Închide

Cum ne-am uitat, de peste tot, la ultima (?) confruntare a prezidențiabililor. Victor Ponta vs Klaus Iohannis, cu vedere din stradă

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 13, 2014 0 377

 

Pentru câțiva (nu puțini) cetățeni cu drept de vot, miercuri nu a fost miercuri. A fost un pic mai mult decât „miercuri”. A fost ziua de miercuri de după dezbaterea de marți Victor Ponta-Klaus Iohannis de la Realitatea Tv. Și miercuri a fost ziua de miercuri de dinaintea serii de dezbatere Klaus Iohannis – Victor Ponta, de la B1 Tv. Poate nu s-au citit programele electorale, poate nu s-au urmărit răspunsurile prezidențiabililor la întrebările Ziarului Financiar privind gândurile pentru soarta României, nici analizele lui Moise Guran, poate nu s-a așteptat cutremurat datele statistice pe care INS le anunță în 14 noiembrie, poate nu s-a (re)analizat cine pe cine sprijină (cu partide) sau cine cu cine s-a (re)aliat acum. Unii au făcut și lucrurile astea, totuși. Și apoi, o țară întreagă a așteptat Meciul. Și meciul a fost chiar… două. Gen!

Marți, înainte de dezbaterea anunțată cu o oră-două înaine să se întâmple (semn magistral de dezbatere “prezidențială”!), prind o discuție între doi tineri, în oraș. Unul dintre ei (ambii sunt susținători de partid, din câte îmi dau seama) are un teanc de fluturașe în mână, cu unul dintre cei doi candidați la funcția de președinte al României, care se decide în 16 noiembrie. Tânărul 1: “Bă, ideea e să nu afle ăștia de la presă, că apoi te tot întrebă”. Tânărul 2: “Ce te întreabă?”. Tânărul 1: “Tot felul. E una… când i-am zis ce fac a început: că de ce aia, de ce ailaltă, de ce fac așa și așa”. Tânărul 2: “Pentru țară faci! Așa răspunzi la toate: pentru țară”. (urmează un “ha, ha!” discret). Și apoi: “Și-așa râd ăia din clasă de noi”. Din clasă! “Păi și ce? Mănânci tu după ăia din clasă?”. “Îs ședințele alea mari, când vin mulți oameni, de peste tot. Și îți zic pe nume și dup-aia te aplaudă toată sala. Pentru contribuția pentru partid”, îi prezice Tânărul 2 viitorul Tânărului 1. Nu vă zic ce culoare aveau fluturașii de împărțit de către tinerii susținători de partid, vă las să ghiciți, ca să nu spulber din farmec.

Azi, la redacție, un moment (rar) de liniște. Când în birou intră val-vîrtej (bătând totuși, mai mult formal, la ușă), un vecin din clădire: “Ați văzut dezbaterea? Voi ce ziceți?”. “Eu m-am uitat. Nu m-a convins niciunul”, e concluzia vecinului nostru. Cu două zile înainte mă sună un prieten: “am citit ziarul, nu mi-am dat seama cu cine votezi. Am văzut că acum e la modă să zici cu cine votezi. Eu nu mai votez. Pe Ponta nu îl pot vota, pe Iohannis l-am văzut la Sibiu”.

Tot miercuri, o prietenă îmi zice că și ea a prins o discuție de oraș: o conversație de autobuz. A fost cam așa: două tanti în vârstă – despre prima dezbatere (după care, vă amintim, chiar și mulți dintre susținătorii candidatului ACL s-au arătat dezamăgiți de prestația și de (ne)pregătirea lui Iohannis în fața premierului Ponta). Zice una dintre doamne: “S-a terminat foarte bine, Iohannis a fost foarte bun în final. Ponta a arătat ziarul (ziarul ACL în care se menționa în acuzații și numele soției candidatului Ponta, Daciana Sârbu) și i-a spus să-și ceară scuze Dacianei. Și Iohannis și-a cerut scuze. Ponta nu a vrut să își ceară scuze pentru mizeriile din campanie. Ponta a fost de o impertinență crasă toată dezbaterea”. Și aici prietena mea a coborât și nu a mai prins contiunarea dezbaterii de după dezbatere.

În ziua de miercuri, la o oră dintre dezbaterea 1 (de marți) și dezbaterea 2 (de miercuri seara) sunt într-un taxi, în drum spre ora 20.00 de începere a confruntării de la B1. Runda 2 – Klaus Werner – Victor Viorel. Fără să zic eu nimic, taximetristul (știți că taximetriștii vorbesc mult), îmi amintește: și azi e dezbatere, încă una. Și adaugă: “Săracul Iohannis!”. Săracul? Deci taximetristul meu l-o fi votat de Iohannis și i s-a făcut milă de prestația din dezbaterea de la Realitatea, deduc eu. “Votezi duminică?”, întreb și eu. Și acum aflăm categoria: interlocutorul meu e din categoria tinerilor care au votat-o pe Monica Macovei. Ar fi vrut să îl voteze pe Iohannis, apoi s-a decis pentru Monica, iar acum (“sunt mai informat ca pentru turul 1”), nu mai știe cum să aleagă. Păi cum așa? “L-aș fi votat pe Iohannis, dar trebuie să mă convingă de un lucru: că vrea să fie președinte. Trebuie să îmi arate că își iubește țara”, zice tânărul alegător. Deci te-a convins discursul naționalist al lui Victor Ponta? încerc să aflu. Și el continuă să încerce să mă lămurească: “Păi eu dacă iubesc pe cineva, îi arăt. Iohannis nu arată. Nu se poate să fii întrebat de ce iubești țara și să nu arați de ce. Am vrut să îl votez, dar încă nu m-a convins”. “Și mai e ceva”, continuă alegătorul indecis. “Președintele nu are foarte multe atribuții. Știu și eu din legi. Nu e ca prim-ministrul. Dar un președinte trebuie să fie hotărât, trebuie, cum zic spaniolii, nu? Să aibă cojones!”.

 

Și acum.. așteptăm reacțiile de stradă/birou/Facebook de după confruntarea de miercuri. Până atunci, câteva bucăți din dezbaterea găzduită de B1 Tv și moderată de Mădălina Pușcalău, în care premierul candidat Victor Ponta a venit cu cifre despre Economie (cu plusuri, zice el) și date despre retrocedările de la Sibiu, iar primarul candidat Klaus Iohannis a venit și el cu fotografia de grup a unor acuzați de corupție din PSD, cu liste și fluturași de pensii (mici) din era Guvernului Ponta. Ponta l-a acuzat pe Iohannis că folosește lozinci, că e ipocrit și nepregătit, Iohannis a vorbit despre nedreptățile votului din Diaspora, a atacat corupția din PSD și a vorbit despre scandalul retrocedărilor ilegale, cu conexiuni în partidul care îl susține pe Ponta.

 

Despre România lui…

 

V. Ponta: “Este un proces de reconstrucţie după dezastrul lăsat de Băsescu, Boc, Anastase, Falcă şi alții. În 2009, deficitul bugetar al României era 8,6% din PIB. Acum România are excedent bugetar. Dl Iohannis a zis că sunt fraier că nu am cheltuit banii. Acum suntem doi fraieri în Europa: doamna cancelar Merkel şi România, care au excedent bugetar. Rata de absorbţie este acum 44%”

K. Iohannis: „Proiectele se gândesc mai întâi, se pun în practică şi se termină cu bine. Orice om este respectat şi i se respectă absolut toate drepturile. Lucrurile se fac în aşa fel încât fiecare să fie mulţumit de partea care îi revine. Suntem oameni liniştiţi şi reconstruim România. O ţară a prosperităţii, a locurilor de muncă, cu un venit decent, nu este nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat. O Românie în care investitorii vin cu mare plăcere”. „Dl Ponta e prim ministru şi vreau să comentez prestaţia sa. A reuşit contraperformanţa să ia o Românie ieşită din criză şi să o bage în recesiune tehnică”.

 

România cu Celălalt președinte:

 

V. Ponta: „Puneți așa, Boc, Blaga, MRU, Videanu, Falcă, Flutur, îl scoateți pe Băsescu din poză și îl puneți pe dl. Iohannis. România va arăta ca în 2010”.

K. Iohannis: “În cazul în care dl. Ponta va fi ales președinte, a doua zi în Parlament va fi aprobată legea amnistiei și grațierii, promulgată de dl. Ponta și ne vom trezi în societate cu toți corupții și condamnații”.

 

K. Iohannis: „Aşteaptă România lui Victor Ponta cu legea amnistiei şi graţierii..” Iohannis a venit cu o listă cu 38 de nume, printre care fostul premier Adrian Năstase și Liviu Dragnea.

V.Ponta: „Eu îi cunosc, dvs nu îi cunoaşteţi. Asta e lista doamnei Macovei. Aveţi o cerere a DNA de arestare a lui Mircea Roşca, puteţi să îi cereţi în seara asta să îşi dea demisia din Parlament. Viorel Hrebenciuc și-a dat demisia”.

 

Provocarea lui Iohannis, la „o treabă între bărbaţi”. K. Iohannis: „Mâine să convocăm Parlamentul, picăm legea amnistiei şi graţierii şi dăm drumul la toate arestările. Sunteţi de acord? De la ACL vor veni toţi. Haideţi să facem procedura, haideţi să picăm această lege”.

Ponta amintește că e și o doamnă de față (moderatoarea). V. Ponta: “La ultima moţiune, un senator PNL a spus că pesediştii vor legea. Vreţi să vă zic cine vorbea? Dl senator Sorin Roşca Stănescu. Ştiţi unde este? Nu mai fiţi demagog”.

Iohannis a lansat „provocarea la o treabă de bărbați”, dar a refuzat să îi pună o întrebare contracandidatului său, la momentul în care emisiunea a ajuns la această fază.

 

Finalul

 

V. Ponta: L-am văzut pe Traian Băsescu, același fariseism! L-aţi studiat bine pe Traian Băsescu! (despre discursul final al contracandidatului)

K. Iohannis: “Oare Băsescu i-a prostit pe români când v-a pus prim-ministru? Fiindcă pe mine m-a refuzat”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare