Închide

Cu trenul la Viena? Poți alege avionul, e mai ieftin și faci 90 de minute în loc de 11 ore. De fapt, în orice situație ai nevoie de noroc

Opinie by Catalin Suciu - dec. 05, 2018 0 770

CFR Călători a anunțat cu mare fast deschiderea unei linii spre capitala Austriei. Cel mai ieftin drum cu trenul până la Viena ar urma să coste 60 de euro dus-întors, începând din 9 decembrie. Un drum dus-întors cu avionul costă 42 de euro. Cu mașina e mai scump și trebuie să te rogi să nu mori până ieși din România și ajungi pe autostradă în Ungaria.

Din 9 decembrie puteți opta pentru o rută externă cu CFR Călători. Trenul Transilvania va pleca în fiecare zi din Cluj spre Viena, cu oprire în Budapesta. Potrivit companiei de transport feroviar, cursele vor porni de la 30 de euro tur.

„Vor porni” înseamnă că veți putea, cu  cu noroc, să găsiți, un drum din ăsta la prețul indicat de CFR. Realist, prețurile vor trece de 50 de euro tur.

Dacă aveți noroc și garnitura de tren nu se defectează la Oradea, atunci veți ajunge la Viena în aproximativ 10-11 ore, depinde. Dacă apar lucruri neprevăzute, atunci ajungeți în vreo 20 de ore.

Pe de altă parte, aveți  varianta operatorilor de zbor low-cost. În ianuarie, de exemplu, un zbor Cluj-Viena și retur ajunge la 197 de lei, adică, 42 de euro. Și aici veți avea nevoie de noroc, fiindcă aeronavele Wizz Air au tendința de a se lovi în zbor de ciori, stoluri de pelicani, țânțari sau alte zburătoare, iar atunci aterizează de urgență pe cel mai apropiat aeroport, unde veți înnopta în liniște și veți petrece circa 18 ore.
Tot cu low-cost aveți o mare șansă să prindeți oareșce ceață pe aeroportul din Cluj, iar atunci stați, din nou, 10 ore în fața bustului lui Decebal din Aeroportul Internațional Avram Iancu, iar la plecare trebuie să vă rugați, desigur, să nu loviți în zbor fel și fel de păsări.

Desigur, puteți opta pentru un drum cu mașina spre Viena. Și în această situație aveți nevoie de șansă fiindcă până la Oradea trebuie să vă rugați, de asemenea, să nu intre unu’ pe contrasens, pe la Negreni sau după Piatra Craiului. Sau înainte de Oradea. Sau oriunde, de fapt, fiindcă șoferii de pe drumul Cluj-Oradea se simt la volan precum Alain Prost în bolidul Ferrari pe circuitul din Monaco.

Practic, dacă vreți să plecați spre Viena, în orice situație aveți nevoie de mult noroc.

 

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu