Închide

Cu cât expropriază Primăria metrul pătrat pentru lărgirea unei străzi din cel mai haotic cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 21, 2019 0 1367

O suprafață de 2381 mp însemnând 64 de parcele proprietăți private va fi expropriată de Primărie pentru lărgirea cu o bandă a principalei artere care preia tot traficul din cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic în Cluj-Napoca după anul 2000.

Prețurile pe metru pătrat pe care le va plăti administrația locală clujeană vor fi în unele cazuri de 8-9 euro/mp fără TVA, iar în alte cazuri de peste 163 euro fără tva/mp, potrivit unui raport de evaluare făcut de Neoconsult Valution. 

Trei benzi de circulație, două dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, pistă de biciclete și două trotuare. Asta a anunţat Primăria în primăvara lui 2017 pentru viitorul principalei artere de trafic din cartierul Bună Ziua. Acum, strada Bună Ziua are două benzi de circulaţie şi trotuar parţial pe o parte iar studiile au arătat că deja capacitatea de trafic este depășită . 

La peste doi ani și jumătate de la anunţarea proiectului, administraţia a ”bătut în cuie” bugetul necesar pentru lărgirea unui bulevard din noul Cluj, care ar trebui să rezolve o parte din problemele de trafic apărute în cel mai hotic cartier al orașului – Bună Ziua. Costurile pentru supralărgirea și modernizarea arterei de peste 1 kilometru, cunoscută ca strada Bună Ziua, ar fi de peste 19,7 milioane lei, conform estimării făcute de firma ArhiBox. Termenul de realizare ar fi de un an de zile. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de consilierii locali în luna martie.

Acum, Consiliul Local urmează să dezbată la ședința extraordinară din 23 aprilie un proiect de hotărâre pentru exproprierea proprietarilor afectați de proiectul de lărgire a străzii. Este vorba despre 64 de proprietăți private însumând 2381 mp dar și alte 9 de 16,252 mp care aparțin deja Primăriei. Proprietățile private au fost evaluate individual de către Neoconsult Valution (a expertului Marius Șufană) care a estimat o valoare totală de 1.337.310 lei pentru respectivele terenuri. 

Unor proprietari li se vor axpropria chiar și 1 mp, altora suprafețe de peste 100 mp. Prețurile pe metru pătrat pe care le va plăti administrația locală clujeană vor fi în unele cazuri de 8-9 euro/mp fără TVA iar în alte cazuri de peste 163 euro fără tva/mp, potrivit raportului de evaluare făcut de Neoconsult Valution. 

Specialiștii Universității Tehnice spuneau încă de la final de 2016 că artera Bună Ziua e aproape de depășirea capacității de trafic. Chiar oficialii Primăriei anunțau în trecut că s-au blocat autorizațiile de construire pentru proiecte care ar aduce mai mult de 26 de mașini în zonă, tocmai din pricina tramei stradale necapacitate. Reprezentanții municipalității spuneau apoi că, o dată cu preluarea arterei prin Hotărâre de Guvern de la Direcția de Drumuri, situația din Bună Ziua n-ar mai fi atât de dramatică și că rămân interdicții doar pe zona Borhanci.

Potrivit Primăriei, artera Bună Ziua ar putea intra anul acesta în șantier pentru lărgire și modernizare.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.