Închide

Un oraș din județul Sibiu vrea să-i facă statuie unui general, condamnat pentru că a vrut să lichideze familia regală, reabilitat de Antonescu și promovat de comuniști. A fost primar al Clujului, după ce i-a ajutat pe comuniști să câștige alegerile

Actualitate by Actual de Cluj - mai 30, 2023 0 219

76 de mii de lei vrea să cheltuie primăria Miercurea Sibiului pentru a-l omagia pe generalul Victor Precup, fiu al satului, mort în 1958, cu un trecut extrem de controversat.

O licitație publicată pe SICAP arată că administrația locală a cumpărat serviciile a două societăți comerciale, din Apoldu de Jos și din județul Arad, pentru construcția unui soclu și a unui bust al generalului, arată publicația Turnul Sfatului.

Astfel, cu 45.300 de lei, sc Rora SRL din Apoldu de Jos s-a angajat să construiască un soclu, iar cu 31.513 de lei, societatea Ronde Bosse Art din Zimandu Nou, județul Arad, va construi un bust al lui Victor Precup.

Administrația de aici se mândrește cu generalul, însă îi punctează din cariera sa doar ”participarea la evenimentele premergătoare si concomitente ale Marii Uniri de la 1918”, după cum se precizează pe site-ul orașului. Cu toate acestea, viața lui Victor Precup a fost mult mai complicată.

Condamnat la închisoare, cu degradare militară şi pierderea unor drepturi civile, Victor Precup a fost eliberat în octombrie-noiembrie 1940, fiind graţiat de executarea restului de pedeapsă. Însă steaua lui Precup nu apusese.

Colonelul Victor Precup şi-a executat cea mai mare parte din pedeapsă în închisoarea Doftana. Aşa a ajuns să-i cunoască pe cei mai importanţi lideri comunişti, inclusiv pe Gheorghe Gheorghiu Dej și Emil Bodnăraș.

Interesati să pătrundă şi în armată, să obţină informaţii şi de ce nu, să recruteze aderenţi, comuniştii l-au cultivat pe Precup care a aderat la Partidul Comunist din Romania. După ieşirea din închisoare, Precup a înfiinţat firma „Portex”, care se ocupa cu comerţul de produse de marochinărie, articole textile şi chimicale.

După 23 august 1944, cariera lui Victor Precup a atins un nou prag. În aprilie 1945, Regele Mihai a semnat decretul de înaintare a lui Precup la gradul de general locotenent, acesta fiind reabilitat şi reintegrat în armată.

Cu ocazia alegerilor din noiembrie 1946, generalul Precup conducea Comandamentul Teritorial de armată Cluj unde a dat o mână de ajutor câştigării alegerilor de comunişti.

La 1 februarie 1948 a fost trecut în rezervă, bucurându-se de toate onorurile gradului şi funcţiei, îndeplinind şi funcţii politice şi civile. O scurtă perioadă de timp a fost primar al Clujului (6 martie 1948-2 iulie 1948).

În luna septembrie 1958, Victor Precup a decedat.

foto 

Boxa acuzațiilor în procesul de complot împotriva familiei regale. Sursa foto: Casasfatului.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare