamenii. Pentru că îi obișnuiește pe cei care iau deciziile cu care iese el în fața CAMERELOR să tacă chitic, să nu își asume nimic. Păi pe vremea lui Apostu, directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruțiu, cel care e și acum, stătea smirnă și declara și își cam asuma decizile. Apoi, avem oameni tineri din PDL aduși în echipa primăriei de Radu Moisin via tineretul democrat-liberal, avansați rapid în funcții și care în mandatul acesta au ajuns să ia decizii pentru oraș. Pai dacă un adjunct de direcție-evenimente (Călin Forna) din primărie nu își asumă o chestiune ca iluminatul de sărbători ca să nu fure startul primarului, e cam nasol. Pentru oraș, pentru comunitate, pentru banul public. Ca și cum cei din primărie nu respectă niciun clujean din acest oraș. E mai rău decât să nu avem un concept pentru iluminat.

Poruțiu și Forna (FOTO, mai jos) au fost în echipa de specialiști care au ales cum va fi împodobit orașul de sărbători iarna aceasta. Dacă nu vă place, lor să le bateți obrazul. Și mai avem un personaj pe listă. Proprietarul firmei Neon Lighting (n-avem din păcate poză cu el) care lucrează pe banii comunității și ne-a transmis să apelăm la varianta – să răspundă primăria cum va fi. Dacă îl cunoașteți și nu vă place cum arată Clujul de sărbători, să-i bateți și lui obrazul. Pentru că, chiar dacă vorbim despre o firmă privată, ea lucrează pentru o instituție publică și pentru comunitatea clujeană și e datoare măcar să braveze că s-a străduit de cei 1,8 milioane de lei pe care îi încasează pentru iluminatul festiv al orașului.

foto editorial

De cinci ani, în preajma lui 1 Decembrie dau telefoane ca să întreb cum va arăta Clujul de sărbători și care va fi conceptul. În 2009, răspunsul privatului a fost că felul în care se împodobește orașul se stabilește împreună cu Direcția Tehnică a primăriei. Firma e aceeași și acum, la fel și directorul tehnic. Practica nu s-a schimbat. Acum nimeni nu mai are decența să zică ceva pe subiect.

De cinci ani avem același arhitect-șef și aceeași Comisie de Urbanism. N-am auzit nici măcat o dată să se discute despre subiectul iluminat de sărbători, nici de către Ligia Subțirică, nici de către membrii din comisie. N-am auzit niciun arhitect care condamnă aglomerarea centrului cu mașini prin voința primăriei să propună amenajarea temporară a parcării cu barieră din Piața Unirii sau a laturii de vest cu un REN uriaș din luminițe și baloți de paie pe care să stea pietonii. Doar de sărbători.

Anul acesta am văzut, în schimb, o cerere publică (@Andi), pe Emil Boc (Pagina Oficială) cu privire la temă formulată la începutul lunii noiembrie către Consiliul Local și reprezentanții primăriei: să nu mai fie luminițe de toate culorile, să se fure idei de la vecinii din Sibiu, Viena sau Budapesta sau, în general, de la un oraș european care are o strategie de acest fel, să se evite curcubeul de culori făcut de firmele care sponsorizează iluminatul din piețe sau girații. Am citit și o părere de arhitect din valul tânăr exprimată tot la începutul lunii noiembrie: „Nu atât culorile podoabelelor sunt cele care zgârie retina ci viziunea de amenajare a acestora. În principiu se gafează prin suprapunerea stilistică necontrolată a decorațiilor, lipsa unei viziuni coerente a ideilor și nu în ultimul rând execuția de batjocură a detaliilor. Subiectul e din ce în ce mai hazliu de la an la an”.

Aceasta în timp ce niciun consilier local din valul tânăr de la Cluj nu avea habar la începutul lunii noiembrie cum va fi iluminat Clujul de sărbători. Nici măcar nu își pusese problema că ar putea să contribuie cu ceva la acest capitol. În schimb, ei au admis că în alte capitale europene e mai frumos ca la Cluj. Unii chiar au confirmat că pleacă în altă parte la Târgurile de Crăciun. Alții s-au pronunțat că la Viena e auster, dar ar fi excelent ca și la Cluj să să împodobească așa orașul Primăria are oameni care se ocupă, Direcția Tehnică. Plătiți pentru asta. Atunci să se ocupe”, a fost un alt răspuns. Singurul care citise caietul de sarcini al iluminatului festiv a fost Ioan Bîldea. Cel despre care se spune că ar fi cel mai activ consilier. El măcar n-a știut, n-a aflat, dar a făcut o cerere scrisă primăriei. Toată stima. Din păcate, coleg de partid fiind cu primarul, și el uită câteodată că nu e ziarist și că poate face mai mult de atât. Ca toți ceilalți consilieri, de altfel. Toți uită să trebuie să dea ceva comunității, uită ca funcționarii din primărie că Sărbătorile nu înseamnă să îți lași primarul să își facă imagine. Dacă sunteți curioși cum arată consilierii locali, puteți căuta o poză de la masa de ședințe din Sala de Sticlă. Ei sunt cei care uită de orașul lor și de sărbători.

cl cluj

Cumulat, de la lista scurtă a rușinii, pâna la finalul acestui text, iată câteva motive pentru care Clujul nu este în niciun top de travel cu Târgurile de Crăciun, niciodată.

AICI SUNT POZE CU TARGURI DE CRACIUN DIN ORASELE EUROPENE

.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.