Închide

„Cu drapelul înainte!”. Primăria cumpără vitrină specială pentru a expune Drapelul lui Iancu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 24, 2016 0 739

Cum un proiect „sponsorizare” de la un arhitect clujean, administrația locală a lansat o achiziție pentru a cumpăra o vitrină specială unde să fie expus Drapelul lui Iancu. Steagul de luptă pictat pe piele și datat a fiind de la jumătatea secolului al XIX-lea a aparținut omului politic Corneliu Vadim Tudor și a fost cumpărat cu peste 100.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess (ca vârf de lance) în urma unei licitații a casei Artmark dedicată valorificării obiectelor din colecția lui Vadim Tudor.

Thiess, citat de Mediafax, a declarat drapelul ca brand național și a anunțat că vrea ca el să fie expus în țară dar și în străinătate pentur a fi admitart de cât mai mulți români. Prima oprire a drepelului ar fi Cluj-Napoca, după cum a spus public omul de afaceri, citat de aceeași sursă.

În Cluj, drapelul urmează să fie expus în spațiu public, în piața care a împrumutat numele lui Avram Iancu și unde se află și o statuie a acestuia. „Am avut o întâlnire cu primarul Clujului, care era foarte bucuros, mai ales că ei au încercat să cumpere steagul la licitaţie, dar fiind plafonaţi de o sumă… Am decis să-l punem la dispoziţie, evident gratuit, ca să fie expus în Piaţa Avram Iancu, chiar în faţa Catedralei Mitropolitane şi a statuii (lui Avram Iancu, n.r.). Apoi o să-l expunem şi la Aeroportul Otopeni, fiind principala poartă de intrare şi de ieşire din ţara noastră, urmând ca ulterior să plece în Franţa, la Paris”, a spus Adrian Thiess, citat de Mediafax.

Proprietarul drapelului a mai spus că administrația locală și-a sumat că găsească cea mai bună soluție pentru ca drapelul să fie expus în piața Avram Iancu din Cluj. „Trebuie făcută o construcţie provizorie, un fel de mic pavilion. Noi putem să îl trimitem oricând, dar ne-am gândit (să fie expus, n.r.) din 1 martie până pe 3 mai, după Paşti, pentru ca după aceea să-l ducem la Otopeni”, explica Thiess, citat de aceeaiași sursă.

Primăria a inițiat o achiziție publică pentru a cumpăra o vitrină specială, de culoare gri, unde să fie expus drapelul. Proiectul vitrinei a fost configurat de arhitectul Sorin Scripcariu. Achiziția este estimata la peste 5000 de lei, iar data de dupunere a ofertelor este 29 martie.

Cum va arăta vitrina

vitrina pentru drapel

„E un proiect donat primariei, un obiect de mobilier urban de afișaj pe care ulterior primăria îl mai poate utiliza”, a prezicat Scripcariu. De altfel pe arhitect îl leagă și o prietenie din tinerețe de familia Thiess. „M-au rugat cei de la primăriei și am discutat și pe tema amplasării respectivei vitrine. Ei voiau să o pună între statuie și catedrală. Dar este o vorbă, cu drapelul înainte, așa că s-a convenit ca drapelul lui Avram Iancu să fie pus în fața fântânii”, a mai spus arhitectul.

Cel mai probabil, drapelul va fi expus în piață în luna aprilie, după finalizarea achiziției de către primărie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu