Cu tribunele goale: pustia Sală a Sporturilor joacă cu 20 spectatori în tribune
SportTop News by Mihai Prodan - nov. 13, 2014 2 607
E sâmbătă după-masa, în Sala Sporturilor cu 3.000 de locuri sunt programate două meciuri, iar în sală se află … 23 de persoane. 9 bilete au fost vândute.
actualdecluj.ro a vizitat Sala Sporturilor cu o zi înainte de deschiderea noii Săli Polivalente a orașului cu un meci de handbal, ca să vadă apetența clujenilor pentru meciurile „de acasă” ale echipelor Universității. Cifrele sunt însă dezastruoase: nu mai mult de 21 de spectatori la volei masculin, în jur de 200 la cel de baschet feminin. Sunt, de altfel, ramurile sportive care, în lipsa performanței, au tradiție în a juca cu tribunele aproape goale.
Echipa de volei masculin a Universității Cluj se află în liga secundă și sâmbătă joacă împotriva Brașovului. Crainicul meciului e nimeni altul decât celebrul ziarist Demostene Șofron de la Făclia de Cluj, care e și arbitru și președintele Asociației Județene de Volei. Șofron radiografiază situația și conchide: nu ai rezultate, nu ai nici spectatori. „Băieții sunt în liga 2, normal că evoluția de anul trecut și cea de acum doi ani când aveau locuri în coada clasamentului fac într-adevăr ca media de spectatori să fie mică. Evoluțiile băieților din ultimii doi ani până la retrogradarea din acest an – și acum doi ani au retrogradat dar au fost reprimiți pentru că nu avea cine să promoveze, și au picat din nou – au rezultate slabe, și duc automat la o scădere a numărului de spectatori, maximul e 100. Al doilea palier sunt fetele, care au promovat din eșalonul secund în primul, dar și aici publicul vine și în funcție de rezultate, ceea ce se vede și la alte jocuri: ai rezultate – ai public. La baschet feminin rezultatele modeste duc până la un 200-300 maxim de spectatori. Fetele au început să atragă oameni în sală, dar nu sunt oamenii care să facă sala plină și să te mulțumească. 300 sunt mai mulți decât 100, dar sunt prea puține ocaziile acestea. Eu săptămânal scriu avancronicile, anunț loturile, să vadă luomea cine vine, cine e în clasamentul național, în speranța de a aduce public cât mai mult la sală, de a face cunoscute fetele care sunt mai adunate și mai omogene decât anul trecut. În general evoluțiile modeste, și la handbal fete, handbalul băieți e în eșalonul 2 și nu mai aduce public mult, în general vin membrii familiei, prieteni, ceva rude dacă e cazul, puțini spectatori, presă mai deloc. Puțină lume acordă atenție ligii 2. Handbal fete e în coada clasamentului, U Alexandrion nu are aceeași anvergură ca pe vremea când se numea U Jolidon, a scăzut numărul spectatorilor. La meciul cu Corona a fost public mai mult, 2000, dar au fost curioși să vadă sala polivalentă. La U BT a fost meciul cu Turcia și era normal într-o sală nouă să vină public mult, 5.000, dar această medie nu e cea din campionatul regulat, unde sunt maxim 2000, mai ales de când echipa scade după locul 6. Totul se reflectă în evoluția rezultatelor echipei favorite. Ai rezultate – vine public. Nu ai, pierzi – pierzi și publicul, nimeni nu pierde timpul în Sala Sporturilor să vadă încă o înfrângere”.
Nu întotdeauna însă rezultatele bune aduc și spectatori, completează Șofron și dă exemplul echipei de rugby: „au rezultate, deși a ocupat locul 5 a bătut Steaua și CSM București, a avut comportări bune cu Dinamo, chiar cu Farul Constanța. Dar nu reușesc, chiar pe Cluj Arena, să strângă și să aibă o medie mulțumitoare, maxim 1000 de spectatori. Cei mai mulți sunt în parcul Hațieganu, unde stau în jurul gardului și par foarte mulți, dar nu sunt decât 300-400, foști jucători și familie”.
Așa și e: sâmbătă la volei masculin în tribune se află 22+1 persoane. Se remarcă Petru Kovacs (64 de ani), singur în întreaga tribună stângă a sălii. Doar el și femeia de serviciu se află în această parte a terenului de sport. Kovacs e „omul bun la toate” al bazei sportive Unirea din Mănăștur și nelipsit de la majoritatea meciurilor de sală ale Universității, iar sâmbătă nu făcut excepție, chiar dacă a fost printre foarte puținii spectatori din sală. Are și o explicație: „băieții nu sunt profesioniști, fac antrenamente după muncă; merg la lucru și după aia vin să joace”. De altfel, după câteva zeci de minute Kovacs părăsește nemulțumit Sala Sporturilor și lasă astfel goală o tribună întreagă: „astăzi nu joacă nimic”.
După meciul de volei masculin Sala Sporturilor e ocupată de fetele de la secția de baschet feminin a Universității, cu, prin comparație, mai mulți suporteri în tribune – dar nu mai mult de 200.
Am vorbit cu un angajat al clubului, care însă nu vrea să își dea numele, și l-am întrebat dacă e normal ca în sală să se afle 20 de persoane – sau 200 la baschet feminin, când sala are 3000 de locuri. „De doi ani e dezastru la toate secțiile”, spune el. „Am tipărit 5.000 de bilete cu valoare 0, s-au distribuit în campus la studenți, în Hasdeu, și după un an au venit cu 4.000 de bilete înapoi, nu interesează pe nimeni nici dacă sunt gratis”, spune el. La meciul de sâmb
O zi mai târziu, Sala Polivalentă a Clujului, bijuteria care a costat nu mai puțin de 70 milioane de lei, marchează primul meci oficial: U Alexandrion joacă împotriva Coronei Brașov. E meci important al unei echipe cu rezultate și în tribune se află 2.000 de persoane, între care mulți au venit din curiozitate, să vadă primul meci în Sala Polivalentă. E foarte posibil ca echipa să-și dispute meciurile de acasă aici de acum înainte, după ce U BT, echipa de baschet masculin, a ajunțat deja că-și mută locul de disputare a meciurilor, mai ales că prețul de închiriere a Sălii Polivalente e mai mult decât modic iar condițiile sunt incomparabile.
Peste drum, la 200 de metri distanță, cenușia Sală a Sporturilor rămâne deschisă, dar închisă.
[…] Cu tribunele goale: pustia Sală a Sporturilor joacă cu 20 spectatori în tribune […]
[…] Cu tribunele goale: pustia Sală a Sporturilor joacă cu 20 spectatori în tribune […]