Închide

Controverse la Miercurea Sibiului, după ce în Consiliul Local s-a decis să i se ridice un bust generalului Victor Precup, fost primar al Clujului. Primar: ”Fiecare va plăti relele în ceruri”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 06, 2023 0 331

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc consideră nepotrivită inițiativa conducerii Primăriei Miercurea Sibiului de a-I ridica o statuie controversatului general Victor Precup. În fața criticilor, primarul Ilie Troancă se apără și spune că trebuie să luăm ce e mai bun de la fiecare om, mai ales de la înaintașii noștri.

Cei de la IICCMER arată că este dovedită legătura strânsă pe care generalul Victor Precup a avut-o cu regimul communist și consideră că inițiativa nu va face altceva decât să creeze confuzie în spațiul public și să îi minimizeze amprenta comunistă a generalului Precup.

Potrivit reprezentanților IICCMER, biografia generalului Precup, care a intrat în viața publică românească ca ofițer implicat în organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918, sfârșind prin a face parte din grupul de ofițeri români care a facilitat sovietizarea Armatei române și instaurarea monopolului comunist în România, „nu îl califică pe acesta în postura de personalitate istorică demnă de a fi monumentalizată prin ridicarea unui bust. Pe lângă participarea la complotul din 1934, care viza uciderea familiei regale, pentru care a fost și condamnat la închisoare, permanent în căutare de funcții și putere, Victor Precup s-a dovedit a fi un instrument docil și eficient al Partidului Comunist Român și al regimului sovietic de ocupație în mediile militare. Tocmai de aceea, acesta a fost recompensat, după retragerea din activitatea militară, cu funcția de primar al Clujului, pentru o scurtă perioadă, în anul 1948”, după cum arată publicația Tribuna.

Primarul orașului Miercurea Sibiului, Ilie Troancă, spune că nimeni de la IICCMER nu a luat legătura cu el sau cu cineva din cadrul Primăriei, așa că este decis să ducă proiectul mai departe, pentru că doar generalul nu are bust în oraș.

„Eu sunt învățat să iau ce e mai bun de la fiecare, nu să găsesc relele. Și nu știu cât adevăr este în ceea ce reclama unii. Este un proiect aprobat în Consiliul Local și urmează să îl implementă,. Soclul este gata, dar nu știu când va fi gata bustul. Un artist din Craiova îl va face, dar sculptorul este din Arad. Familia a găsit sculptorul. Va fi turnat din bronz. De aici se trag ei (familia generalului Precup – n.r.), dar generalul a fost și primar al Clujului și a fost implicat în 1918 la Marea Unire. Deci merită. Vedeți că pentru unii Regele Mihai e bun, pentru alții, nu. Pentru unii Antonescu e bun, pentru alții, nu. Dacă ne renegăm conducătorii și oamenii de valoare unde ajungem? Fiecare relele le va plăti în ceruri. Din cei trei, Ilie Măcelaru, Cornel Mendrea și generalul Victor Precup, doar generalul nu avea monument”, a spus edilul din Miercurea Sibiului.

foto 

Boxa acuzațiilor în procesul de complot împotriva familiei regale. Sursa foto: Casasfatului.ro

Condamnat la închisoare, cu degradare militară şi pierderea unor drepturi civile, Victor Precup a fost eliberat în octombrie-noiembrie 1940, fiind graţiat de executarea restului de pedeapsă. Însă steaua lui Precup nu apusese.

Colonelul Victor Precup şi-a executat cea mai mare parte din pedeapsă în închisoarea Doftana. Aşa a ajuns să-i cunoască pe cei mai importanţi lideri comunişti, inclusiv pe Gheorghe Gheorghiu Dej și Emil Bodnăraș.

Interesati să pătrundă şi în armată, să obţină informaţii şi de ce nu, să recruteze aderenţi, comuniştii l-au cultivat pe Precup care a aderat la Partidul Comunist din Romania. După ieşirea din închisoare, Precup a înfiinţat firma „Portex”, care se ocupa cu comerţul de produse de marochinărie, articole textile şi chimicale.

După 23 august 1944, cariera lui Victor Precup a atins un nou prag. În aprilie 1945, Regele Mihai a semnat decretul de înaintare a lui Precup la gradul de general locotenent, acesta fiind reabilitat şi reintegrat în armată.

Cu ocazia alegerilor din noiembrie 1946, generalul Precup conducea Comandamentul Teritorial de armată Cluj unde a dat o mână de ajutor câştigării alegerilor de comunişti.

La 1 februarie 1948 a fost trecut în rezervă, bucurându-se de toate onorurile gradului şi funcţiei, îndeplinind şi funcţii politice şi civile. O scurtă perioadă de timp a fost primar al Clujului (6 martie 1948-2 iulie 1948).

În luna septembrie 1958, Victor Precup a decedat.

Citește și:

Un oraș din județul Sibiu vrea să-i facă statuie unui general, condamnat pentru că a vrut să lichideze familia regală, reabilitat de Antonescu și promovat de comuniști. A fost primar al Clujului, după ce i-a ajutat pe comuniști să câștige alegerile

Nici un comentariu

Scrie un comentariu