Închide

Crește nivelul dezbaterilor din Cluj. Primăria a invitat experți internaționali să le arate cum se transformă spațiul public clujean

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 02, 2019 0 514

Prima dezbatere cu invitați din afara țarii urmează să aibă loc săptămâna acesta în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei. Doi specialiști din New York și Marea Britanie care conduc structuri internaționale cu expertiză în urbanim și dezvoltare durabilă vor veni la Cluj să discute cu cei de aici despre transformarea spațiului public din oraș.

Ca temă de pornire pentru dezbaterea care urmează să aibă loc miercuri, 4 decembrie 2019, de la ora 17:00, Clujul își va prezenta proiectul de transformare a Parcului Feroviarilor și întregii zone unde acesta se află, proiect pe care arhitectul Vlad Sebastian Rusu l-a făcut pentru municipalitate după ce a câștigat un concurs de soluții.

„Este prima dezbatre din cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică în care avem experți internaționali. Mai urmează încă două astfel de discuții, din care una va avea ca temă mobilitatea. Aceste dezbateri le facem în colaborare cu Divizia de Inovare Urbană pe care o avem la Cluj prin transformarea pe care a suferit-o Centrul de Cultură Clujean. Vrem să creștem calitatea lucrurilor pe care le facem pentru oraș și de aceea am invitat oameni cu expertiză să ne ghideze pe acest drum pe care am pornit cu aceste concursuri de soluții și proiecte pentru a transforma spațiul public din Cluj”, a explicat directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Cîmpean.

Dezbaterea va avea loc la clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Experții internaționali care vor participa la eveniment sunt arhitectul Lance Jay Brown – președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă și Ralf Alwani, director Urban Scale Interventions.

La discuții vor participa și Șerban Țigănaș – secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților dar și arh. Daniela Maier – președinte al Ordinului Arhitecților din România filiala Transilvania. Dezbaterea va fi moderată de Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în urmă cu doi ani de Primărie, iar în cadrul său se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.

Dezbaterea CIIC din 4 decembrie este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’.

Proiectul are două componente: design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA, dar și utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Cine sunt experții internaționali

Lance Jay Brown este arhitect, proiectant urban, profesor și autor. În prezent este președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă, care lucrează îndeaproape cu UN-Habitat și cu Institutul Național al Arhitecților – filiala New York. Este profesor distins al Asociației Colegiului Școlilor de Arhitectură și președinte / director emerit al Școlii de Arhitectură Spitzer. A primit premiul Topaz al Institutului American al Arhitecților / Asociației Colegiului Școlilor de Arhitectură pentru excelență în educația arhitecturală. Lance Jay Brown predă și prelege la nivel național și internațional.

Ralf Alwani este director la Urban Scale Interventions, o nouă formă de agenție creativă care răspunde la schimbările modului în care trăim, lucrăm și ne jucăm prin designul centrat pe oameni. Interesele lui Ralf Alwani țin de arhitectură, design și impact social. A absolvit un program de masterat la Colegiul Regal de Artă specializat în orașe noi și proiecte urbane mari. De atunci consultă pentru practici arhitecturale de renume pentru o varietate de proiecte care implică domenii publice, comunitate și scheme rezidențiale. Este membru al Societății Regale de Arte și a publicat lucrări în arhitectură și proiectare, literatură de sănătate și sănătate mintală și reviste.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare