Închide

Critic de film clujean invitat la New York să susțină conferință pe tema unuia dintre cei mai importanți scriitori româno-americani de origine evreiască

Uncategorized by Actual de Cluj - mart. 24, 2017 0 214

Un critic de film clujean susține conferință la New York, pe tema esteticii lui Norman Manea.

Displaying Claudiu Turcus.jpgE vorba de clujeanul Claudiu Turcuș (foto), invitat la Institutul Harriman din New York pentru o conferință despre estetica lui Norman Manea, „The biopics about Norman Manea. Between His Testimony, Romanian Culture and World Literature”, în 5 aprilie la sediul Institutului Harriman din New York.

Prezentarea susținută de Turcuș descrie receptarea biografiei și a operei lui Norman Manea la intersecția a trei contexte specifice: societatea și cultura românești, literatura lumii și reprezentările cinematografice – video-interviuri și două documentare biografice semnate de Ioana Uricaru și René Frölke. Turcuș a publicat o carte, anul trecut – „Norman Manea. Aesthetics and East Ethics” la editura academică elvețiană Peter Lang din Frankfurt, care stă la baza acestei conferințe. Volumul este prima monografie despre viața și opera lui Norman Manea, publicată în 2016, când scriitorul a fost celebrat la 80 de ani, inclusiv printr-un eveniment aniversar organizat de ICR New York, în parteneriat cu Institute for Jewish Research, din New York.

Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, este unul dintre cei mai importanți scriitori româno-americani de origine evreiască. Opera sa a fost tradusă în peste 25 de limbi și a obținut numeroase premii: Premiul Național pentru Literatură (România), McArthur Fellowship (SUA), premiul Nonino (Italia), premiul Médicis Étranger (Franța), premiul Nelly Sachs (Germania), premiul Palau i Fabre (Spania).

Claudiu Turcuș a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, și un masterat centrat pe condiția criticii și teoriei literare în context european. Din 2011, este doctor în filologie și lector la Facultatea de Teatru și Televiziune de la UBB, unde predă cursurile Critică de film și Adaptare cinematografică. Semnează eseuri critice în principalele reviste culturale din România — Vatra, Cultura, Dilema Veche, Steaua, 22. Este redactor asociat al prestigioasei publicații Observator Cultural.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu