Închide

Autoritățile locale cer de trei ori mai mulți bani decât suma alocată programului de investiții Anghel Saligny

ActualitateAdministrațieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - nov. 09, 2021 0 152

Un numă de 3.174 de unităţi administrativ-teritoriale din totă țară au cerut în total, pentru 7.545 proiecte, o finanțare din programul național de investiții Anghel Saligny de 137,59 miliarde lei până la termenul limită, 9 noiembrie. Bugetul programului este de trei ori mai mic, 50 de miliarde lei.

 

Majotitatea autorităților locale și județene care au depus cereri de finanațre au cerut bani pentru investiții în reţeaua de apă/canalizare şi modernizarea drumurilor, după cum a anunțat ministrul interimar al dezvoltării, Cseke Attila.

„Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraş, municipiu, judeţ şi sector o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puţin o investiţie, dacă cererea de finanţare a fost depusă corect. Dorim astfel să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României, şi o finanţare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a afirmat Cseke Attila, potrivit comunicatului de presă al UDMR.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că „accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiţii de siguranţă nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanţare pentru o sumă aproape triplă de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanţare”.

Un numă de 3.174 de unităţi administrativ-teritoriale din totă țară au cerut în total, pentru 7.545 proiecte,  finanțare din programul național de investiții Anghel Saligny de 137,59 miliarde de lei până la termenul limită, 9 noiembrie. Bugetul programului este de trei ori mai mic, 50 de miliarde.

Cseke Attila a reamintit că prin Programul Anghel Saligny se vor finanţa şi investiţii în reţeaua de distribuire a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând de minister.

„Dintre cele 81 de unităţi administrativ-teritoriale care nu au depus încă cerere prin Programul de finanţare Anghel Saligny cunosc cel puţin o localitate care doreşte să acceseze fonduri pentru dezvoltarea reţelei de gaze, şi s-a înregistrat deja pentru a putea depune proiectul online. Ne putem aştepta ca şi acest număr de 81 să fie diminuat odată ce vom deschide sesiunea de depuneri de cereri pentru investiţiile în reţeaua de gaze. ” – a subliniat Cseke Attila. Ministrul a adăugat: ”am constatat cu bucurie că toate localităţile cu primari USR-PLUS au cerut finanţare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înţeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanţare, şi că este unul bine gândit care merită accesat”, a conchis el, conform sursei menţionate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu