Închide

Crește numărul salariaților din Cluj cu 7.000 într-un an, salariul mediu crește cu 15%, cel mai mare din provincie

EconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 29, 2019 0 233

A crescut numărul de salariați în Cluj, cu peste 7.300 într-un an, conform Direcției Regionale de Statistică.

E vorba mai exact de un efectiv al salariaților de peste 257.300 persoane în februarie, data celor mai recente raportări, cu 7.360 mai mulți decât în februarie 2018.  Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna februarie 2019 a fost de 5.262 lei şi cel net – de 3.240 lei, în creștere cu 15% într-un an. „Clujul se situează pe locul II după Bucureşti”, arată instituția cu referire la câștigul mediu net al salariaților.

Să mai precizăm că în ce privește șomajul, un număr de 4.751 de clujeni figurau în această situație în februarie, o rată a șomajului foarte mică, de doar 1,3%, și aceasta în scădere cu 0,7% față de luna februarie a anului trecut. Rata şomajului în judeţul Cluj este mai mică decât media înregistrată la nivel naţional cu două puncte procentuale, rate mai mici fiind doar în judeţele Ilfov, Timiş şi Bihor.

Efectivul salariaţilor din indicele statistic cuprinde persoanele cu contract de muncă sau raport de serviciu pe perioadă determinată sau nedeterminată, inclusiv lucrătorii sezonieri, managerul sau administratorul, existente în evidenţele unităţilor economico-sociale la sfârşitul perioadei de referinţă, în acest caz în luna februarie. Nu sunt cuprinşi salariaţii detaşaţi la lucru în străinătate şi cei care cumulează mai multe funcţii şi nu au funcţia de bază la unitatea raportoare. Pentru a evita dubla sau multipla înregistrare se respectă definiţia din Codul fiscal referitoare la activitatea dependentă la funcţia de bază, respectiv „orice activitate desfăşurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcţie de bază de către angajat; în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare fiecăruia locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază”. Sunt excluse cadrele militare şi personalul asimilat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare