Închide

Creșteri record ale prețurilor la imobiliare în Cluj, aproape 20% într-un an, după cum arată analiza uneia dintre cele mai mari rețele de agenții imobiliare din România

EconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 03, 2023 0 554

Creșteri record ale prețurilor la imobiliare în Cluj, aproape 20% într-un an, după cum arată analiza uneia dintre cele mai mari rețele de agenții imobiliare din România.

Blitz Imobiliare face o analiză a pieței de anul trecut, iar concluzia e că prețurile au crescut cu aproape 20% în 2022 la Cluj, județul care include cea mai scumpă piață imobiliară din România, orașul Cluj-Napoca. Mai exact creșterile de preț în principalele județe au fost per ansamblu de la începutul anului până în ultima lună încheiată noiembrie 2022, de +19,04% în Cluj, +6,84% în București, +10,57% în Iași, aproape 13% în Sibiu, 23,3% în Arad, 9,21% în Oradea, aproape 6% în Brașov, aproape 5% în Târgu Mureș, 1,44% în Timișoara, 4,5% în Constanța și aproape 2% în Craiova. ”Anul 2022 a fost un an marcat de incertitudine și impredictibilitate, provocate ba de pandemie și război, ba de criză energetică, inflație și creșterea generalizată a costurilor vieții, în general”, spune directorul Cătălin Priscorniță.

Analiza cuprinde cea mai scumpă piață imobiliară din țară, orașul Cluj-Napoca, unde doar în ianuarie s-au intermediat aproape două mii de tranzacții, 1.935 mai exact, ceea ce e ”oarecum modest” după cum arată raportul, dar în februarie tranzacțiile au luat avânt, înregistrând peste trei mii – 3.041 – de imobile vândute, ceea ce a reprezentat o creștere cu +57,15% în numai o lună. ”Contextul internațional încă nu era marcat de incertitudinea războiului, doar de ceva tensiuni și relații diplomatice mai dificile cu Rusia, marele furnizor de gaze pentru întreaga Europă, dar eram deja aproape de final de pandemie, iar creditele încă erau super accesibile, prin urmare, interesul pentru imobiliare era unul crescut, mai ales că prețurile se situau în luna ianuarie încă la un minim pentru piața din Cluj pe acest an de 1.780 Euro/mp”, arată raportul.

În schimb, în aprilie, prețurile în Cluj-Napoca au sărit de plafonul de 2.000 de euro/mp. Astfel, la scurt timp de la începerea războiului din Ucraina, în martie, prețurile au suferit o scădere apreciată ca o ”corecție minoră” până la nivelul de dinainte de decembrie 2021, la valoarea de 1.825 Euro/mp, iar pe zona de închirieri, media a fost de 360 de Euro pentru un apartament cu 2 camere.

”În mod surprinzător” după cum precizează analiza, tot în luna martie a fost înregistrat și numărul record de tranzacții pe anul 2022 –  peste patru mii, mai exact 4.035 în județul Cluj, o creștere cu +32,68% a tranzacțiilor imobiliare față de luna precedentă. ”Din fericire, piața imobiliară funcționează atipic față de restul piețelor, într-un context marcat de incertitudine și panică legate de oportunitatea investitiilor, volumul tranzacțiilor a crescut, deoarece cumpătătorii s-au grăbit să-și securizeze banii și economiile în plasamente reale”, precizează analiza.

În luna aprilie însă tranzacțiile au scăzut la 2.473 de imobile vândute, iar în mai 2022, volumul a revenit la 3.020 tranzacții, ceea ce a reprezentat o creștere cu +22,11% față de luna precedentă. Cât despre prețuri, acestea au sărit de plafonul de 2.000 de euro/mp în luna aprilie de la 1.824 Euro/mp la 2.061 euro/mp, iar în luna mai, prețurile au suferit o corecție minoră, în jurul aceleași valori.

Piața a suferit cea mai importantă scădere în luna iunie, cu -30,79%, când au avut loc doar 2.090 de tranzacții. Intențiile de cumpărare au fluctuat ca urmare a tergiversării sau amânării căutărilor de noi oportunități odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

Pe finalul verii a fost înregistrată o nouă scădere a numărului de tranzacții în luna august cu -10,84%, înregistrându-se un număr de 2.606 tranzacții în județul Cluj, în timp ce prețurile au atins apogeul la 2.137 Euro/ mp, stabilind astfel un nou record și devansându-l pe cel din luna iunie 2022, când media s-a situat la 2.067 Euro/mp. La începutul toamnei, în septembrie și octombrie, prețurile au rămas în continuare ridicate, ”ca rezultat al tendințelor speculative ale multor proprietari de a profita de momentul de vârf al pieței, în ciuda predicțiilor de prăbușire a pieței, titrate de mai toate sursele media”, după cum arată analiza. Iar pe sfârșit de an, în noiembrie, prețurile și-au temperat creșterea la o medie de 2.119 Euro/ mp, într-o ușoară scădere cu -0,66% față de luna precedentă, pe fondul creșterii indicelui ROBOR la puțin sub 8%, și al IRCC-ul la 4,06% în trimestrul III.

”Cu toate așteptările de scădere, pe fondul crizei energetice, a inflației de peste 15%, și a creșterii dobânzilor cu mai bine de 35-45%, prețurile la imobiliare au rămas ridicate în cel mai scump oraș din punct de vedere imobiliar, din România”, este una dintre concluziile raportului. O alta este că anul imobiliar 2022 a fost un an al ”prețurilor ajunse la apogeu”.

”Am intrat în 2022 cu optimism, ianuarie și februarie fiind una din acele perioade din an când cumpărătorii cu intenții clare de cumpărare își intensifică căutările, în special după sărbători, când cei mai mulți dintre noi ne facem planuri și rezoluții de Anul Nou și le și ducem la îndeplinire. În primăvară, prețurile au depășit plafonul de 2.000 de Euro/mp și de atunci nu au încetat să crească. În vară numărul de tranzacții s-a înjumătățit, iar acesta a fost semnalul clar dat de către cumpărători că prețurile sunt mult prea ridicate, și că nu au de gând să-și mai investească banii, cu tot riscul devalorizării lor dat de cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 20 de ani”, precizează analiza.

În toamnă, tranzacțiile au revenit la un nivel mediu, iar proprietarii au mai lăsat din preț, dar nu foarte mult, doar cât să mai deblocheze negocierile, prin urmare, creșterea per ansamblu de la începutul anului – ianuarie 2022 – până la sfârșitul anului – noiembrie 2022 – a fost de +19,04% la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Se remarcă, mai mult decât atât, segmentul închirierilor, unde raportul arată că în toamnă ”am avut o explozie de prețuri”, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, cu o creștere apreciată ca ”amețitoare” până la valoarea de 459 Euro. Odată cu revenirea studentilor, prețurile au crescut major în cartierele de interes pentru studenți – Florești, Mărăști, Gheorgheni, Buna Ziua, Central, și doar în cartierul Florești mai puteai găsi prețuri sub plafonul de 300 Euro, iar în zona Centrală prețurile crescuseră cu mai bine de 100 de Euro.

Aici raportul complet

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare