Închide

Din „grădina” industriilor creative de la Cluj: ateliere de studiu de la echipa care a lansat festivalul de design de la Cluj în 2015

ActualitateEconomie by Kristina Reştea - mart. 23, 2016 0 362

Anul trecut, echipa care a coordonat evenimentele Day 15 din Cluj Capitala Tineretului a pus la cale o primă ediție a unui festival de design. În 2016, tinerii adunați sub umbrela noului brand ZAIN continuă pregătirea festivalului, și-au deschis recent un spațiu de „co-working” unde închiriază birouri și acum mai lansează o „aripă” ZAIN: ateliere în domeniul industriilor creative. Cluj Napoca poate să îşi mai caute un titlu: „Oraşul Creativ al României”, zic iniţiatorii proiectului în oraşul festivalurilor.

ZAIN Academy își deschide porțile în aprilie 2016, sub deviza „Turning Talents into Jobs”. Proiectul se lansează cu 6 ateliere dedicate specialiștilor și începătorilor din mai multe industrii creative: Fashion Management, Comunicare și PR în Modă, Marketing online pentru Modă, Styling, Workshop 3D Studio Max (pentru începători sau avansați). Atelierele ZAIN Academy nu sunt gândite numai pentru specialiști, ci și pentru aceia care vor să descopere o nouă perspectivă profesională. Cele 6 ateliere ce se vor desfășura în perioada aprilie – iunie 2016, la ZAIN Studio, în Cluj-Napoca. Pentru 16 ore de curs, prețul este de 450 de lei, într-o primă sesiune de ateliere.

Comunitatea ZAIN s-a născut odată cu primul festival de design din Cluj, ZAIN – Design Expressions , organizat în noiembrie 2015. „ZAIN Academy a venit la fel de natural precum ideea inițială a festivalului. ZAIN crește, se maturizează, devine o entitate conturată în domeniu, iar atelierele au reprezentat un pas firesc înspre atingerea scopurilor declarate inițial și susținute ulterior prin activitățile noastre: coagularea atât a unei comunități de creativi, cât și a unui public experimentat și doritor să consume produsele acestora”, susține Georgiana Ciceo, Project Manager ZAIN. „ZAIN Academy, la fel ca ZAIN, doreşte să demonstreze că oraşul Cluj-Napoca este Oraşul Creativ al României”, zice şi arhitectul Răzvan Luca, unul dintre iniţiatorii ZAIN. Şi businessul? Cum arată o astfel de afacere, bazată pe ideea „Oraşului Creativ al României”? „Pentru noi planul e gândit pe 2-3 ani. În momentul de faţă nimeni nu a facut niciun ban din eveniment. Studioul se va autosusţine doar când ajungem la capacitate de 80-90%. Momentan suntem la 50%”, menţionează Luca. Hub-ul amplasat pe Eroilor, care e scos pe piaţă pentru doritori de loc de muncă în spaţiul echipei ZAIN, are o capacitate de 20 de oameni. Cât despre ateliere, fiecare dintre acestea e gândit pentru câte 15 participanţi. Organizatorii au reuşit să ajungă la „break even” cu prima ediţie a festivalului de design, spun reprezentanţii echipei, iar din acest an proiectele ZAIN ar urma să caute susţinere din surse de finanţări publice şi/sau fonduri europene.

Cine predă la „Academie”

Fashion Management – Olga Stanciu (ex-director adjunct Jolidon).

Are peste 25 de ani de activitate în domeniul textil, în industria modei și a confecției, deținătoarea unui brevet OSIM și a titlului de cercetator în industria textilă. Are un doctorat pe rol cu tema de cercetare tot în industria modei. A coordonat proiecte aferente start-upurilor, deschiderilor de filiale și de reprezentanțe comerciale în țară și străinătate.

Comunicare și PR în Modă / Styling – Liana Martin

A ȋnceput activitatea de jurnalist de modă ȋn 1999 la revista de specialitate Dialog Textil alături de Ovidiu Buta. A scris timp de patru ani emisiunea “Levintza prezintă” pe Prima TV, a realizat emisiunea Ten Style la TeleEuropaNova din Cluj, a scris pentru GQ şi fashionandbeauty.ro. A susţinut timp de doi ani rubrica bine/prost ȋmbrăcate ȋn revistele Ciao şi Spy alături de Ovidiu Buta. Este fashion editor al revistei catalog Business Texin. A lucrat ȋn echipa organizatorică a Romanian Fashion Week, a pus bazele primului salon profesionist al modei – RFTB şi a realizat PR-ul Galei UAD timp de 13 ani.
Online marketing for fashion – Gloria Csiszer

A avut primul job în online în 2008. A urmat un parcurs natural şi un mix între online, offline, jurnalism şi PR, publicitate şi organizare de evenimente. A lucrat de-a lungul timpului drept colaborator pentru diverse branduri și evenimente: Flashme.ro, Cosmetic Plant, Libero Events: The Woman, TeComm, Hotspot Fashion, Boudoir designers Boutique, Lanys, Gala UAD. A făcut parte din echipele Vitrina și Iulius Mall, iar în prezent lucrează pentru Academy+Plus.

Workshop 3D Studio Max – Alexandru Coman

Alexandru Coman este  freelancer în domeniul vizualizărilor de arhitectură de 8 ani. Experiența sa, compusă atât din proiecte locale, cât și internaționale, îi enumeră și pe Total Real  din Elveția și  INDG din Olanda. Alex este realizatorul workshopurilor din cadrul școlii de iarnă a Studenților Arhitecți 2013, dar și al secțiunii Creative Monkeyz Educational (CMEducational), destinate modelării tridimensionale.

Vezi și:

Ediția 1 ZAIN: cifrele, evenimentele, locurile și imaginile primei ediții a festivalului desenat pentru designerii locali la Cluj

și

Hub pentru creativii Clujului în centrul orașului, costă zeci de euro ca să-l folosești

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare