Închide

Coordonatorul campaniei naționale: „E imposibil să atingem ținta de vaccinare de 70% până la finalul anului”. Clujul e la 56%

ActualitateAdministrațieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - nov. 09, 2021 0 144

Ținta de vaccinare anti-Covid de 70% până la sfârsitul anului este imposibil de atins, a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță, citat de digi24.ro. El a atras atenția că valul 4 al pandemiei nu s-a încheiat și că în perioada următoare, având în vedere și reîntoarcerea elevilor la școală, numărul infectărilor noi va crește.

„În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani. Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate. Evident că dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane – deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial -, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani”, a arătat Valeriu Gheroghiță, coodonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, citat de digi24.ro.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, potrivit ritmului de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se estima că ar putea fi depăşită o rată de 70% vaccinare la nivelul populaţiei eligibile.

„Dacă se menținea ritmul de vaccinare am fi putut atinge 70%. La acest moment e imposibil de atins acest obiectiv. O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei. Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI și decese”, a mai declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Totodată, Gheorghiță a afirmat că, în contextul redeschiderii școlilor, este de așteptat o creștere a numărului de infectări noi.

„Evident că pe măsură ce interacțiunea fizică crește, cresc expunerea și probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecție. Nu neapărat momentul strict petrecut la școală e cauza, ci activitățile conexe – plecatul spre școală, mersul cu transportul în comun, toate vor conduce la  creșterea riscului de infectare. Nu suntem într-un sezon cald, ne așteaptă iarna și riscul de infectare va crește.Nu trebuie să rămână mesajul că valul 4 e în curs de rezolvare. Situația epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu e finalul valului 4”, a subliniat medicul.

Orașele cu cea mai mare rata de vaccinare

București are cea mai mare rată de acoperire vaccinală din România, potrivit datelor furnizate de medicul Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat marți că în București 63,5% din cetățenii eligibili peste 12 ani s-au vaccinat anti-COVID.

Rate de vaccinare de peste 50% au și județele Cluj-56%, Constanța-52% și Sibiu-50%.

Potrivit statisticilor prezentate de medicul Valeriu Gheorghiță, 18 județe au acoperire vaccinală cuprinsă între 40 și 50%, iar alte 18 județe sunt între 30 și 40%.

Codașe sunt județele Covasna și Suceava care au în jur de 27-28% acoperire vaccinală, a precizat Valeriu Gheorghiță.

În prezent, rata de vaccinare cu cel puțin o doză de vaccin în Românie e de 38%.

Foto cover: Valeriu Gheorghișă, sursa RO Vaccinare Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu